Hlavní navigace

Názor k aktualitě Volání do televizních soutěží může stát desítky tisíc korun, upozorňuje ČTÚ od anonym - Varování ČTÚ je sice namístě, ale ve věci...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 10. 2020 17:08

    bez přezdívky

    Varování ČTÚ je sice namístě, ale ve věci volání účastníků na telefonní čísla začínající předčíslím (prefixem) 900, 906, 908, 909 a 976 (barevné linky) zdaleka nestačí, protože je neúplné.

    Předčíslí 976 bylo kdysi používáno na dial-up připojení počítače uživatele na placený obsah v síti Internet, a to prostřednictvím analogového nebo ISDN modemu. Dnes je toto předčíslí prakticky nevyužíváno.

    Problém u předčíslí 900, 906 a 909 je v tom, že zpoplatnění volání probíhá od první vteřiny zavolání (přepojení) na takováto telefonní čísla a i po okamžitém ukončení volání účastníkem je mu účtována suma za celou minutu volání, např. ve výši 95 Kč. Samozřejmě, že pokud účastník ve volání na takovéto číslo pokračuje dále, tak za každou další minutu volání je mu účtováno dalších 95 Kč. Za 60 minut volání na telefonní číslo s tarifem 95 Kč/ min. je tak účastníkovi teoreticky účtováno 5700 Kč. Celková doba volání na barevné linky je však omezena - viz webové stránky http://www.platmobilem.cz/, na které lze zájemce o tarifování barevných linek odkázat.

    Přepojení na telefonní číslo s předčíslím 900, 906 a 909 ale často vůbec neznamená, že se účastník dovolal na jim požadovaný placený obsah, což je často do televizního studia na moderátora nějaké soutěže. Účastník se často dostane do fronty předchozích volajících a v této frontě je mu pouštěna hudba nebo nějaké jiné informace, např. horoskopy, které ale vůbec nepožadoval, přičemž každá minuta čekání v takovéto frontě je zpoplatněna sumou např. 95 Kč. Pokud volající ještě před přepojením do televizního studia ukončí telefonní hovor, tak i když mu nebyl poskytnut požadovaný placený obsah (zde účast v soutěži), zaplatí předmětných 95 Kč za každou minutu čekání ve frontě volajících. Každé další volání na takovouto barevnou linku je zpoplatněno dle výše uvedeného schématu. Tímto způsobem však volající mohou skutečně protelefonovat vysoké finanční částky.

    Téma barevných linek je velice obsáhlé, avšak také zajímavé. Pěkně je zpracován článek na toto téma na https://www.lupa.cz/clanky/mame-se-bat-trojcifernych-cen-hovorneho/. Přidělení telefonních čísel s předčíslím 900, 906, 908, 909 a 976 lze nalézt na webové stránce https://www.ctu.cz/vyhledavaci-databaze/pridelena-cisla-a-kody.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).