Hlavní navigace

ADSL od Českého Telecomu --- ještě máte šanci

23. 8. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Počátkem července byl spuštěn limitovaný pilotní projekt Českého Telecomu na ADSL. Přestože první výsledky vypadají optimisticky, již nyní je jasné, že komerční provoz s sebou přinese jistá úskalí. Závěrem ovšem dobrá zpráva --- v některých lokalitách jsou ještě volné porty, takže na koho se nedostalo nyní, má možnost se do projektu přihlásit.

O technologii xDSL se toho na Lupě napsalo již velmi mnoho. Když počátkem letošního roku tvořil Karel Chvalovský článek ISDN nebo klasickou pevnou linku?, ve kterém doporučoval počkat raději na uvedení ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line), jistě netušil, že jeho slova jsou téměř šest měsíců vzdálena od pilotního projektu a nejméně dalších šest měsíců od komerčního provozu. Pilotní projekt nakonec odstartoval v červenci letošního roku a pro zlepšení image a vnesení chaotizujícího elementu byla účast nabídnuta i 500 uživatelů z řad běžné veřejnosti. Momentálně se testovací fáze nachází přibližně ve třetině --- se závěrem se počítá na přelomu listopadu a prosince --- takže jsou k dispozici první orientační informace, které byly zveřejněny v rámci průběžné zprávy.

Úvodem několik zajímavých statistických údajů: Doposud bylo připojení nainstalováno přibližně 190 zákazníkům. Instalace trvají v průměru 30 minut až hodinu (resp. nejdelší trvala tři hodiny a nejkratší 15 minut). Hlavním problémem spojeným s instalací je chybějící síťová karta u mnoha klientů (často si totiž pletou síťovou kartu a modem). V komerčním provozu už zákazníci nebudou síťovou kartu potřebovat --- bude používána jiná technologie (v pilotním projektu je použit Alcatel Speed Touch Home 1000 --- v komerčním nasazení služby bude používáno zařízení vybrané v právě probíhajícím tendru, jehož vítěz by měl být znám 3. září). Český Telecom do budoucna uvažuje i o použití tzv. „samoinstalačních balíčků“, nicméně v současné době nejsou dostupné konkrétní informace.

Všechny ukazatele sice vypadají optimisticky, při bližším prozkoumání má ovšem komerční nasazení ADSL z pohledu uživatele několik opomíjených úskalí. První má jméno frekvenční multiplex. Jedná se o zařízení používané v lokacích s nedostatkem fyzických vodičů. Šířka pásma telefonního okruhu je 3,1 kHz, ale metalický drát má kapacitu v řádu MHz. Do problémového místa se proto nainstaluje multiplextor, který subkanály frekvenčně „posune“ a následně přenáší telefonní okruhy paralelně. Běžný volající nic nepozná, avšak pro ADSL --- jež využívá zbývající kapacitu fyzického vodiče --- je kanál neprostupný. Frekvenčních multiplexů není mnoho, avšak Český Telecom z počátku plánuje komerční provoz především ve velkých městech, kde je jejich koncentrace dosti značná.

Tipy C

Druhým možným problémem komerčního nasazení ADSL je garantovaná (resp. negarantovaná) dostupnost služeb. Jediná dostupnost, kterou si v pilotním projetu můžete být jisti, je mezi vámi a ústřednou, čili na místní smyčce (tj. „poslední míli“). Český Telecom sice v průběžné zprávě uvádí, že jsou: „běžně dosahovány rychlosti blížící se maximu pro daný směr a tarifní program [256 kbit/s a 512 kbit/s].“ Co se ovšem stane, až se na připravené pateřní síti ATM objeví namísto stovek tisíce klientů? Český Telecom je podle svých vlastních slov připraven a kapacity budou dostatečné, ale na otázku o garantované rychlosti v celé síti Českého Telecomu (popř. Internet OnLine) odpověděl poněkud vyhýbavě. Žádná omezení počtu přípojek v „sebeobraně“ --- s ohledem na kapacitu sítě --- se prý nechystají.

Nekonkrétní zůstala rovněž odpověď na dotaz, zda Český Telecom nabídne nějakou formou své řešení i ostatním ISP, nebo je bude provozovat výhradně jako součást služeb Internet OnLine. Z minulých zkušeností je však zřejmé, že bude do posledního muže bojovat za druhou z obou variant. Dozvědět bychom se to mohli již koncem tohoto roku, ale jako realističtější datum se jeví první polovina roku příštího. Závěrem dobrá zpráva --- v okolí přibližně tří kilometrů kolem Václavského náměstí (čísla orientačně začínají na 210, 211, 214, 220, 221, 2224, 2226–2228, 224, 226, 228, 240–242, 244–247 a 26) nejsou ještě obsazeny porty pilotního projektu. Je tomu tak nejspíše proto, že na ústředně Střed je značná koncentrace problému číslo 1, tj. frekvenčního multiplexu. Sám mám jeden takový doma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).