Hlavní navigace

Názor k článku Aleš Michl (Raiffeisenbank): O budoucnosti bitcoinu rozhodne důvěra od Filip Jirsák - V článku ale není řeč o důvěře při...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 7. 2015 9:54

    Filip Jirsák

    V článku ale není řeč o důvěře při jednotlivé transakci, ale o důvěře v měnu jako takovou. A tam je to vždy otázka důvěry (že tou měnou snadno zaplatíte). Když budou lidé věřit, že snadno prodají tulipánové cibulky, budou měnou třeba tulipánové cibulky. A když nebudou věřit zlatým mincím, tak ani zlaté mince nebudou měnou.

    Ten, kdo vlastní privátní klíče, určuje, kam svoje Bitcoiny dál pošle a z principu věci tomu nelze zabránit, ani tu transakci nijak revokovat.
    To není pravda. Za prvé, když se někdo rozhodne své BitCoiny někam poslat, z principu nemá zaručené, že se mu to podaří. Pouze je dost pravděpodobné, že když nabídne dostatečně vysoký transakční poplatek, asi uspěje. A také není pravda, že transakci nejde revokovat – pokud má někdo dostatečnou sílu v síti, dokáže řetězec transakcí rozvětvit a protlačit tu větev, kde příslušná transakce není. Proti tomu BitCoin žádnou principiální ochranu nemá, pouze se komunita snaží, aby nikdo takovou sílu neměl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).