Hlavní navigace

2014: Rok, kdy se v Česku probudili startupoví investoři

8. 1. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Isifa
Rok se čtrnáctkou na konci přinesl tuzemské startupové scéně hned několik úspěšných příběhů, ale stal se i rokem, který ukázal, především u akcelerátorů, že nic není nastálo.

KKCG, J&T, Rockaway, Y Soft Ventures, ale třeba i Karel Janeček s RSJ. Nové fondy, které se rozjely během posledních dvanácti měsíců, přinesly do tuzemského startupového rybníku novou dynamiku a první úspěšné projekty tak získaly další impuls k rychlejšímu růstu. Začalo národního investorské obrození. 

Událostí roku se ale jednoznačně stala dosud největší investorská rána v podobě půlmiliardy pro Socialbakers. Další kolo investice vedl stejně jako v minulosti Index Venture a navýšil tak množství investorských peněz, které kolují v žilách analytické firmy, na 34 milionů dolarů. 

Společnost vedená Janem Řežábem, kterého časopis Forbes zařadil do svého prestižního žebříčku 30 under 30, se pak soustředila na další rozvoj i akvizice a v létě si koupila analytický tým tuzemských Attaxo Social Insider, vedený Josefem Šlerkou

Tím ale investiční boom jen začal. Do startupového světa se totiž začaly montovat korporace. Kolosy SAP, IBM i Microsoft otevřely své inovační programy i pro české firmy naplno, ale namísto peněz nabízí mladým firmám své technologie. 

Loňský rok přinesl do startupového světa i zahraniční peníze. Kromě Socialbakers se do Česka dostaly i peníze z Indie. Tamní Zomato totiž o prázdninách koupilo tuzemský Lunchtime a Obedovat.sk, které do konce roku vymazalo z internetové mapy a nahradilo je svou značkou

Srpnová startovací tisková konference Uberu. 

Na tuzemském trhu začal působit i skandály, ale i investicemi ověnčený, miliardový startup Uber. Naopak po kráké epizodě neustála konkurenční boj s tuzemskou rozvážkovou službou DámeJídlo globální Foodpanda

Rozjeté DámeJídlo ale během roku opustil Tomáš Čupr a začal se věnovat dalšímu projektu s Mitonem v zádech – opět rozváží, ale tentokrát nákupy. Služba Rohlík.cz se rozjela po prázdninách a nakonec spolu s Liftagem získala Křišťálovou lupu v kategorii E-commerce inspirace.

Banky a andělé na scéně

Riziko spojené s potenciálem vyššího výnosu loni přilákalo i banky a finanční skupiny. J&T Venture se zatím na trhu rozkoukává a hledá cíl pro své peníze. Fond Springtide, za kterým stojí skupina KKCG odstartoval své experimenty zostra dvaaosmdesátimilionovou investicí do Geewy Miloše Enderleho

Do startupů se ale pustili i další úspěšní podnikatelé. Pražské Liftago získalo 7,5 milionu korun od Karla Janečka z RSJ, Ondřej Tomek získal na podzim většinu v Shoptetu a v prosinci ještě za 2,5 milionu dolarů zvýšil svůj podíl v brněnské Safetice. “Věřím, že v blízké době přidám další zajímavé investice, na které mám vyčleněno okolo 500 milionů korun,“ tvrdil po transakci Tomek. 

A nebyl sám. Osmělili se milionáři z bezpečnostního byznysu. Na šedesátimilionové investici do brněnského univerzitního startupu Codasip se podíleli kromě Credo Ventures i zakladatelé AVG a Avastu Karel OblukEduard Kučera. A Credo Ventures vedené Ondřejem Bartošem, jakožto jeden ze stavebních kamenů tuzemské startupové scény, bylo letos hned u několika investic. Kromě Codasipu nebo Comprimata si fond pořídil podíl i v britském analytickém startupu TV Beat.

Brno přebírá iniciativu

Loni ale výrazně ožil i investiční fond brněnského Y Softu. Václav Muchna odkládal několik let do speciálního fondu část svých zisků pro případ, že by se objevila nadějná firma. A v roce 2014 se fond začal osamostatňovat a investovat naplno. 

