Hlavní navigace

A je to tady -- Seznam opouští lůno mateřské CESNETu a kormidluje ke Global One

16. 9. 1998
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Včera se v českém Internetu objevila navýsost zajímavá zpráva, která nám zcela pochopitelně nemohla uniknout -- serverové impérium Seznamu, tedy především server Seznam sám, se přesouvá od CESNETu ke Global One. Upřímně řečeno to není tak obrovské překvapení: otázka už dlouho nezněla "Stane se to?", nýbrž "Kdy a ke komu?.

Obsah je jednou z klíčových věcí v Internetu – když není obsah, nejsou uživatelé. Poskytovatelé připojení si to většinou velmi dobře uvědomují a snaží se proto do své sítě poskytovatele obsahu přilákat. Když o tom přemýšlím, napadají mne zhruba tři důvody, proč tak činí. Poprvé, mohou tak svým zákazníkům nabídnout zajímavý obsah přímo ze své sítě, tedy velmi rychle. Podruhé, tím, že mají obsah u sebe, jednak ulehčují svým peeringovým linkám a jednak ze sebe činí zajímavé peeringové partnery – je logické, že když někdo nemá nic, druhá strana se do peeringu zas tak moc nepožene, a naopak. Potřetí, je to pro ně nepochybně velmi prestižní věc, kterou mohou obratně využít i v reklamních aktivitách, jako reference atd.

Každý moudrý poskytovatel připojení si tak svůj obsah hýčká a zahrnuje ho laskominami. Takovým zcela základním lákadlem na zajímavé servery jsou nadstandardně výhodné podmínky připojení takového místa, často se poskytovatelé spokojí s pouhou protislužbou v podobě reklamy na daném serveru. Ba co víc, přestože nemám po ruce žádný hmatatelný důkaz, moc bych za to nedal, že v některých případech je to dokonce samotný poskytovatel připojení, kdo platí provozovateli serveru za to, že se uráčí jeho síť poctít svoji přítomností – ať už skutečně v podobě nějaké pěkné obálky každý měsíc nebo „jen“ třeba připojením kanceláří do Internetu zdarma. Pochopitelně se je snaží získat i dalšími službami, jako je 24 hodinový dohled nad serverem, pružné umožnění přístupu k němu a další obdobné služby.

Řada velkých poskytovatelů se tak může ve své výkladní skříni pochlubit některými velmi populárními místy českého Internetu. Nejvýraznější je to nepochybně u Neviditelného psa, který děla Internetu CZ/EUnetu reklamu, jejíž hodnotu snad ani není možné vyčíslit v penězích – doménou počínaje, podobou stránek pokračuje a možná až přespřílišným vymačkáváním Ondřeje Neffa kupříkladu na loňském Invexu konče. V trochu mírnější podobě se však zajímavými zdroji ve svých sítích oprávněně chlubí i další poskytovatelé. Vlajkovou lodí PVT je tak zcela nepochybně Trafika a ostatní servery z farmy M.I.A., z dalších serverů si zaslouží jmenovat třeba Živě nebo News on `Net Ládi Zajíčka. Stranou nestojí ani IBM, i když je fakt, že v poslední době spíše ztrácí – zhruba před půl rokem právě zmíněné Živě a od začátku září i své dosavadní rodinné stříbro, Svět namodro, které se spolu s Danem Dočekalem přesunulo pod hlavičku M.I.A. a tedy k PVT. Leccos nabízí také GTS, vedle bezkonkurenčního Obchodního rejstříku na Internetu také třeba server Akcie.cz a Expandia Banku. Historicky nejlépe na tom byl CESNET, u kterého většina dnes významných serverů začínala; stále výraznější je však jejich odliv a přelévání k jiným poskytovatelům. Vlajkovou lodí CESNETu nepochybně byl Seznam a všichni jeho serveroví bratříčci.

