Hlavní navigace

Alternativy DVB-T2: Jaké jsou nabídky placených platforem?

25. 11. 2019
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: Pixabay
Pokud z nějakého důvodu už dál nechcete přijímat televizní signál klasicky přes anténu, podívejte se na dostupné alternativy.

Pozemní digitální televize přijímaná tradiční cestou, tedy vzduchem přes anténu, je stále nejrozšířenějším způsobem, jak sledovat oblíbené pořady. Má prakticky stoprocentní pokrytí obyvatel, a kromě koncesionářských poplatků je zdarma. Postupně se modernizuje o nové služby, třeba interaktivní obsah dostupný na přijímačích s podporou takzvané hybridní televize (HbbTV).

Možná ale chcete sledovat sportovní programy, které jsou v pozemním digitálním vysílání nedostupné (typicky Nova Sport, Eurosport a další). Nebo chcete vysokou kvalitu obrazu s mnoha stanicemi v HD rozlišení. A třeba se chcete vrátit k pořadům, které jste nestihli. V takovém případě už si budete muset připlatit a obrátit se na některého z poskytovatelů placené televize.

Porovnali jsme nabídky velkých poskytovatelů satelitní, kabelové a internetové televize. Ve vašem kraji mohou působit i další firmy, které například poskytují internetové připojení a k němu poskytují balíčky televizních programů.

Satelitní televize

Skylink

Provozovatel satelitní televize Skylink obesílá speciální nabídkou domácnosti, ve kterých končí příjem pozemní digitální televize (DVB-T). V zásilce je vytištěný osobní kód, který při uzavření smlouvy na dva roky před 31. prosincem 2019 zlevní balíček Smart na 199 korun měsíčně. Nabídka zahrnuje i potřebné vybavení a jeho instalaci za 1 korunu.

Balíček obsahuje 93 televizních stanic, z toho 42 v HD rozlišení. Nejsou v něm sportovní programy TV Nova. Tento žánr zastupují český Eurosport 1 a Eurosport 2, slovenský Arena Sport 1, ČT sport, německý Sport 1 a český Sport5. Sportovní stanice Novy jsou ve vyšších balíčcích Flexi 10, Multi, Kombi a Komplet.

Standardní cena Smart balíčku mimo akční nabídku je 259 Kč měsíčně. Extra příplatky k měsíčnímu tarifu jsou například za stanice HBO nebo další erotické programy.

V ceně základních a doplňkových balíčků je už započítán servisní poplatek. Pokud chcete nejnižší možnou nabídku programů – celkem 60 včetně 33 v HD – nebudete sice za balíček Digital platit měsíční paušál, ale musíte uhradit servisní poplatek. Ten je 89 korun měsíčně anebo 1399 Kč při roční platbě, respektive 2399 Kč při platbě na dva roky. Ze sportovních kanálů jsou v tomto balíčku jen ČT sport a německý Sport 1.

Zákazníci mohou využít archiv odvysílaných pořadů až 7 dní zpětně a sledovat stanice až na 4 zařízeních souběžně (tablet, mobil, PC, podporované smart TV, set-top box Tesla MediaBox).

DIGI TV

Satelitní a internetová televize také láká domácnosti přecházející z DVB-T. Spustila vánoční kampaň pro nové zákazníky, kterým jako dárek nabízí buď tři měsíce kompletní nabídky zdarma, sportovní balíček na půl roku zdarma anebo HBO na půl roku zdarma.

Nárok na dárek vzniká v případě, že zákazník uzavře smlouvu přinejmenším na Základní balíček, jehož standardní cena je 299 Kč měsíčně u satelitní DIGI TV a 349 Kč u DIGI TV přes internet. Základní balíček obsahuje 69 televizních kanálů, z nichž je 33 v HD kvalitě.

Sportovní stanice Nova Sport 1 je na rozdíl od Skylinku v základním balíčku, stejně jako Eurosport 1, Eurosport 2, ČT sport, Digi Sport 2 a Fightbox. Pokud budete chtít i Novu Sport 2, musíte si doobjednat sportovní balíček za 149 Kč měsíčně (v případě, že si ho nevyberete jako dárek na půl roku zdarma, viz výše). V tomto balíčku jsou dále stanice Premier Sport, Digi Sport, Golf Channel nebo Arena Sport 1.

Podobně jako u Skylinku se také v případě DIGI TV platí zvlášť HBO, další balíček zahrnuje stanice Cinemax a balíček Extra je výběr filmových, dětských, dokumentárních, hudebních a erotických stanic.

