Hlavní navigace

Aby se EK nažrala a Google zůstal celý aneb Jak má vypadat výběr prohlížeče a vyhledávače v Androidu

24. 6. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Google po pokutě za zneužívání dominantní pozice na trhu chystá změny v Androidu. Uživatel má dostat více na výběr, jaký chce používat vyhledávač a prohlížeč.

Očekávaná „ballot screen“ v mobilním operačním systému Android má po téměř roce konkrétní podobu. Aktuální screenshoty stránky, která má dát uživatelům možnost vybrat si v Androidu vyhledávač a prohlížeč, Lupě poskytl externí konzultant portálu Seznam.cz Michal Feix, který zájmy české firmy v této kauze zastupuje.

Za to, že konkurenčním službám znemožňuje v Androidu soutěžit s jeho Google Search a browserem Chrome, dostal Google loni v červenci od Evropské komise pokutu 4,3 miliardy eur. Firma se proti sankci odvolala, ale zároveň přislíbila, že svůj operační systém upraví.

Stížnost na Google původně podalo sdružení Fairsearch, které zastupuje konkurenty Googlu, jako je například právě český Seznam. Google teď po několika měsících příprav zainteresovaným stranám představil podobu svého řešení, které by se mělo v následujících dnech a týdnech začít postupně objevovat v zařízeních uživatelů v EU.

Podle screenshotů, které má Lupa k dispozici, má být výběrová obrazovka (choice screen) součástí aplikace Google Play. Snímky pocházejí ze zařízení, které už prošlo prvním spuštěním a má už Android nastavený. Na nových telefonech a tabletech má podle nedávného vyjádření eurokomisařky Margarethe Vestager výběr probíhat odlišným způsobem (ukázky zatím nejsou k dispozici).

Jak má vypadat výběr vyhledávače a prohlížeče v Androidu? Podívejte se: 

Vypadá to jako detail, ale je poměrně zásadní: jednoduché nastavení výchozího prohlížeče a vyhledávače totiž má být podle Googlu možné pouze při prvním spuštění zařízení. 

Na už aktivovaných Androidech Google implementoval řešení prostřednictvím Google Play – jenže tato aplikace nemá oprávnění měnit výchozí nastavení systému. Pokud tedy chce uživatel nastavit nový výchozí vyhledávač či prohlížeč, musí tak učinit ručně v možnostech systému. Výběrová obrazovka tak vypadá spíš jako jakýsi rozcestník, který uživateli popisuje, kam se má v nastavení vydat.

Uživatelům už aktivovaných zařízení Google výzvu k instalaci alternativního vyhledávače a prohlížeče zobrazí v okamžiku, kdy otevřou aplikaci Google Play. Podle informací Lupy tak ale učiní jen jednou. Jakmile se uživatel výběrem jednou prokliká nebo z průvodce vyskočí, Google už mu „ballot screen“ znovu nezobrazí. 

Kritéria, podle nichž Google vybírá, které alternativní vyhledávače a prohlížeče uživatelům nabídne, nejsou ze screenshotů příliš jasná. V české nabídce vyhledávačů, kterou má Lupa k dispozici, se vedle ruského Yandexu a českého Seznamu objevuje také DuckDuckGo a dobročinný vyhledávač Ecosia. Proč právě ten, a ne třeba konkurenční Bing od Microsoftu, jasné není.

Řešení naoko?

Bude rozhodně zajímavé sledovat, jak zvolené řešení uspokojí zástupce Evropské komise. Výběrová obrazovka, která nemá právo měnit nastavení systému, vypadá spíše jako pokus Googlu o řešení naoko, které v praxi nic moc nezmění.

BRAND24

Na druhou stranu, známý příklad ballot screen, kterou musel po rozhodnutí Komise ve Windows používat Microsoft, ukazuje, že takové opatření může v praxi zaostávat za realitou: Internet Explorer nakonec ztratil dominanci i bez ní, když jej na pozici majoritního prohlížeče postupně nahradil právě Google Chrome.

Konkurenti Googlu každopádně s výslednou podobou ballot screen v Androidu spokojení nejsou. „Google i po červenci 2018 nadále porušuje pravidla hospodářské soutěže v EU, protože dodnes nepřišel s ničím, co by bylo možné nazvat nápravou. Tahle choice screen to zjevně také nebude,“ hodnotí opatření Michal Feix.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).