Když říkám byl, dostávám se konečně k podstatě dnešního komentáře. Seznam totiž oznámil, že od 19.9. své servery přesune od CESNETu ke svému novému partnerovi, firmě Global One. Není to rána z čistého nebe, už hrozně dlouho jsem si byl jist – a nepochybně jsem nebyl sám – že k něčemu takovému dříve nebo později dojde. Překvapením je spíše fakt, že se tak stalo až nyní; a samozřejmě také jméno nového partnera. Potvrzuje to skutečnost, že Global One bere své účinkování v českém Internetu vážně, protože vedle Seznamu už se ve své síti může pochlubit i přítomností jeho zřejmě největšího konkurenta, Atlasu. Seznam s Atlasem se tak po malé chvilce odloučení opět střetávají na stejné síti, původně oba začínali právě na CESNETu.

CESNET s odchodem Seznamu přichází o svoji vlajkovou loď v oblasti obsahu a nepochybně je to citelná rána. Vliv to bude mít nepochybně i na peeringovou bilanci s jeho partnery – Seznam zcela jistě tvořil nezanedbatelnou aktivní položku jeho bilance má dáti-dal. Vzhledem k tomu, že CESNET od některých svých partneru požaduje finanční vyrovnávání peeringu, může pro něj odchod Seznamu představovat i určitou finanční ztrátu; nepochybně však nebude vzhledem k jeho celkovým příjmům příliš významná.

Je zvláštní, že servery o CESNETu odcházejí právě teď, kdy si podle mého soudu jeho nabídka připojení nezadá s konkurencí. Disponuje v současné době druhým nejsilnějším připojením do zahraničí po Internetu CZ (konkrétně 8 Mb/s), má dobré spojení s NIXem a i s peeringovými partnery je na tom podstatně lépe, než byl (lépe ovšem ještě zdaleka neznamená dobře). Kromě toho podle některých jeho zákazníků skutečně spolehlivě funguje dozor na servery a nepřetržitě je po ruce někdo, kdo může v případě nějakých problému zakročit (přinejmenším resetováním), což není u všech poskytovatelů zvykem. Pokud jde o nevýhody, napadá mne striktní přístup ke správě serverů – na počítači, který si na CESNET postavíte, totiž z bezpečnostních důvodů nemáte přístup na roota, což je trochu absurdní (nejsem si ale jist, zda se to týká i velkých serverů, se kterými má CESNET zvláštní vztahy), zároveň jsou často zakázány služby nameserveru či mailserveru, což je nemístně svazující. Mimo to se tu nepochybně projevuje i rigidní přístup CESNETu k peeringu – poskytovatelé obsahu peering potřebují, aby na jejich servery mohli rychle přistupovat uživatelé ze všech sítí. CESNETu se tu částečně vrací, co před pár lety zasel a stále v tom do určité míry pokračuje.

Ten největší důvod, proč řada serverů opouští mateřské vody CESNETu, je však podle mne jiný. Už jsem o něm psal v jednom dávném komentáři a musím se znovu opakovat. Konkurenti CESNETu jsou totiž v zájmu získání zajímavého obsahu schopni a ochotni učinit leccos a nabídnout podmínky, které CESNET nenabízí – něco jsem naznačil už v úvodu tohoto článku. Buď jak buď, faktem zůstává, že odliv serverů od CESNETu pokračuje. Největší kapkou je Seznam, o něco menší z poslední doby pak První Multimediální (provozuje weby jako Nokia, Alianz, OB leasing, Esquire, Rencar, OBSE…) – jsou to kapky velké, ale určitě ne poslední. Management CESNETu se jim může maximálně snažit postavit do cesty hráz v podobě ještě výhodnějších podmínek, ale nejsem si jist, zda bude jeho úsilí korunováno úspěchem.

Marek Antoš

BRAND24


Starší, související články:

* CESNET posiluje
* Atlas zvedá kotvy
* CESNET pozvolna opuštějí zajímavé servery

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).