Hlavní navigace

Názor k článku ADSL: kdy se ozvou provideři? od Petr Souček - Podívejte, já své příspěvky vždy podkládám zdroji, odkud...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 10. 2003 16:08

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Podívejte, já své příspěvky vždy podkládám zdroji, odkud jsem čerpal, takže si každý může snadno ověřit, jak to je - a snadno přijít třeba na to, že jsem v tomhle případě udělal chybu a uvedl jsem nejlevnější Business verzi s FUP a ne verzi Basic za 51,15 EUR, tedy 1641 Kč bez DPH.
    Ovšem u té verze Basic není nic garantováno.

    Zatímo Vy píšete jen obecné: "Známým faktem...." - doložte to nějakými fakty.

    Co si myslíte, jak se dá vyrovnt s faktem, že je nějaký stupeň agregace, a zákazníci chtějí stahovat víc? Myslíte, že to nikdo nemusí řešit? Nebo snad že ten stav neexistuje? Podívejte se na traffic UPC (Chello)- jestliže to je cca 1/10 prodané konektivity, tak agregace 1:20 nebo 1:50 znamená citelné přiškrcení. Nikdo z principu nemůže mít rád ty, kdo omezují většinu.

    Také se dá podívat na to, jak je definované to "férové užití". U toho XS4ALL a Business tarifů je uvedeno: "A fair use policy means that there is no set limit to the volume of data that can be sent and received. XS4ALL may intervene if the connection generates significantly more data traffic than the average Business DSL connection under the subscription type concerned." - tedy že XS4ALL může zasáhnout, pokud nějaký uživatel významně větší provoz než je průměr. Stejná pravidla platí i pro domácí ADSL, na http://www.xs4all.nl/adsl/faq.php#fairuse je to velmi podrobně rozepsáno, není ale v angličtině. Píše se tam, že ten průměr u Basic ADSL je 5 GB.

    ČTc selhal v tom, že nabídnul nepoužitelného hybrida, kdy se datový limit nazývá "Fair User Policy" a navíc to není limit, protože se dají levně přikoupit další data. A navíc si to někteří ISP vzali na sebe. Od ČTc je ten příplatek vrcholná nemravnost, protože neposkytne o nic lepší službu, ani o nic moc víc dat, protože ta data takový sosač uzme jinému platícímu uživateli. FUP musí stanovovat ISP a ne ČTc.

    Ale trvám na tom, že nějaké řešení, jak se bránit velkému datovému provozu jednotlivých uživatelů na vysoce sdílených linkách hledají všichni. Řešení jsou různá.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).