Hlavní navigace

A všichni budeme bohatí...

28. 8. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ačkoliv je možnost používat server PayPal.com pro našince zatím velmi omezená, notoricky jej známe. Protože omezení již brzy padne, budeme moci správně e-obchodovat. A zopakovat to, co dříve dělal svět na západ od nás.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

PayPal.com je notoricky známá služba k placení po Internetu. Používá se v mnoha obchodech, slouží jako platební kanál tam, kde by pro provozovatele webu bylo zbytečně obtížné či drahé uzavírat smlouvy s bankami a společnostmi zajišťujícími online platby. Funguje rychle, spolehlivě a – pokud jde o samotný akt placení – i relativně bezpečně.

Není tak dávno doba, kdy našinec mohl možnostem PayPalu pouze pasivně přihlížet. Uživatelé z mnoha zemí včetně Česka nemohli mít vlastní účet, protože systém jednoduše nedokázal akceptovat české platební prostředky, které se používají k naplnění virtuálního účtu a k platbám z něj. To se ale již změnilo.

Když PayPal umožnil registraci nových uživatelů z ČR, měla tato jistě velmi zajímavá zpráva nahořklou příchuť. Nové účty sice bylo možné vytvářet a z nich pak platit za zboží i služby, avšak tento kanál byl pouze jednosměrný. Zatímco platit šlo, přijímat platby nikoliv. To se má nicméně brzy změnit.

Možnost přijímat platby by pro našince měla být plně funkční přibližně od poloviny září. Možnosti elektronického obchodování v tuzemsku by se tak mohly plně rozrůst o systém s přibližně stem milionů uživatelů, což není málo. Obchodníci a prodejci nejrůznější veteše začnou na své stránky umisťovat typické ikonky s možností zaplacení, tvůrci spamu a phishingu neopomenou začít žadonit buď přímo o peníze, nebo o přihlašovací údaje k lukrativním účtům. Prostě Česko opět vstoupí dalším krokem do civilizovaného světa. Hurá!

Celá věc má ale ještě jednu dimenzi. Když se systémy přímého placení dostupné komukoliv začaly rozmáhat na západ od ČR, objevila se spousta stránek, které je využívaly k svého druhu charitativním sbírkám. Studenti, kteří neměli na koleje, žili z podpory uživatelů na Internetu, dívky lačnící po větších prsou pomocí této metody vybíraly na operaci. Funkční omezenost jediného asi skutečně globálního platebního systému bránila Čechům plně rozvinout jejich potenciál v této oblasti. A tato omezenost se zvolna rozplývá.

BRAND24

Jestliže bude PayPal pro účty registrované z ČR v dohledné době fungovat tak, že umožní příjem peněz na účty ze zahraničí a s převodem světových měn na tuzemskou, bude to bomba. Jelikož jsme, jak známo, od přírody lidé vynalézaví, prorokuji ne desítky, ale rovnou tisíce stránek žadonících o dotaci na cokoliv a nabízejících za to zázraky. Internet samozřejmě nečeká, až do této oblasti vtrhneme, ale ne všichni rozumní uživatelé nám odolají. A to jen podpoří novodobou vlnu internetových zlatokopů. A jak ve známé Cimrmanově hře pravil nižší český šlechtic Ludwig Úvalský von Úvaly u Prahy: Celý svět bude koukat, co zase ti Češi vyvedli.

Osobně si také plánuji založit žebrací stránku, na co, to neprozradím, ale výsledky se zde určitě dozvíte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).