Hlavní navigace

Ajťáci šmírujou, čím dál tím víc

13. 6. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ano, je to skutečně pravda, nejde o žádnou báchorku. Podle agentury Reuters správci sítí a ti další hoši od drátů, serverů a aplikací velmi rádi čtou to, do čeho jim nic není a co lze považovat za soukromé.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Agentura Reuters zveřejnila výsledky zajímavého výzkumu. Třetině ajťáků není nic svaté. Ajťáci zvesela šmírují, po čem jim nic není. Výzkum to ukázal zcela jasně, hesla jim nejsou svatá, rádi se hrabou v tajných datech, a to jak ve firemních, tak v soukromých.

Ano, toto zjištění není žádnou novinkou. Výzkum jenom potvrdil to, co všichni dávno víme. Ze čtyř stovek IT profesionálů z USA a Velké Británie 35 % přiznalo, že čmuchá, 74 % z nich po datech, do kterých jim vůbec nic není. Ve stejném výzkumu před rokem to bylo jen 33 %, slídí tedy o dvě procenta více ajťáků.

Co nejvíce frčí? Marketingové a obchodní informace, data z HR oddělení (proč nezjistit, kolik bere kolega, když můžete, že?), zákaznická databáze. To vše jsou a měly by být údaje, které jsou pro firmu velmi cenné a do nichž by neměl jen tak někdo nahlížet. Udi Mokady, šéf společnosti Cyber-Ark (tato firma realizovala výzkum) nazval přístup k důvěrným informacím termínem „keys to the kingdom“ tedy klíč ke království. Ano, velmi trefně pojmenováno. Průmyslová špionáž se dnes může klidně smrsknout k pouhému podplacení ajťáka, který za nějaký ten peníz prodá databázi firemních klientů. A o takovéto informace zájem zcela jistě je, že?

Ajťáci také prozradili, že by si v případě opuštění zaměstnání (jinak řečeno vyhazov) odnesli kritická, opravdu důležitá data. Pomsta tedy může být sladká. Můžete namítnout, že výzkum pojednává o lidech z jiných států, ale jsme my Češi lepší? Řekl bych že ne, spíše naopak. Nedivil bych se, že u nás by to nebyla třetina, ale minimálně polovina nepoctivců…

BRAND24

Správci sítě nám velmi často pomohou se zapeklitou situací. Musíme si je rozmazlovat, a hlavně nesmíme zapomínat, že nad námi mají moc skoro neomezenou. Mají přehled o naší práci, e-mailech, kontaktech. Chtěli byste si někoho takového naštvat? Jen si představte situaci, kdyby se na vás naštval váš firemní ajťák. Mohl by vám s klidem udělat z práce a života peklo. Co dokáže například takové neodeslaný e-mail nebo ve správnou dobu smazaná důležitá tabulka? Raději nemyslet…

Já jenom tajně doufám, že se tato glosa nedostane k těm našim hochům. Žádný problém s nimi sice nemám a ani si o nich nemyslím, že by patřili do té třetiny nebo poloviny. Ale popravdě řečeno, takovýto útok na jejich cech si možná přímo a otevřeně říká o nějakou pomstu…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).