Hlavní navigace

Názor k aktualitě Uber je dopravní služba a měl by mít licenci, tvrdí poradce Soudního dvora EU od Vindis - Jenže ta licence je doklad o tom, že...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 5. 2017 23:57

    Vindis

    Jenže ta licence je doklad o tom, že daný řidič je způsobilý vozit cizí lidi. Dokladem o tom, že na takového řidiče může být spolehnutí, protože takového řidiče ověřil někdo oprávněný.
    Naproti tomu u řidiče bez licence nelze nijak ověřit jeho způsobilost. Prostě nastoupíte k řidiči, o kterém nic nevíte a vůbec netušíte, zda svoji práci odvede. Sice UBER má systém hodnocení, ale to není žádná záruka.
    Že k tomu stačí řidičák? To sice jo, ale ne každý s řidičákem je způsobilý zároveň vozit cizí lidi. Třeba takový agresivní, věčně naštvaný řidič, co kašle na předpisy. Myslíte si snad, že je vhodným adeptem k tomu, aby mohl někoho bezpečně vozit?

    Berte to tak jako u elektrikáře. Chcete člověka co má paragraf, tedy byl přezkoušen a je plně způsobilý provádět elektro montáže, ale je drahý, nebo obyčejného kutila bez paragrafu, který je ale levný?
    Asi si vezmete toho levného bez nějakého ověření. Ale běda, pokud shoří barák kvůli mizerné elektroinstalaci. Pojišťovna od toho dá ruce pryč a nic nevyplatí. U způsobilého se nesmí stát, aby byla špatná instalace. A pokud se tak stane, tak selhal systém a pojišťovna to vezme v potaz.
    Právě kvůli těm kutilům, amatérům, agresorům existuji různá licence, oprávnění, atestace apod, aby odlišil způsobilé od nezpůsobilých, aby chránil ostatní od nebezpečí způsobené výše uvedeným.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).