Nabídku DIGI TV je možné sledovat na 4 zařízeních zároveň (na webu, mobilu, tabletu, vybraných smart TV…). Součástí přístupu ke službě je archiv odvysílaných pořadů 7 dní zpětně, firma láká rovněž na přeskakování reklam v pořadech.

Kromě výše uvedené nabídky přišla firma s tarifem Chytrá anténa, kde je 100 programů včetně 30 v HD. Při pořízení internetového připojení od DIGI TV je zdarma. Cena 100 Kč platí při uzavření smlouvy na 24 měsíců. Pokud nemáte chytrý televizor Samsung nebo nebudete sledovat vysílání na mobilu, počítači a tabletu, budete potřebovat ještě set-top box Arris VIP za 89 Kč měsíčně. TV službu s balíčkem Chytrá anténa nelze kombinovat s jinými slevami a rozšiřovat o doplňkové balíčky (s výjimkou HBO GO PLUS za příplatek 129 Kč). Součástí nabídky jsou sportovní stanice ČT sport, Arena Sport 1, Arena Sport 2 a na šest měsíců i Digi Sport 2.


Autor: Filip Rožánek

Aplikace Digi TV na Apple TV

Freesat

Satelitní službu pod obchodní značkou Freesat na jaře převzal provozovatel Skylinku. V balíčku s názvem Medium nabízí 105 programů za 249 korun měsíčně, 32 jich je ve vysokém rozlišení. Balíček obsahuje i sportovní stanice Nova Sport 1 a Nova Sport 2, ČT sport, české Sport 1 a Sport 2, české Eurosport 1 a Eurosport 2 a český Sport 5.

Filmová nabídka HBO se platí zvlášť (249–299 Kč měsíčně podle počtu stanic a HD rozlišení – v nejnižším tarifu jsou jen kanály HBO ve standardní kvalitě). V aktuální akci nabízí Freesat na dva měsíce zdarma balíčky Filmbox Pak a Freesat Active, případně vyzkoušení vyšší nabídky Plus k nabídce Medium na dva měsíce zdarma.

Smlouva s Freesatem se uzavírá na dva roky, instalace a montáž v případě jednoho až dvou televizorů je zdarma, vybavení je v ceně. Standardně je služba dostupná pro jeden televizor, za využívání na dalším se platí 99 korun měsíčně za každý přijímač (maximálně 4 na jednu smlouvu).

Kabelové televize

Následující přehled obsahuje jen vybrané poskytovatele, dostupnost kabelové televize se liší podle lokality.

UPC (budoucí Vodafone)

Dostupnost služeb UPC závisí na vašem bydlišti, ověřit si je můžete v konfigurátoru na webu společnosti. Marketingové nabídky byly v době psaní tohoto článku na webu skryté a následující informace proto vycházejí z oficiálního ceníku společnosti platného od 6. září 2019.

U základních produktů UPC rozlišuje mezi dvěma úrovněmi, standardní a věrnostní. Věrnostní je levnější, jde o úvazek na dobu určenou ve smlouvě. Sleva se uplatní hned od začátku využívání služeb. Cena služeb se také může měnit podle toho, jak zákazník kombinuje další nabídky, typicky internetové připojení a televizní kanály.

Nejlevnější samostatnou standardní základní nabídkou kabelové televize je TV Start, 40 programů (z toho 4 v HD) za 231 korun měsíčně. Nezahrnuje pronájem přijímacího zařízení.

Nejlevnější samostatnou věrnostní nabídkou kabelové televize je balíček Klasik. Za 299 korun měsíčně nabízí přes 60 stanic, z toho 38 v HD a k nim jeden balíček doplňkových programů – Sport Mini, Darwin Mini nebo Relax Mini. Cena zahrnuje i Mediabox a modem pro přístup k rozšířeným funkcím digitální televize. Zákazník může využívat službu Horizon Go, tedy přístup do archivu odvysílaných pořadů 7 dní zpětně a sledování televizního vysílání na mobilních zařízeních.

Balíček Sport Mini nezahrnuje Novu Sport 1 ani Novu Sport 2, pouze oba kanály Eurosportu v češtině, české Sport 1 a Sport 2, stanici Golf Channel a Extreme Sports. Klienti používající balíček Klasik získají Novu Sport až tehdy, pokud si připlatí 99 Kč měsíčně za doplňkovou sadu Sport.

Sledování HBO, HBO 2 a HBO 3 je za dalších 199 korun měsíčně včetně využívání videotéky HBO Go.

