Hlavní navigace

600MB přílohy na Centrum.cz po čtvrt roce

5. 8. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Tři měsíce si mohou stálí majitelé freemailových schránek na Centrum.cz posílat mezi sebou zprávy s přílohami o objemu až 600 MB. Tato skutečnost vyvolala vlnu nesouhlasných reakcí. Centrum si po čtvrt roce svou službu pochvaluje a plánuje poskytnout velké přílohy všem svým uživatelům, bez ohledu na počet kreditů. Konkurenti to kritizují.

Velká příloha: fotky_dovolena.zip (65.6 MB)

Ahoj Honzo,
posílám Ti své fotky z dovolené ;-)
 Denisa

Informace o přiložené velké příloze
-----------------
K této zprávě vám uživatel Centrum.cz přiložil velmi velkou přílohu.

Pokud byla tato zpráva adresována do Vaší schránky na Centrum.cz, můžete si tuto přílohu vyzvednout přes webové rozhraní e-mailu Centrum.cz do 14 dní od doručení této zprávy.

Vzhledem k velikosti této přílohy by jiné e-mailové servery nebyly s největší pravděpodobností schopny takto velkou přílohu přijmout, a proto je posílání velkých příloh omezeno v rámci serveru Centrum.cz.

Možná už jste podobnou e-mailovou zprávu s podezřele velkou přílohou obdrželi, či odeslali také. Od prvního květnového dne totiž můžete v rámci freemailového serveru portálu Centrum.cz připojovat k e-mailům přílohy o velikosti 600 MB. Jelikož tato skutečnost vzbudila před časem vášnivou polemiku a diskutující se přeli, co tento kontroverzní krok v budoucnu přinese, k celé záležitosti se logicky vracíme.

Vážně 600 MB?!

Na úvod si zrekapitulujme, oč běží. V polovině dubna tohoto roku vrcholila „válka freemailů“, Centrum představilo novou verzi, zbrojily také portály Seznam a Atlas. Charakteristikou tohoto soupeření se staly závody o zvýšení kapacity e-mailových schránek a silácká marketingová prohlášení.

Skutečné pozdvižení ale vyvolalo Centrum, když oznámilo, že jeho e-maily unesou až 600 MB těžký náklad. Mnozí se zpočátku domnívali, že jde o překlep v tiskové zprávě, aby posléze omdlévali při představě rozesílaných „cédéček“ mezi uživateli.

Bližší pohled však ukázal, že zpráva není tak horká, jak zprvu vypadala; odeslaný e-mail s přílohou větší než 15 MB totiž vůbec neopustí server Centra. Přečte si ho pouze jeho uživatel po té, co mu dorazí e-mail (viz výše) s odkazem na objemný soubor ke stažení do 14 dnů z webového rozhraní. Přes protokol POP3 přijde jen vysvětlující text bez odkazu, jelikož se portál obával zneužití v případě zveřejnění v diskusních fórech.

Podmínkou k využití rozsáhlého „zavazadlového“ prostoru bylo nasbírání 10.000 kreditů za věrnost freemailu Centra (za stejnou částku zde pořídíte kapacitu 50 MB navíc pro samotnou schránku) a následné požádání o zprovoznění na speciální stránce. Tento luxus si v současnosti mohou dovolit řádově „desítky tisíc“ uživatelů.

Centrum: Ano a všem!

Jak se po čtvrt roce provozu přílohy o velikosti 600 MB osvědčily? Oldřich Bajer, zástupce Centra, nejprve uznává, že šlo o riskantní krok: „Pokud přijdete na trh s něčím, co tu ještě nebylo, je vždy velmi obtížné odhadnout, jakým způsobem to bude přijato a kolik vás to přesně bude stát peněz.“

Centru se prý přesto podařilo odhadnout chování uživatelů a technologie mu nezpůsobuje žádné nečekané potíže. „Již při návrhu nové architektury jsme s touto možností počítali, a tak je systém velmi dobře dimenzován,“ říká Oldřích Bajer. Na uložené přílohy připadá až 20 procent veškerého úložného prostoru.

Důkazem úspěšnosti (či malé využitelnosti?) má být v nejbližší době zpřístupnění možnosti posílat e-maily s objemnými přílohami všem uživatelům. „Velké přílohy se ukázaly jako nezbytnost, uživatelé s nimi již počítají a naším cílem je poskytnout tuto službu všem bez rozdílu,“ prohlásil Oldřich Bajer. Dosavadní vlastníci, kteří už za tuto možnost zaplatili svými kredity, se dočkají kompenzace v podobě blíže nespecifikovaného „milého překvapení“.

Možná negativa

Zavedení velkých příloh na Centru vyvolalo na českém Internetu mnohé záporné reakce, které se obvykle točily kolem dvou témat. Za prvé, porušení netikety (velké soubory se e-mailem prostě neposílají) a s tím související matení uživatelů (kteří nemohou odeslat „e-mail“ na jiné servery). A za druhé, podpora pirátství čili možnost šíření nelegálního obsahu.

