Hlavní navigace

Názor k aktualitě Turris MOX před finišem kampaně přidává desku s USB 3.0 a podporu Nextcloudu od t - Protože hloupí naivní lidi co to požadují netusi...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 5. 2018 11:52

    t (neregistrovaný)

    Protože hloupí naivní lidi co to požadují netusi co je nutné kvůli dsl udělat a jak je to následně drahe. Proc? Protože duní jak prázdný sud od piva a netuší že DSL není jak navrhnout si ethernet chip.
    A že firmware který obsluhuje chip je velmi složitý a je zatím x patentů a výzkumu. Složitost někde na úrovni UMTS basebandu když nepočítám VDSL2+ s vectoringem.
    Dejme tomu ze vymlatime z výrobce blob který bude "nejak" vyladeny a uděláme interface na svoje vrstvy. Dejme tomu ze po výrobci nebudeme chtít časté updaty pro vyvoj nebo se nám podaří sjednat vyhodne NDA. Pořád ještě zbývá homologace linkové analogove části. A ta nebude univerzalni takze budeme muset udělat minimálně dvě až čtyři varianty a to za předpokladu že to bude moderní chipset kde můžeme doladit některé věci softwarove - např. kompatibilitu s ISDN, hlasem, různé odstupy frekvenci atd.
    Protože telefonní sítě jsou jaksi na světě poněkud jiné a liší se v parametrech linky a vyzadovanych vlastnostech . Jen třeba US/UK/Čína nebo i Telstra v Austrálii má vlastní certifikaci. A pro každou oddělenou část světa je třeba homologace/schvá­lení pro provoz - a kdo to zaplati? A jak chcete tohleto namacknout do malinkeho SFP když musíte třeba splňovat izolační limity? Ne že by to bylo zcela nemožné, ale jsou tu další náklady mimo běžný rámec vývoje v IT. A nebo omezite geograficky komunitní dosah a snížíte tak podstatně peníze do projektu?

    Pak je tu údržba a nutnost platit dodavateli binarniho blobu za modifikace-zapomente že dostanete celý otevřený sw k něčemu za čím jsou desetitisíce hodin vývoje, výzkumu a patentu. S některými DSLAMy je dost potíž a nelze říci "nesplňuje specifikaci". Protože specka je vágní a ty hloupé dslamy jsou nasazeny v téměř celé cílové zemi. Takže se to pak zaplatuje u koncaku a ne na dslamech(protoze tam fix není a jsou politické vymluvy) a hackuje úplně stejně jak ACPI u PC-dalsi peníze a další náklady na testovani.
    Tohle vyžaduje důkladnou analýzu - jen tohle jsou měsíce práce pro x lidi a rozdělení na několik vývojových celku a to I po světě. Tohle CZNIC prostě dát kvůli poměru komplexita/ce­na/cas/prinos komunite prostě dát nemůže. A když to budete mít konečně hotové tak přestanou vyrábět chipset a změní se VDSL na novější s vectoringem podporující třeba unbundling(jsou asi 2 různá technická reseni v navrhu) a začne se na novo.
    Nehledě na to ze Čechům chybí zkušenosti s vedením velkých projektů a tudíž potřebujete I někoho kdo s tím má zkušenosti ve vedeni.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).