Hlavní navigace

ADSL: agregace bude (dočasně) vypnuta

7. 8. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Soustředěný tlak veřejnosti, ISP, ZUI a ministra Mlynáře přinesl své první dílčí ovoce. Český Telecom uznal, že dopady agregace překročily únosnou míru, a rozhodl se ji zase vypnout, od půlnoci ze 7. na 8. srpna. Ovšem jen do 15. října, kdy ji zase hodlá zapnout. Tím vznikne jednoměsíční "okno" pro migraci uživatelů na nové, nominálně rychlejší, ale objemově omezené přípojky.

Včerejší den přinesl zajímavý zvrat v dění kolem ADSL. Ještě nad ránem zveřejnila řada internetových serverů plné znění stanoviska ZUI (platformy „Zástupci uživatelů Internetu“) žádající o pozastavení agregace až do zavedení reálné konkurence, v podobě ADSL na propojení. Samozřejmě jsme jej rozeslali i do Telecomu, na ministerstvo informatiky a na další zainteresovaná místa. Čilou korespondenci zřejmě vedla i širší uživatelská veřejnost, například jen ministr Mlynář se svěřil médiím, že dostal přes tři stovky mailů vyjadřujících se k „novotám“ v ADSL. Byť prý mnohdy nebyly zrovna vybíravé, odpovídal na ně sám – což asi bude mezi našimi ministry jasný rekord.

Dopoledne si pak ministr Mlynář pozval „na kobereček“ generálního ředitele Českého Telecomu Gabriela Berdára. Po takové záplavě mailů nejspíše musel být patřičně „nabuzen“ – ale jak a o čem si oba povídali, jaké argumenty se přitom přetřásaly a jaká stanoviska zde hrála větší či menší roli, ví jen oni dva. Pokud je mi známo, žádný formální výstup z této schůzky nevzešel (například nějaké společné komuniké). Faktem ale je, že odpoledne přichází z Telecomu konečně jasná zpráva: agregaci zase vypneme.

Úplně první zpráva o tomto kroku přišla mailem na adresu platformy ZUI. Krátce na to následovala stejná zpráva skrze obvyklé novinářské kanály, formou tiskové zprávy:

ČESKÝ TELECOM pozastaví agregaci ADSL.

ČESKÝ TELECOM o půlnoci ze 7. na 8. srpna přestane uplatňovat tzv. agregaci služeb ADSL. Agregace bude opět spuštěna 15. října, tedy v dostatečném časovém odstupu od uvedení nových a rychlejších variant ADSL na trh.

Důvodem pozastavení agregace je skutečnost, že při jejím uplatnění v reálném provozu na službách s nižšími rychlostmi (například současná základní varianta 192/64 kb/s) se v některých případech skutečná rychlost dostávala pod úroveň akceptovatelnou zákazníky. „Cílem ČESKÉHO TELECOMU je zajištění očekávaných parametrů pro zájemce o tuto službu, což za současných podmínek nebylo možné u všech skupin zákazníků,“ uvedl Vladan Crha, tiskový mluvčí ČESKÉHO TELECOMU.

Její plné znění nejspíše najdete na webu ČTc (do redakční uzávěrky tam ještě nebyla).

Co to znamená?

Nechci teď spekulovat nad tím, kdo má na prosazení opětovného vypnutí agregace největší podíl (jako zástupci ZUI mi to ani nepřísluší). Hlavně, že se podařilo vrátit užitnou hodnotu ADSL na původní úroveň. Na druhou stranu nelze nevidět, že je to jen dočasné opatření, které rozhodně není systémovým řešením celého problému. Jde jen o jakousi dočasnou náplast, která po určitou dobu něco zahojí, ale sama o sobě ránu nezacelí.

Dokonce si touto náplastí pomůže i sám Telecom. Nevyhověl požadavku ZUI v tom smyslu, že by agregaci nechal vypnutou do nástupu skutečně konkurenčních modelů (na bázi propojení). Nenechá ji vypnutou ani do konce roku, kdy hodlá dále rozšířit své portfolio ADSL služeb o nové varianty. Místo toho ji znovu spustí 15. října, tedy přesně měsíc poté, kdy uvede na trh nové přípojky Plus – sice nominálně rychlejší, ale s objemovým limitem a se stejnou agregací 1:50, která dnes způsobuje takové problémy. Stávající uživatelé přípojek Basic tak budou mít měsíc na to, aby migrovali na nové přípojky Plus, nebo čelili (již dobře známým) následkům znovuzapnuté agregace na pomalejších linkách. To zákonitě ovlivní rozhodování uživatelů, zda migrovat do 15.10., nebo zda čekat na nové portfolio ADSL služeb, které by Telecom měl oznámit s určitým (ale blíže nedefinovaným) předstihem před koncem roku.

BRAND24

Možná ale není všemu konec, třeba se podaří opětné zapnutí agregace 15.10. odvrátit, resp. nahradit nějakým rozumným systémovým řešením. Třeba se mezitím konečně „urodí“ verdikt regulátora ve věci propojení na ADSL, což určitě zahýbá situací na trhu ADSL služeb, a doufám, že i přiměje Telecom k větší vstřícnosti u ADSL ve stávajícím režimu přístupu.

Další možnou variantou je uspíšení toho, co Telecom prezentoval jako „rozšíření portfolia“, plánované na konec roku. Z informací od ministra Mlynáře vyplývá, že by mu Telecom měl předložit nějaké nové návrhy systémového řešení již 18.8., ihned po jeho návratu z dovolené (btw, do té doby zřejmě nemá smysl mu psát, prý bude mít zapnutý autoresponder). Určitou vstřícnost a ochotu bavit se dopředu o nových návrzích naznačuje i včerejší reakce Telecomu vůči platformě ZUI. Doufejme tedy, že Telecom si ze stávajícího vzepětí širší veřejnosti, MI ČR a ZUI odnesl ponaučení o tom, že si nemůže dovolit úplně všechno. A také, že je lepší o věcech mluvit a jednat dopředu, a ne až řešit průšvihy, ex-post.

Považujete opětovné vypnutí agregace, do 15.10., za ...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).