V červnu poslal třicet milionů moravskému Videoflotu, na podzim ve spolupráci s pražskými Credo Ventures nasypali milion eur do taktéž brněnského Comprimata a koncem roku si velký Y Soft pořídil za 45 milionů korun většinový podíl ve výrobci 3D tiskáren be3D

Letos chce Y Soft Ventures, nově vedené Milošem Sochorem, který tam odešel po velkém zemětřesení v Jihomoravském inovačním centru, zainvestovat až 25 firem. “Některé budou seedové, ale budou i větší. Be3d bylo 45 milionů s dvacetimilionovou opcí, to na české poměry už seed investice moc není. Podobné investice bychom chtěli mít přibližně tři až čtyři a zbytek by se měl pohybovat kolem dvou tří milionů,” tvrdí šéf fondu. 

Havrlantův ostrý start

Další novou štikou v tuzemských vodách se rychle stal investiční fond Jakuba Havrlanta. Rockaway Group se zaměřil na dvě oblasti: e-commerce a startupy. A obě části firmy od jarního startu výrazně posilují. 

Přilbližně 300milionový fond si letos pojistil svou účast v pražském startupu Storyous, ale v říjnu si ještě pořídil projekt 3Dsimo a minoritní podíl v holešovickém projektu Socifi. To našlo recept na to, jak vydělat na otevřených wi-fi sítích a spolupracuje už s velkými hráči jako třeba Cisco. „Tato spolupráce může může být oboustranně výhodná. Pro Socify může být cestou k větší propagaci služby, a nakonec i k jisté formě standardizace. Pro Cisco může být naopak možnost efektivní monetizace wi-fi zajímavým prodejním argumentem,“ komentuje startup šéf Cisca Ivo Němeček

Dušan Zábrodský je muž pro startupy v Rockaway Group.

"Věříme, že Socifi má unikátní řešení pro monetizaci veřejných sítí. Zároveň momentálně nemají přímého konkurenta na trhu, který má velký potenciál. Naším cílem je prosadit firmu jako lídra na americkém trhu,” vysvětloval investici nový muž pro startupy Dušan Zábrodský, který přišel z AVG. 

Velmi rychle také posílila e-commerce větev firmy. V srpnu spuštěný E-commerce Holding dnes představuje síť e-shopů s přibližně 1,5 milionem zákazníků a spadají pod něj e-shopy se sportovním zbožím Sporty.cz a Snowboards.cz a nákupní portál BigBrands. 

V polovině září navíc Havrlant oznámil vstup dalších investorů v podobě velkých ryb jménem Patrik TkáčDaniel Křetínský. “Chtěli jsme najít silného partnera, který už dokázal vybudovat vlastní úspěšný byznys a má přesah mimo Česko. S E-commerce Holdingem plánujeme vstup na evropský trh, zkušený a silný partner bude v tomto plánu hrát zásadní roli," komentoval důvody partnerství Jakub Havrlant. 

Akcelerátory, rok velkých změn

Pro akcelerátory byl loňský rok obdobím změn. Brněnské Jihomoravské inovační centrum opustil v podstatě celý původní startupový tým a nahradila ho nová krev vedená Vojtěchem Krmíčkem. S tím přišly i změny, které byly završeny přestěhování JIC do nové budovy, ale i nastavením nového modelu fungování. 

Nově se program Starcube rozjede až po prázdninách a Brňáci získali i nového šéfa Starcube. “Rozhodli jsme se pro témata Internet věcí a bezpečnost,“ vysvětluje Krmíček s tím, že program povede bosenský rodák Damir Čaušević, který do JIC přešel po více než desetileté štaci v IBM. 

Jihomoravské inovační centrum otevřelo v listopadu své nové prostory. Zasedačky pojmenovává po slavných jihomoravských podnikatelích z minulých století.

Nový tým v JIC připravuje i vlastní fond, který by měl podporovat startupy v jejich programu Starcube. A to poté, co nevyšlo vyjednávání s Raiffeisenbank, která nabízela rozjet až půlmiliardový seed fond. Spolupráce však ztroskotala na náročné administrativě.

Podobně divoké období má za sebou i pražský StartupYard, který opustil jeden z hlavních partnerů – Seznam.cz. “„S posledním kolem StartupYardu jsme nebyli příliš spokojeni a radši si to budeme dělat po svém. Nevylučuji ale nějakou další formu spolupráce s týmem kolem Ondřeje Bartoše,“ vysvětloval šéf portálu Pavel Zima s tím, že nejreálnější je nějaká forma technologické spolupráce. Seznam si chce letos rozjet vlastní systém práce se startupy, a chtěl by pro to využít své prostory na pražském Zličíně.

