Hlavní navigace

Názor k článku ADSL: bude rychlejší a regulované? od Fernet - V cem je problem : 1) ADSL v mensich...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 4. 2003 15:33

    Fernet (neregistrovaný)
    V cem je problem :
    1) ADSL v mensich mestech bude za dvou podminek a) Telecomu se to vyplati, tzn. ze bude mit vetsi prijem a mensi vopruz nez ted. b)Donuti ho k tomu regulator - Telecom o to nebude mit zajem a podle toho to bude vypadat.
    Uvedomte si, ze do hry vstupuji prijmy z LL, dial-up, ISDN, taktika do budoucna (co bude s posledni mili, co nove technologie - UMTS ???)atp.
    2) Nejvetsi problem Telecomu je, jak udelat zakladni ADSL co mozna nejmene funkcni, vzdyt jde o konkurenci jeho ISDN, LL, dial-up. Proto jsou ty NATy, Dashboardy a veskery prusvihy kolem ftp. Samo o sobe ADSL chodi, problem je ve ficurach, ktery tam jsou kvuli ZNEHODNOCENI sluzby.
    3)Zariznout Telecom do nema nikdo zajem, jde o prachy za privatizaci. Telecomunisti nejsou blbi, zvyseni rychlosti meli pripraveny uz davno - tohle fakt neni problem. To je otazka taktiky - koza se nazere a vlk zustane cely...
    4) Uvedomte si, ze pro AO a jejich 2,4 pojitka a preprodavane Telecomunisticke LL je ADSL take prusvih. Ti take nemaji zvlast velky zajem na ADSL. Nadeji pro ne je snad "propojeni", uvidime...

    O co bojovat a jak ?
    O funkcni sluzbu za rozumne penize v ceskych pomerech:
    1) Rychlost stejna nebo vyssi dle nove nabidky Telecomunistu, nepocitana data. (stejne s tim takto pocitali)
    2) Cena (vcetne penez pro ISP) prepocitana podle rychlosti maximalne shodna jako u kabelovky.(obdobna sluzba, obdobne naklady). Cenova regulace monopolu.
    3) Zadny NAT, dashboard a podobne opruzy (nejsou technicky pro ADSL potreba, je to degradace sluzby), IP adresy bud platne pevne nebo platne DHCP (Zde jde jen a pouze o zly marketingovy tah, jak dal rejzovat na LL, ISDN - NATy atp. primo neprinaseji do Telecomu zadne penize (pouze naklady)Je to proti slusnosti a zdravemu rozumu.
    4) Zakladni overbooking max 1:20, lepsi kolem 1:5. Kdyz to primo na ustredne predam AO viz. bod 5) tak nemam problem s prenosovou kapacitou, to je pak problem AO...
    5)Pristup AO na bitstream, predani v libovolne lokalite. Telecom prestane rejzovat na prenosu pres pul statu.
    6) Povinnost Telecomu nainstalovat DSLAMY s dostatecnou kapacitou na vsecny mista, kde je technicky mozne ucastnika s ADSL pripojit do urceneho terminu - konec roku ??? (co nadelame, na 5 km vedeni mezi vesnicemi to bohuzel fakt nejde...)

    Podle me, je tohle rozumny a se skripenim zubu zkousnutelny ve vlade a na CTU. Liberalizovat pristup k mistum predani se bude muset stejne..., pristup na bitstream bude taky do podzimu, NATy dashboardy atp. by mel CTU a protimonopolni urad zakazat jako nekalou praktiku. Cenovou regulaci chce a muze CTU udelat kdykoli (jde jen o metodiku). Povinnost instalovat DSLAMY je sice trochu drsna, ale stat jakozto vlastnik by si mohl dupnout....
    Podle me to cenu Telecomu do privatizace nesnizi, ale muziky to udela dost a dost. Samozrejme by to melo spoustu "politickych" dopadu na AO. Ti by taky meli uz konecne hejbnout zadkem a ne si jen furt stezovat.
    Tak to zkuste prosadit....
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).