Hlavní navigace

5G všude do tří let. O2 a CETIN rozjely největší modernizaci mobilní sítě ve své historii

2. 6. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
O2 a CETIN postupně modernizují rádiovou síť. Nasadí v ní technologie Ericssonu místo Huawei a postupně v celém Česku rozsvítí 5G.

Společnosti O2 a CETIN rozjely rozsáhlou modernizaci mobilní sítě v rámci celé České republiky spojenou s postupným celoplošným spouštěním 5G. Akce má zabrat zhruba tři roky s tím, že CETIN na vysílacích stanicích nasadí rádiové technologie od švédské společnosti Ericsson, které nahradí prvky od Huawei využívané u současné 4G sítě. Modernizace vyjde na miliardy korun a celkově se vymění přes čtyři tisíce základnových stanic.

CETIN už nové technologie nasadil v pilotních lokalitách v Praze na Stodůlkách a v Říčanech. Jde o takzvaný RAN swap a generační obměnu sítě. Každá z těchto lokalit je označována za cluster, který vždy čítá zhruba třicet základnových stanic.

Postupně se rozjede systematická modernizace v celé zemi. V březnu příštího roku by měla být kompletně pokrytá Praha. Testy Lupy ve Stodůlkách ukázaly rychlosti sahající až 700 Mb/s (download), respektive 80 Mb/s (upload). O2 rovněž 5G síť od května do konce června spouští v 60 městech, prozatím ale na dosluhující technologii. Ta bude později nahrazena novou.

Mobilní síť páté generace, která díky modernizaci vznikne, prozatím bude fungovat v takzvaném non-standalone režimu (NSA). Nadále tedy bude využívat signalizaci z LTE. U standalone (SA) režimu mají O2 a CETIN letos zkusit pilotní testy, konkrétní plány kolem zavádění ale prozatím nemají. Společnosti Lupě potvrdily, že v případě SA by nasazovaly kompletně nové jádro (core) sítě. Společně s modernizací rádiové části sítě dochází také k posilování transportních sítí.

Využití všech frekvencí

NSA síť O2 a CETINu poběží na již dříve vydražené frekvenci 3,7 GHz. To se bude týkat především měst a oblastí s větší hustotou osídlení a s možnostmi umístění více vysílačů na kratší vzdálenosti, což je dáno fyzikálními vlastnostmi této frekvence. O2 má v rámci 3,7 GHz k dispozici blok 60 MHz.

Modernizovaný 5G vysílač ve Stodůlkách v Praze:

Tam, kde nebude možné nasazovat 3,7 GHz, případně to nebude dávat smysl, se 5G rozjede na frekvenci 2100 MHz. Ta byla doposud využívána pro 3G síť, kterou operátoři postupně vypínají. Zde může O2 využívat blok 20 MHz.

Operátor má rovněž k dispozici frekvenci 1800 MHz, kterou po modernizaci společně s 2100 MHz obslouží jedna anténa. Nové antény jsou takzvaný multiband a zvládají obsluhovat více frekvenčních pásem najednou. Pro 3,7 GHz se zprovozňuje Massive MIMO 32×32.

Nedávno vydraženou celoplošnou frekvenci 700 MHz operátor v první fázi použije na posílení LTE a spojí ji s frekvencí 800 MHz (dual konektivita). V obou případech má O2 bloky po 10 MHz. Sedmistovku chce v budoucnu přepnout na 5G.

Modernizace jednoho vysílače vyjde na zhruba čtyři až pět dní při práci čtyř techniků. Vysílací hardware lze většinou na místo dostat výtahy a podobně (například panelák ve Stodůlkách) a občas se musí přivolat jeřáb (takzvaná jeřábová akce). Kompletní výměna rádiové techniky na jednom vysílači zabere od prvotní fáze plánování po konečné vyladění asi tři měsíce.

O2 a CETIN cílí na to, aby nově instalované vysílače dokázaly bez fyzického zásahu fungovat pokud možná roky a vše se dalo řešit pomocí softwaru. Dalším cílem je v jednotlivých lokalitách (sajtách) mít konektivitu 10 Gb/s.

Ericsson dle zástupců CETINu nemá problémy s dodávkami zařízení, což je věc, která kvůli nedostatku čipů a dalších komponent postihuje řadu průmyslů. Dobrá situace v Ericssonu je údajně dána revidovaným dodavatelským řetězcem a produkcí v Evropě. O2 a CETIN dále uvádí, že díky nasazení švédských technologií bude možné splňovat požadavky NÚKIBu a 5G toolboxu Evropské unie ohledně bezpečnosti 5G.

BRAND24

Podle O2 je nástup 5G sítě rychlejší než nástup LTE. Třicet procent nově prodaných telefonů u tohoto operátora už je s podporou 5G. Nejlevnější model vyjde na 5289 korun (Xiaomi Note 10 5G), a 5G se tedy stává dostupným i pro běžné uživatele.

Jak probíhá výměna a modernizace mobilního vysílače:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).