Hlavní navigace

ADSL: přípojek je (jen) deset tisíc

9. 9. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Český Telecom včera ohlásil deset tisíc realizovaných přípojek ADSL. Ta jubilejní byla zřízena 4. září v Jihlavě. Celkově ale došlo během srpna k určitému zpomalení instalací. Současně s tím se zřejmě zpomaluje příliv nových objednávek, protože uživatelé čekají, jak se situace kolem ADSL vyvine.

O počtu skutečně zřízených přípojek ADSL má nejlepší přehled Český Telecom, přes jehož objednávkový systém prochází každá žádost a jehož technici jsou přítomni u každé skutečně zřízené přípojky. Čas od času pak Český Telecom vydá tiskovou zprávu, ve které shrne aktuální čísla. Učinil tak například 1. srpna, kdy ohlásil (k 30. červenci):

  • 8270 realizovaných přípojek
  • 11.200 přijatých objednávek
  • zhruba 500 nových přípojek zřízených každý týden

Podle těchto údajů, a při udržení tempa cca 500 nových přípojek za týden, měla být jubilejní desetitisící přípojka zřízena zhruba za tři a půl týdne – tedy ještě v průběhu srpna (který měl čtyři „čisté týdny“). Fakticky se tak stalo až za pět týdnů, protože teprve včera Český Telecom oznámil zřízení jubilejní desetitisící přípojky, k datu 4. září:

Od minulého týdne využívá v České republice přístup k Internetu prostřednictvím vysokorychlostního připojení ADSL již více než 10.000 zákazníků. Šťastným 10.000. připojeným klientem se stala Šárka Veselá z Jihlavy, která byla připojena 4. září 2003 ve 13:44 hodin.

Co je příčinou zpomalení?

Určité zpomalení realizace ADSL přípojek v poslední době naznačuje i následující graf, ukazující nárůst počtu realizovaných přípojek od dubna počínaje. Zajímavé jistě je, co je příčinou tohoto zpomalení. Jde o důsledek menšího zájmu uživatelů o nové přípojky ADSL, neboli toho, že Český Telecom nemá co zřizovat? Nebo mu to jde pomaleji?

Odpověď je jednoduchá – jde mu to pomaleji. I kdyby si totiž uživatelé od konce července neobjednali ani jednu novou přípojku, vzhledem k počtu objednávek k 30. červenci – celkem 11.200 – by Český Telecom stále měl co instalovat, i do nynější jubilejní desetitisící přípojky, a ještě by mu jich notně zbylo. Zpomalení instalací jde tedy na jeho vrub.

918

Pravdou je ale také to, že zájem uživatelů o nové ADSL přípojky po konci července nutně musel klesnout. Konkrétní čísla nemám k dispozici, jen signály od alternativních operátorů, které se shodují v tom, že Český Telecom dosáhl ohlášením „vylepšených“ variant poklesu zájmu uživatelů. Kromě změny užitných hodnot nových variant (alespoň podle mého názoru směrem dolů) určitě sehrál své i zmatek, který vznikl kolem zapínání a dočasného vypínání agregace a kolem podmínek přechodu na nové varianty. Jaké nové varianty to vlastně budou k dispozici, od 15. září? Český Telecom sice oznámil jejich podobu s patřičným předstihem ale to se týkalo jen jejich velkoobchodního vzhledu, plus „koncového“ (retailového) designu, který hodlá nabídnout jeho vlastní Internet OnLine. Ostatní provideři (snad s výjimkou Českého Bezdrátu, viz zde) se zatím s nabídkou nových verzí a specifikací podmínek přechodu moc nepředhánějí. A to polovina září již doslova klepe na dveře.

Na druhé straně je asi skutečně rozumné si ještě chvíli počkat. Jak jsem již uvedl v předchozích článcích, do 19. září je šance na rozhodnutí regulátora ve věci propojení ADSL, a to by mělo výrazně zahýbat s nabídkou ADSL na trhu.

Ve hře je stále také ultimátum ministra informatiky Vladimíra Mlynáře, který požadoval zlepšení ADSL do (konce) léta a novou podobu nepovažuje za takovéto zlepšení (viz např. zde). Součástí jeho představy je např. existence nejlacinějších variant ADSL s cenou pod 1000 korun (viz např. zde). Čas na splnění požadavků Vladimíra Mlynáře má Český Telecom do konce astronomického léta, do 23. září.

BRAND24

Co slibuje Telecom?

Nová podoba ADSL, kterou Český Telecom oznámil počátkem srpna, by podle dostupných signálů vůbec nemusela být definitivní. Podle různých neoficiálních zpráv Český Telecom interně pracuje na celém komplexu nových nabídek, které by měly zahrnovat jak dial-up, tak i ISDN (AO/DI), a snad také ADSL. Nic o konkrétnější podobě či termínu ohlášení však není známo.

Jediné, co zatím z Českého Telecomu „vypadlo“ ohledně budoucnosti ADSL, je následující informace o rozšiřování pokrytí:

Nyní je ADSL dostupné přibližně na 1,7 milionu telefonních linek, což představuje zhruba 44 procent všech stanic provozovaných společností Český Telecom. Do poloviny roku 2004 bude postupně zprovozněno cca 100 dalších lokalit, což znamená zvýšení pokrytí zhruba až na 60 procent všech telefonních linek provozovaných Českým Telecomem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).