V oblasti Litovle, Černošic a Bohušovic je nabídka digitální kabelové televize omezena a k jejímu příjmu není možné použít HD Mediabox. Tyto oblasti mají samostatné balíčky.

Nej TV

Dostupnost digitální televizní nabídky závisí na městě, ověřte si ji na webových stránkách. Podle toho se mění také ceny služeb. Při vybrání Prahy, kde se bude 27. listopadu 2019 vypínat DVB-T České televize, například Nej TV uvádí, že služba zatím není dostupná.

Televize přes internet (IPTV)

Přehled obsahuje jen největší a nejznámější poskytovatele, televizní nabídku šířenou přes internetový protokol nabízí i řada menších firem napříč republikou.

O2 TV

Nejlevnější nabídka O2 TV Bronzová za 299 korun měsíčně zahrnuje 63 stanic včetně 27 HD kanálů. Její součástí jsou sportovní programy Nova Sport 1, Eurosport 1, Sport 1, Sport 5 a také vlastní stanice operátora pod názvem O2 TV Sport. Odběratelé vyšších balíčků mají v ceně ještě stanice Nova Sport 2, Eurosport 2, Premier Sport, Sport 2, Sport 3, Golf Channel, Auto Motor Sport, O2 TV Fotbal a O2 TV Tenis. Předplatitelé nejvyššího balíčku Zlatá mohou naladit i televizní kanál zaměřený na esporty Ginx TV.

O2 TV se zákazníky snaží získat především tím, že získala práva na exkluzivní sportovní obsah – Ligu mistrů, 1. českou fotbalovou ligu, Premier League a Extraligu ledního hokeje. O2 TV je možné sledovat na televizi, v počítači, na tabletu nebo v mobilu. Nahrávání ukládá až 100 hodin pořadů, archiv odvysílaných pořadů sahá 7 dnů nazpět.

Cena 299 Kč měsíčně platí pro jeden přijímač. Při rodinném sledování, což je v podmínkách O2 možnost sledovat vysílání na třech zařízeních zároveň, je cena 399 Kč měsíčně.

Filmové kanály HBO, HBO 2, HBO 3, Cinemax a Cinemax 2 jsou za příplatek v balíčku Kino za 200 Kč měsíčně, tato částka zahrnuje i přístup k videotéce HBO Go.


Autor: O2 Czech Republic

O2 TV na Samsung Samrt TV

T-Mobile TV

Operátor poskytuje televizi jak přes libovolné internetové připojení, tak přes satelit. Internetová TV T-Mobile má jako nejnižší tarif XS se 45 programy, z toho 32 v HD. Akční paušál v souvislosti s přechodem z DVB-T je na dva měsíce 149 korun měsíčně (99 Kč za programovou nabídku, 50 Kč za pronájem set-top boxu), po této době stoupne na 199 korun měsíčně (149 Kč za programovou nabídku, 50 Kč za pronájem set-top boxu). Nabídka platí při objednání do 31. prosince 2019.

Základní nabídka XS obsahuje ze sportovních kanálů jen stanice Digi Sport 1, Digi Sport 2, ČT sport a Premier Sport. Teprve ve vyšším tarifu S najdete Novu Sport 1, Eurosport 1, Eurosport 2, Sport 1 a Sport 2. Pokud chcete Novu Sport 2, Auto Motor Sport a Golf Channel, musíte mít tarif M. Kanály Sport 5 a Extreme Sports najdete až v tarifu L a vyšším.

Balíček tří stanic HBO a videotéky HBO Go je za příplatek 249 Kč měsíčně (v rámci akční nabídky je na dva měsíce zdarma). Balíček zahrnující i stanice Cinemax je za 299 Kč měsíčně.

Digitální televizi pustíte až na 2 televizorech a 4 dalších zařízeních přes T-Mobile TV Go. Podporován je archiv pořadů 7 dnů nazpět, nahrávání má kapacitu 60 hodin.

Lepší TV

Poskytovatel internetové televize Lepší TV nabízí sledování programů v klasickém televizoru po připojení set-top boxu, anebo v aplikacích na smart TV, počítači, mobilu nebo tabletu. Pro plynulé přehrávání vyžaduje jakékoliv internetové připojení s minimálním datovým tokem pro stahování 3 Mbit/s. Set-top box je možné při prvotní objednávce získat za měsíční pronájem 99 Kč, anebo ho jednorázově zakoupit za 1999 Kč.