StartupYard vedený Cedricem Malouxem ale získal za Seznam náhradu v podobě peněz od konsorcia CEED Tech. Zároveň se na konci roku přestěhoval z domovského TechSquare do smíchovských prostor Node5. "Je to místo bližší našim firmám, víc garážový začátek. Nájem je o něco levnější, nic výrazného. TechSquare je podle mě spíš už pro rozjetější firmy,“ vysvětloval Nikola Rafaj z akcelerátoru změnu lokality. Podle Malouxe je také důležité ukázat, že akcelerátor nejde jen po zisku. TechSquare jako takový také změnil své směřování a chce se nově orientovat spíš na korporátnější zákazníky. 

Lukáš Hudeček
StartupYard se vrátil k jednomu ze svých zakladatelů. Z TechSquare se přestěhoval do Node5, kde vládne Lukáš Hudeček. 

Třetí z tuzemských akcelerátorů naopak hlásí zklidnění. Druhé kolo programu už přineslo vyspělejší týmy než to první, ale stejně pokračuje v trendu kola prvního. Slovenské týmy totiž zjišťují, že musí odjet od Prahy, aby za nimi přišly peníze od slovenských investorů. V prvním kole se o tom přesvědčilo fakturační Datamolino, které získalo půl milionu eur od fondu FIT, a v kole druhém už to v polovině běhu zjistil Ordrlord, jehož si přidal do své stáje taktéž slovenský fond Neulogy výměnou za investici 200 tisíc eur. 

Ne vždycky se daří

Startupový svět ale nejsou jenom úspěchy. Jedním ze největším průšvihů, který loni československou scénou zahýbal, byl případ slovenského hardwarového startupu Goldee. „Žádný český průšvih se nevyrovná tomu slovenskému. Průšvihem roku je jednoznačně slovenské Goldee,“ souhlasí například Andrej Kiska z Credo Ventures. 

Košické Goldee začínalo jako softwarová služba, která se přesunula k vývoji ovladače domácího světla tak, aby jeho intenzita závisela na potřebách uživatelů. Loni na svých stránkách rozjeli crowdfundingovou sbírku a k 200 tisícům vybraných dolarů sehnali i menší investici. Pak ale přišel problém. „S docházejícími penězi jsem musel propustit některé naše vývojáře,“ vysvětloval příčiny pádu zakladatel firmy Tomáš Baran na stránkách firmy.  „Jasně se ukázalo, že pokud firma nemá substanci, tak sexy produkt v barevné brožuře nestačí k úspěchu,“ říká investor Michael Rostock‑Poplar

BRAND24

Některé průšvihy jsou hlubšího charakteru. Ale záleží na úhlu pohledu oslovených lidí z komunity. „Průšvihem je, že stát se o malé a začínající podnikání nezajímá a zajímat nebude. Dál bude stát generovat nařízení, které začínající podnikatel asi ani nepochopí, ani nesplní. Nikomu se nic neulehčí – ani ne tak daně, jako samotná inovativnost státu, úřadování a další podobné podivnosti. Otázka je, jestli by se něco zlepšilo v momentě, kdy by si stát malých firem všiml, protože ze zkušenosti víme, že to nevede k ničemu příjemnému. Zahraničí můžeme pozornost věnovanou technologickým začínajícím firmám jen závidět,“ uzavírá Patrick Zandl

Andrej Kiska vyrazil na cestu po Spojených státech s delegací byznysmenů z klasických odvětví, ale vzal s sebou i zástupce startupové generace.

Ve srovnání třeba se sousedním Slovenskem se tak pohled státu na podporu inovativního podnikání liší i v jen symbolickém pohledu. Zatímco slovenský prezident vezme s sebou zástupce nové generace podnikatelů do Silicon Valley a nejen tam a pokouší je propojit se zástupci klasického byznysu, ten český sází spíš na těžší průmysl. A není sám. “Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici. Že pomáháte zakládat inovátorské firmy, to je super, ale je to na prd,” pronesl před volbami současný ministr financí Andrej Babiš v Jihomoravském inovačním centru. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).