Hlavní navigace

Názor k článku ADSL: kdy se ozvou provideři? od Petr Souček - Ach jo, tak znovu: Ta premisa platí obecně,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 10. 2003 21:56

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Ach jo, tak znovu: Ta premisa platí obecně, nikoliv jen v ČR.

    Služba ČTc Basic je nadefinovaná tak, jak je nadefinová, tj. s agregací 1:50.
    To, že ji nějakou dobu provozoval ČTc i ISP bez (prakticky viditelné) agregace je fakt. Jestli to vezmete jako plus (že bylo možné půl roku využívat lepší službu) nebo mínus (že tím byli uživatelé zmateni a podvedeni) je jen na Vás - já tam vidím oboje.

    Otázka, jestili by se dala provozovat tato služba bez viditelné agregace, není technická, ale ekonomická. Technicky jde zvládnout skoro vše, když je dostatek peněz. Je tu ale nějaká struktura cen - něco stojí pronajaté okruhy (agregace 1:1), něco méně stojí ADSL 1:20, něco méně stojí ADSL 1:50. Pokud byste chtěl při ceně ADSL Basic parametry pronajaté linky, jaký by pak byl důvod pro jinou cenu?

    A jinak - jak z diskusních fór určitě víte - ČTc za celkový přístup k ADSL, k technickému provedení, k vysokým cenám, nepravdivému informování atd. velmi kritizuji.

    Samotného by mě zajímalo, a už jsem to tady v diskusi psal, proč celou dobu mlčí ISP - jak od dubna o tom, že agregace není uplatňována, tak o tom, jaké jsou reálné toky, tak i jejich stanovisko k současnému zavedení agregace. Možná, že jim ta agregace vyhovuje ještě více než ČTc. Spočtěte si třeba 512Kbps * 12000 linek = 6000 Mbps. Při agregaci 1:10 to je 600 Mbps, při 1:50 120 Mbps.
    A co teprve, až (někdy možná) tu bude 100 000 nebo 1 milión ADSL linek.

    I když právě v tom může být podle mě část problému. Kdyby tu byl 1 milión ADSL linek, tak by je většina používala tak málo, že by "sosači" měli mnohem menší procento i vliv než dnes. I když v té Británii to tak je, a ani tam 1:50 nevyhovuje.

    V různých zemích zvolili různé přístupy, v Británii BT napevno agreguje 1:50 a ISP nic neovlivní, v Holandsku platí ISP podle přenesených dat, ve Švýcarsku je to jen na ISP a jejich "best effort"...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).