Hlavní navigace

Názor k článku ADSL přes zpřístupnění? od Patrick Zandl - Tedy, teď už skoro vypadám jako tiskový mluvčí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 12. 2003 10:23

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Tedy, teď už skoro vypadám jako tiskový mluvčí Mlynáře, ale není tomu tak, jen mi přišlo, že tuhle zprávu byste neměli minout v kontextu té diskuse, kterou jsme vedli... Zvláště ten poslední odstavec mi přijde hooooodně pikantní :)
    ---

    Pod skandálním titulkem MLYNÁŘOVO MINISTERSTVO NEPRůHLEDNĚ UTRÁCÍ otiskly Hospodářské noviny dne 10. prosince několik polopravd a nesmyslů ohledně projektu Portálu veřejné správy. Reagovat do detailu na všechny z nich ve stručnosti nelze, ale na podstatu, totiž že Ministerstvo informatiky zvýhodňuje Český Telecom a obchází zákon o zadávání veřejných zakázek, reagovat musím. Ani jedno z tvrzení není pravdivé.

    Práce na projektu Portálu veřejné zprávy začaly už před několika lety. Vítězem soutěže na studii Portálu se tehdy staly společnosti IBM a Microsoft spolupracující s Českým Telecomem. Když jsem před rokem a půl za projekt převzal odpovědnost, měl jsem pouze dvě možnosti: začít znovu dělat vše od začátku, nebo pokračovat v tom, co bylo uděláno, a Portál dokončit.

    Zvolil jsem druhý postup nejen proto, že to bylo rychlejší, ale také funkční a levnější. Důkaz si každý může najít na adrese www.portal.gov.cz. (Mimochodem kdybych tak neučinil, právem by mne teď HN kritizovaly, že nejsou vidět výsledky práce Ministerstva informatiky.) Skutečnost, že smluvním dodavatelem Portálu je Český Telecom je právně kryta tzv. Rámcovou smlouvou o komunikační infrastruktuře státu. To, že ji uzavřela vláda Miloše Zemana bez výběrového řízení s Českým Telecomem, jsem kritizoval a netěší mne to ani dnes. Nerespektovat to, by možná bylo mediálně vděčné, ale právně sporné a ekonomicky nevýhodné.

    Netvrdím, že na Ministerstvu informatiky nejsou žádné problémy a že naše práce je zcela bez chyb. Nejlépe vím, kde máme rezervy. Obvinění ze záměrného obcházení zákona a nadržování Českému Telecomu je ale buďto novinářský šlendrián nebo zlá pomluva. Anebo že by se ve skutečnosti hrálo o to, že na Portálu veřejné správy bude od příštího roku pro veřejnost zdarma elektronický obchodní věstník, čímž vydavatel Hospodářských novin přijde o mnohamiliónové příjmy ? O příjmy, které léta inkasuje na základě nevypověditelné a pro stát zcela nevýhodné smlouvy ?

    Vladimír Mlynář
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).