Hlavní navigace

Názor k aktualitě WEDOS: Díky novému paragrafu může policie až na 90 dnů vypnout jakýkoli web od anonym - „Důvod k akci se vždy najde. Nikdo za...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 2. 2019 10:52

    bez přezdívky

    „Důvod k akci se vždy najde. Nikdo za nic nenese odpovědnost. Úředník či policista už vůbec ne. A vzhledem ke správnému úřednímu postupu nemáte ani nárok na náhradu nějakých škod,“ konstatuje WEDOS s tím, že takto formulovaný paragraf se dá v praxi snadno zneužít.

    Zástupci Wedosu by si měli uvědomit že tentokrát nejde o ustanovení o plošném uchovávání dat všech občanů po určitou dobu, jak jsou povinni data pro policii už dnes uchovávat provozovatelé elektronických komunikací a poskytovatelé služeb. jde o nástroj - opatření v rámci konkrétního zahájeného trestního řízení s odpovědností státního zástupce vůči konkrétní osobě nebo osobám, které mají předmětná data pod kontrolou. Předmětná data musí policie v příkazu specifikovat.

    Důvodem opatření je zejména počítačová kriminalita, ale také uchování důkazů významných pro trestní řízení.

    Normální občané se trestné činnosti nedopouští a že je jich většina o tom nemusí snad nikdo ani Wedos pochybovat.

    Je třeba čas protože se jedná o holé znění paragrafu nikoli Judikaturu. Rozhodující pro závěry budou až první rozsudky, odvolání a nálezy NS a US.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).