Hlavní navigace

A jede se dál. Praha za miliony pořizuje chytré popelnice hlásící se přes cloud

7. 8. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Pokračujeme v mapování investic Prahy do konceptu tzv. chytrého města. Vedle lamp, Wi-Fi či laviček už jsou v ulicích i chytré popelnice.

„Tato chytrá popelnice redukuje svoz odpadu o 80 procent.“ „Tento koš stlačuje odpad. Hlásí, když je plný. Udržuje čisté město.“ Toto jsou nápisy, které je možné zahlédnout na množících se chytrých odpadkových koších v ulicích Prahy a některých dalších českých měst. Široce pojatý koncept smart city si nadále razí cestu.

Hlavní město začalo chytré popelnice, na rozdíl od dalších koncepcí chytrého města, se kterými se začíná až v poslední době, testovat už před více než rokem. Inspirace přišla z měst po celém světě, která začala celkem spokojeně nasazovat produkty americké společnosti Bigbelly. Tyto černé „krabice“ jsem běžně potkával například v Seattlu či Barceloně.

V těchto dnech se v Praze začínají objevovat další chytré odpadkové koše. Několik jich už přibylo konkrétně na Náplavce. Jde o součást revitalizace celého kulturně-společenského prostoru, kde se na podzim začne s rekonstrukcí a výsledkem budou například nové bary. Přibýt tu má také chytré osvětlení. Náplavka už mimochodem má také první chytrou lavičku, tentokrát jde o chorvatský model Steora.

Hlásím, že jsem plný

Praha si Bigbelly vyzkoušela například v zoologické zahradě a chytrou popelnici lze najít i u kulturního centra Průhon v Řepích. Další modely se rozšiřují v Karlových Varech a objevují se také v Brně (třeba u Janáčkova divadla). Koše Bigbelly u nás nasazuje společnost VERB Group.

TIP: Chytré odpadkové koše Bigbelly v ulicích Prahy – podívejte se:

Princip fungování Bigbelly je jednoduchý. Uvnitř popelnice je senzor, který měří zaplněnost odpadky. Jakmile dosáhne určité výše, odpadky jsou ze shora stlačeny lisem a takto se pokračuje až do úplného zaplnění nádoby. V tu chvíli se popelnice nahlásí na dispečinku a je možné ji dojet vysypat. Díky tomuto mechanismu má popelnice pojmout až osmkrát více odpadků, než je běžné.

V Bigbelly je zabudovaná SIM karta pro bezdrátovou komunikaci a GPS modul. Modely lze vylepšit o další funkce, například senzory pro měření kvality ovzduší a tak dále (podobné senzory mají i chytré lampy a lavičky). V New Yorku z Bigbelly zkouší vytvořit také Wi-Fi hotspoty. Popelnice jsou napájeny pomocí solárního panelu umístěného na jejich horní části.

Bigbelly pro zpracovávání a předkládání informací o rozmístěné síti popelnic vyvíjí cloudový systém CLEAN, který pak komunikuje rovnou s odpovědnými službami. Výstupy je možné vidět v mobilní aplikaci či webovém dashboardu.

Koše za pár milionů

Firma jako oficiální výhody prezentuje snižování nákladů na svoz odpadu, optimalizaci frekvence svozu, snižování nákladů na pohonné hmoty, šetření pracovní síly, snižování uhlíkové stopy, zamezení vybírání košů, řešení problematiky přeplněných košů, zamezení výskytu škůdců a zápachu.

První čísla z Prahy i dalších měst ukazují, že něčeho takového lze skutečně docílit. Ve zkušebním provozu se podle oficiálních údajů optimalizovala četnost svozu odpadů o 90 procent. Počet svozů klesl a náklady na svoz spadly až o 75 procent. Tam, kde dříve svozová auta jezdila až několikrát denně, nyní mohou dojet jednou týdně.

A cena? Zoologická zahrada si od VERB Group objednala dodávku 36 chytrých popelnic Bigbelly Solar Compactor za celkovou cenu 6 534 000 korun. Ve smlouvě je také licence na zmiňovaný softwarový systém CLEAN. Licence na tento systém stála Karlovy Vary 551 760 korun.

BRAND24

Operátor ICT, pražský podnik starající se mimo jiné o koncept smart city, zase s VERB Group podepsal smlouvu pronájmu 30 chytrých popelnic pro pilotní projekt. V ceně 2 243 345 korun je licence na software a datové připojení.

Praha postupně rozjíždí více podobných projektů, o kterých na Lupě píšeme. Aktuálně se testují chytré lavičky od několika výrobců, včetně českého, a začínají se objevovat první chytré lampy. Na některých zastávkách MHD je pak rychlá Wi-Fi zdarma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).