Hlavní navigace

Názor k článku ADSL: kdy se ozvou provideři? od Albert Zweistein - Napsal jste: "Prece technicky je ve svete ADSL...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 10. 2003 0:49

    Albert Zweistein (neregistrovaný)
    Napsal jste: "Prece technicky je ve svete ADSL zvladnuto k plne spokojenosti uzivatelu."
    A ja si tu ted dovolim vyslovit odvaznou a kacirskou myslenku (za kterou budu nepochybne vzapeti kamenovan): I ceske ADSL _je_ zvladnuto technicky. V teto chvili (resp. od 16.10.) presne plni svoji technickou specifikaci (viz RAO, zde jiz citovano), tj. pripojeni agregovane 1:50 - a podle toho se take chova.
    Tak, a ted do mne :-) ... ale nez se do toho vsichni pustite, jeste bych rad konstatoval, ze to opravdu neni "k plne spokojenosti uzivatelu", ba prave naopak.
    Ovsem znovu opakuju, ze ten duvod nespokojenosti neni technicky. Duvodem je (jak spravne pisete), ze to neni zvladnuto "ekonomicko-organizacne-politicky". Duvod spokojenosti s ADSL agregovanym 1:50 v zahranici neni ten, ze by to bylo nejake "lepsi 1:50" (protoze nic takoveho neexistuje). Jenze v zahranici je tento (stejny) produkt zasazen do zcela jineho prostredi trhu, do zcela jineho (sirsiho) sortimentu dalsich sluzeb, do zcela jine kupni sily zakazniku ... a konec koncu i do zcela jine moralky prodavajicich :-). Uziva ho tedy jen ta skupina zakazniku, ktera jednak "vi do ceho jde", jednak to presne vyhovuje prave jejich potrebam (lide s potrebami vyssimi maji _dostupne_ jine sluzby). Ani jedna z techto veci ovsem neni pripad Cech.
    V Cechach nenastal _technicky_ problem, jen ma ten problem navenek technicke projevy. Cesky problem totiz ve skutecnosti spociva v tom, ze:
    a) nebyly poskytnuty pravdive informace o skutecnych vlastnostech sluzby, dokonce naopak byla poradana pulrocni "prakticka ukazka" se zcela _jinymi_ technickymi parametry
    b) nabidka svoji cenou spolecne s bodem a) oslovila predevsim takovou skupinu zakazniku, ktera na "neco takoveho" dlouho cekala ("neco takoveho" je v uvozovkach, protoze se tim bohuzel mini ty prezentovane, nikoliv skutecne parametry). Jde o skupinu s velkou potrebou, ale malou kupni silou (nic ve zlem :-)).
    c) pro vyse uvedenou skupinu "neco takoveho" (opet v uvozovkach) nenabidl prakticky nikdo jiny (az na omezene oblasti) - ani nemohl, viz dale.
    d) relativne nejlevnejsi a nejrozsirenejsi prostredek pro "posledni mili" (tj. telefonni draty) je v monopolnich rukou (a jeste dlouho bude, nedelejte si zadne iluze), proto vsechny jine nabidky (nez nejak souvisejici s Telecomem) musi ve sve cene obsahovat i (nemale) naklady souvisejici s vystabou a provozem jineho typu "posledni mile"; tim se snizuje jejich dostupnost.
    Reseni? No, nejaka by byla. Ale (jak uz tu taky bylo receno) vsechna nejak souviseji s "demonopolizaci" (a to skutecnou, ne tou co dosud).
    Je mi jasne, ze vyse uvedenym jsem nikterak nepotesil asi tak 13000 lidi, protoze jim tim rikam: "zpatky na stromy, slezli jsme predcasne" :-). Ale je to tak. Sluzba, ktera by jela 512kbit/s (minus max. 10%) za 15 stovek mesicne tu _neni_. Rozhodne to neni ta, kterou jste si koupili. A ani to ve skutecnosti nikdy byt nemela.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).