Hlavní navigace

Názor k aktualitě Komunista Ondráček navrhuje, aby se poplatky za ČT a rozhlas nemusely platit od Filip Jirsák - Zkuste si to představit třeba na domácnosti. Mandatorní...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 10. 2020 20:17

    Filip Jirsák

    Zkuste si to představit třeba na domácnosti. Mandatorní výdaj je třeba nájem, je to dané podepsanou nájemní smlouvou. To ovšem neznamená, že se ty peníze na nájem zhmotní z ničeho a zaplatí se samy na účet pronajímatele. S nájmem musíte počítat v rodinném rozpočtu a po výplatě musíte nájem poslat na ten správný účet – samy se tam nepošlou.

    Stejné je to s mandatorními výdaji státu. Musí se s nimi počítat ve státním rozpočtu, ze státního rozpočtu je dostane přidělená některá instituce (obvykle ministerstvo), které je pak musí vyplatit adresátovi.

    Rozdíl je v tom, že když vy nebudete platit nájem, můžete být potrestán – nejprve smluvní pokutou, a pokud byste nezaplatil ani tu, může vás potrestat soud. Když poslanci v rozpočtu neschválí peníze na mandatorní výdaje, nikdo je potrestat nemůže. Nanejvýš voliči v příštích volbách.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).