Hlavní navigace

Akvizice a spojování firem v IT bezpečnosti nabírají na obrátkách

14. 10. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Fúze a konsolidace mezi IT firmami probíhají bez ohledu na probíhající finanční krizi. V odvětví IT bezpečnosti nejvíce nakupoval Symantec a McAfee, a to často s platbou v hotovosti, což ukazuje na dobrou finanční situaci zmíněných firem.

Na konci loňského roku jsme na Lupě přinesli článek Internetová bezpečnost v roce 2007: kdo koho koupil a proč o akvizicích, které se v roce 2007 odehrály v oblasti bezpečnosti IT. Fúze a spojování firem pokračovaly v tomto odvětví i letos, dalo by se říci, že i nabraly na obrátkách a intenzitě. Podívejme se nejprve na jednotlivé případy v snad relativně úplném přehledu.

Leden: Allot a Esphion

Allot Communications přebírá firmu Esphion, výrobce bezpečnostního řešení určeného především telekomunikačním operátorům a poskytovatelům internetových služeb. Technologie Esphion mají být integrovány do platformy Service Gateway. Umožňují mj. detekovat útoky i v sítích 10 Gbit/s. Cena transakce dosáhla 3,5 milionů dolarů v hotovosti (plus v závislosti na finančních výsledcích eventuálně další 2 miliony).

Únor: PayPal a Fraud Sciences

PayPal koupil izraelskou bezpečnostní firmu Fraud Sciences. Technologie mají být použity jak v platebním systému, tak i v aukcích firmy eBay, pod níž dnes PayPal spadá. Cena představuje 169 milionů dolarů.

Březen: Trend Micro a Identum

Trend Micro oznámila akvizici britské firmy Identum, tvůrce technologie pro šifrování e-mailů (kryptografický systém tzv. čtvrté generace). Stávající produkty Identum budou dále nabízeny pod značkou Trend Micro. Cena oznámena nebyla.

Březen: SafeNet a Ingrian Networks

SafeNet ohlásil akvizici Ingrian Networks. Ingrian se zaměřuje především na oblast Enterprise Data Protection a je technologickým partnerem například pro Dell, HP, IBM, Microsoft a Oracle. V minulosti měla Ingrian vytvořit jeden z prvních systémů VPN. Cena oznámena nebyla.

Březen: Novell a PlateSpin

Novell koupil společnost PlateSpin. Tato firma nabízí řešení správy heterogenních pracovních úloh. Cílem těchto řešení je zvýšit rychlost a kvalitu konsolidace serverů, relokace datových center a obnovení po havárii. Novell měl tímto způsobem získat do svého portfolia nástroje proti zhroucení, mj. i ve virtualizovaných prostředích. Cena transakce: 205 miliónů dolarů v hotovosti.

Březen: Microsoft a Konoku

Microsoft kupuje Konoku, firmu, která dodává nástroje pro odhalování rootkitů. Technologie Konoku má být začleněna do produktů Windows Live OneCare a Forefront. Cena oznámena nebyla.

Červen: Phion a Visonys

Spojují se firmy Phion a Visonys. VisonysAirlock je jakýsi firewall webových aplikací a služeb, poskytuje například jednotný systém pro přihlašování a ověřování uživatelů. Platformu používají především velké švýcarské banky. Cena zveřejněna nebyla, bylo však oznámeno, že byla zaplacena v hotovosti.

Srpen: McAfee a Reconnex

Reconnex nabízí nástroje pro adaptivní („samoučící se“) ochranu dat s pomocí knowledge miningu, který umožňuje data automaticky vyhledávat, indexovat a třídit podle obsahu a závažnosti/pot­řebných metod ochrany. Tyto produkty mají posílit pozici McAfee v oblasti prevence ztráty dat (DLP). Hodnota transakce: 46 milionů dolarů zaplacených v hotovosti.

