Hlavní navigace

Názor k článku 64bitový Google Chrome: mnoho povyku pro nic, nebo závan nových časů? od Filip Jirsák - Stejně tak šlo v prvních 32bitových Windows bez...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 9. 2014 18:05

    Filip Jirsák

    Stejně tak šlo v prvních 32bitových Windows bez problémů spouštět 16bitové aplikace. Přesto se postupně od 16bitových aplikací přešlo ke 32bitovým, i když to pro spoustu aplikací nebylo nutné a nedávalo to (pro tu aplikaci samotnou) smysl. Ale důležitý je v tomto případě ten tlak ekosystému okolo.
    Podstatné je totiž to, že nejde o jednotlivé aplikace - je výhodné mít celý systém ve stejném režimu. Souběh 8bitových a 16bitových, později 16bitových a 32bitových a nyní 32bitových a 64bitových aplikací se vždy řeší jen nějakou dobu jako dočasné řešení, protože uživatelé nemohou přejít naráz se vším. Je to vidět například na srovnání Linuxu a Windows - na Linuxu se většina softwaru kompiluje ze zdrojového kódu a uživatel používá většinou software od jednoho "dodavatele" (jednu distribuci). Takže je mnohem snazší udělat velký třesk a jednorázově překlopit systém z 32 bitů na 64 - proto taky měl Linux 64 bitů jako standard mnohem dřív, než Windows.
    Takže význam 64bitového prohlížeče není v tom, že by to teď přineslo něco nového. Ale celý ekosystém Windows se postupně překlopí na 64bitů a aplikace, které se tomu nepřizpůsobí, přestanou existovat. Takže ta změna se někdy udělat musí, je jenom otázkou, kdy. A není dobré to nechávat úplně na poslední chvíli, protože ani pluginy do prohlížečů nezávisí jen na prohlížeči.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).