Stará pravidla vždy říkala, že je technicky i společensky nevhodné odesílat příliš velké e-maily. Centrum tuto alternativu zavedlo, a tak se jeho „prohřešek“ dá omluvit jen tím, že takto velký náklad nevypouští do širých internetových vod. Jak si ale s tímto omezením poradí méně zkušený uživatel?

V nápovědě aplikace se podrobnosti nedozví, neměl by proto přehlédnout drobný varující text u formulářového políčka pro připojení přílohy. Pokud by přesto zatoužil poslat velkou zprávu na adresu, která za zavináčem nepokračuje Centrum.cz, upload souboru vůbec nezačne. Vyrozuměn bude i systémovou hláškou.

„Zasílání, sdílení a obecně práce s velkými soubory je internetovou realitou dnešních dní. Broadband je stále dostupnější pro běžné lidi. Nemůžeme se tedy divit, že uživatelé mají zájem si posílat fotky z dovolené, když je mají a existuje zde možnost, jak je poslat,“ vyvrací zažité Oldřich Bajer.

Centrum údajně nezaznamenalo žádnou aktivitu týkající se šíření a uchovávání nelegálního obsahu. „Trochu paradoxně máme problém spíše s běžnými přílohami,“ říká Oldřich Bajer.

Jediné, co Centrum shledává negativním, je kvalita připojení části uživatelů. Nahrávání přílohy trvá dlouho a proces může být přerušen. „Uživatelé to někdy dávají za vinu nám,“ poznamenává Oldřich Bajer.

Atlas a Seznam: je to nereálné

Právě poslední zmiňovaný důvod – nedostačující internetové připojení uživatelů – je pro konkurenční služby nejsilnějším argumentem proti velkým přílohám.

„Připadá mi, že maximální rychlost na dálnici D1 byla zvýšena na rychlost zvuku,“ komentuje zavedení objemných příloh na Centru Martin Klofanda, zástupce portálu Atlas.cz.

Podle průzkumu zjišťujícího připojení domácích uživatelů, který si Atlas nechal zhotovit, je 52 procent občanů připojeno přes modem, 11,5 procenta přes WiFi, deset procent přes ISDN, devět procent přes GPRS a osm procent přes pevnou linku. Necelých šest procent se připojuje přes kabelovou televizi, o procento méně má ADSL.

„Jakákoliv posílání dat s velikostí nad 100 MB je pro lidi s připojením do 256 kbit/s jen velmi obtížně realizovatelné. Ani pro uživatele, kteří mají vysokorychlostní připojení k Internetu, není 600MB příloha samozřejmostí,“ říká Martin Klofanda a přidává přenosové statistiky Bezpečného mailu Atlasu:

Maximální možná velikost Průměrná velikost % využití
Schránka 1024 MB 21,67 MB 2,11 %
Příloha 10 MB 292 kB * 2,92 %

* jedná se o průměrnou velikost celého e-mailu, průměrná velikost příloh bude menší
Zdroj: Atlas.cz

„Nakonec malá, spíše řečnická otázka: a kolik 600MB příloh jste poslali vy?“ ptá se Martin Klofanda.

Stejně jako Atlas, ani portál s nejvíce uživateli, Seznam.cz, neplánuje Centrum napodobit a zůstává u 15MB příloh. „Soudě podle ohlasů uživatelů, jsou dostačující,“ řekla nám Rita Gabrielová, tisková mluvčí Seznam.cz.

K 600MB přílohám na Centru dodává: „Nedomníváme se, že by takto velké přílohy měly skutečné využití v e-mailové komunikaci, protože vlastně nejde ani tak o posílání příloh, ale o uložení souboru a předání do jiné schránky u stejného poskytovatele. Navíc přes poštovní servery tak velké přílohy stejně neprojdou.“

Závěrem

Při pohledu na fakta se zdá, že ohledně 600MB příloh se v minulosti natropilo „mnoho povyku pro nic“. Centrum de facto spustilo jakousi úschovnou službu, kterou většina nevyužije, ale někomu se může hodit. Konkurenti se nenechali vyprovokovat k žádným excesům, protokol SMTP trpět nebude.

BRAND24

Centrum odmítlo zveřejnit bližší čísla a know-how. Pokud se pokusíme dešifrovat oficiální vyjádření, která nám byla poskytnuta, zbývají spekulace. Poskytnutí 600MB příloh všem uživatelům bez rozdílu věku, pohlaví, barvy vlasů i nasbíraných kreditů totiž můžeme ve výsledku považovat jak za úspěch, tak nevyužití nakoupené diskové kapacity a propadák.

Jisté je, že Centrum získalo ve své službě zajímavý marketingový nástroj, unikátní vlastnost a způsob, jak přinutit uživatele navštívit webové rozhraní a vstřebat reklamní bannery.

E-mail s přílohou větší než 15 MB?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor vede MEDOBOS s.r.o., je Copywriter.cz a dělá weby pro Benešov i Říčany.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).