Srpen: Symantec a PC Tools

Symantec oznámil, že kupuje společnost PC Tools. Tato transakce se od předchozích liší tím, že jde o fúzi mezi dosavadními bezprostředními konkurenty. PC Tools nabízí např. aplikaci Spyware Doctor, jinak se však jejích portfolio produktů se Symantecem značně překrývá. Jedním z cílů akvizice má být posílit pozice na rozvíjejících se trzích. Cena transakce nebyla zveřejněna. Značka PC Tools zůstane zachována.

Září: McAfee a Secure Computing

Pořádný obchod, jehož hodnota se blíží půl miliardě dolarů (asi 465 milionů). Secure Computing nabízí především sadu řešení pro ochranu kritických webových aplikací, e-mailu a síťových prostředků. Společnost McAfee předpokládá, že díky akvizici posílí svoji pozici v oblasti správy bezpečnostních rizik (SRM, Security Risk Management). Technologie TrustedSource od Secure Computing rozšíří možnosti McAfee poskytovat bezpečnost jako službu naloženou na cloud computingu.

Září: Netgear a CP Secure

Společnost Netgear oznámila definitivní uzavření dohody o převzetí CP Secure. CP Secure je dodavatelem bezpečnostních řešení pro podniky. Portfolio jejích produktů přináší zabezpečení sítí, filtrování webových stránek a ochranu elektronické pošty. Cena: 14 milionů dolarů zaplacených v hotovosti plus eventuální bonusy v řádu dalších milionů.

Říjen: Symantec a Message Labs

Symantec se chystá koupit firmu Message Labs, přičemž cena by měla být 695 milionů dolarů, placeno opět v hotovosti. Jedná se o největší transakci v celém našem přehledu (alespoň pokud posuzujeme zveřejněné ceny), opět mezi dosavadními konkurenty. MessageLabs se zaměřuje hlavně na zabezpečení internetových technologií – dodává například nástroje pro ochranu e-mailu a komunikace přes instant messaging.

Trendy a budoucnost

O jakých trendech akvizice vypovídají? Předně velmi často docházelo k platbám v hotovosti, a to i před vypuknutím finanční krize (dnes by to zase tak překvapivé od prodávající se firmy nebylo). Plyne z toho, že bezpečnostní firmy mají vesměs dost prostředků v hotovosti/dobré cash flow. Obecně se v tomto oboru podnikání zřejmě daří (viz i článek IT bezpečnost je předražená. Podle Gartneru vyrostly v loňském roce příjmy hlavních dodavatelů zabezpečení IT o 20 % až na více než 10 miliard dolarů. Gartner to dává do souvislosti především s rostoucími regulačními požadavky („shoda s předpisy“) a značně medializovanými aférami spojenými s únikem dat.

Hlavní trendy v bezpečnostních produktech, respektive spíše službách, pro tento rok byly zabezpečení koncových bodů, podpora virtualizace, nabídka hostovaných řešení založených na internetových databázích a cloud computingu (tj. bez nutnosti aktualizovat definice na straně uživatele). Od září pak hlavní dodavatelé oznamují, respektive začínají nabízet nové verze s označením 2009.

BRAND24

Oznámené akvizice se těchto „horkých technologií“ ve většině případů kupodivu bezprostředně netýkaly. Nejvíce nakupoval Symantec a McAfee a obě tyto firmy také provedly nejvýznamnější a největší akvizice: spojení McAfee/Secure Computing a Symantec/Message Labs/PC Tools (v posledním případě však nebyla oznámena cena) bylo propojením dosavadních konkurentů a podléhá tedy schválení antimonopolními institucemi, nepředpokládá se však, že by zde vyvstaly nějaké námitky. Podobně velké transakce se v loňském roce neodehrály.

Společnost Gartner uvádí, že v loňském roce byl bezpečnostní trh podle obratu rozdělen mezi hlavní dodavatele následujícím způsobem: Symantec 27 %, McAfee 12 %, Trend Micro 8 %. Následují IBM, CA a EMC, u nichž je ovšem zabezpečení IT jen jednou z aktivit.

Myslíte si, že i v ČR nastanou zásadní změny voblasti bezpečnosti IT?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).