Službu je možné v jeden moment využívat na jednom zařízení, za každé další se měsíčně platí 99 Kč.

Cena za Lepší TV je 199 korun měsíčně (první měsíc bez závazku za korunu). Zahrnuje to 103 programů, z toho 53 jich je v HD. V nabídce jsou Nova Sport 1, Nova Sport 2, ČT sport, Fightbox, Sport 5 a Redbull TV. Eurosport v přehledu stanic není.

Dostupnost zpětného zhlédnutí pořadů se liší podle stanice. U zahraničních jsou to zpravidla 3 dny, u českých komerčních zpravidla 7 dnů, Barrandov, Česká televize nebo Seznam umožňují 30 dnů.

Balíček HBO stojí 219 Kč za měsíc, zahrnuje tři stanice HBO a videotéku HBO Go pro dvě zařízení najednou.

Sledování TV

Služba funguje jako aplikace, která se nainstaluje do podporovaného zařízení. Aplikace je dostupná pro chytré televizory značky Samsung, LG, Panasonic, Hisense a televize s operačním systémem Android TV. Podporována je rovněž aplikace pro Apple TV, dále pro mobily s iOS nebo systémem Android, je možné využít Chromecast anebo spustit službu v prohlížeči na počítači.

Sledování TV je dostupné prostřednictvím libovolného internetového připojení, potřeba je alespoň rychlost 1,2 Mbit/s pro SD kvalitu a 3 Mbit/s pro HD kvalitu. Klienti mobilního operátora Vodafone s balíčkem Video Pass mají výhodu, že se jim spotřebovaná data neodečítají z měsíčního datového balíčku.

Nejlevnějším tarifem je Základ za 199 korun měsíčně. V rámci balíčku je možné spárovat až 4 zařízení: smart TV, Apple TV, Android TV box, mobilní zařízení nebo počítač. Všechny kanály můžete navíc sledovat až 50 hodin zpětně. Celkem jde o 73 stanic, z toho 49 jich je v HD.

Sportovní fandové najdou v tarifu Základ pět stanic: ČT sport, české Sport 1 a Sport 2, slovenskou Arena Sport 2 a český Sport 5. Ve vyšším tarifu Standard k nim přibývají Eurosport 1, Eurosport 2 a Arena Sport 1.

Kanály Nova Sport 1 a Nova Sport 2 jsou až v nejvyšším tarifu Premium. Anebo je možné si objednat sadu sportovních stanic k základnímu či standardnímu balíčku za 164 korun měsíčně. Sportovní balíček tvoří Nova Sport 1, Nova Sport 2, Eurosport 1, Eurosport 2, Arena Sport 1, Auto Motor Sport, Sport 5, Golf Channel, Fightbox a Fast & Fun Box. S výjimkou Sport 5 jsou všechny v HD.

Tři stanice HBO včetně HBO Go a k nim Cinemax 1 a Cinemax 2 jsou za příplatek 279 korun měsíčně.


Autor: SledováníTV.cz

Zapni TV

Tento poskytovatel se označuje jako „virtuální kabelovka“. Pro SD kvalitu doporučuje připojení alespoň 3 Mbit/s, pro HD pak minimálně 6 Mbit/s, ale pro jistotu alespoň dvakrát tolik. Službu je možné spustit na telefonu, tabletu, PC, smart TV nebo Android TV, případně prostřednictvím poskytnutého set-top boxu. Tento box stojí jednorázově 1699 Kč.

Zapni TV nabízí týdenní testovací balíček zdarma s 51 kanály (z toho 14 v HD). Standardní měsíční paušály začínají kategorií Basic s 86 kanály (32 v HD) – ovšem některé stanice jsou v něm duplicitně ve standardní kvalitě i ve vysoké. Reálně tedy v tomto tarifu za 149 Kč měsíčně najdeme 58 unikátních programových pozic. Sport reprezentují pouze ČT sport a Sport 5.

Širší nabídku sportovních programů hledejte až v tarifu Start za 269 Kč měsíčně, kde přibývají Nova Sport 1, Nova Sport 2, Eurosport 1, Eurosport 2, Sport 1, Sport 2 a Golf Channel. V balíčku Standard je pak i Fightbox. Pokud si nechcete pořizovat vyšší tarify, ale chcete k nabídce Basic celou sadu sportovních stanic, musíte sáhnout po doplňkovém tarifu Sport za 169 Kč měsíčně. Dohromady vás tedy Basic se sportovními stanicemi vyjde na 318 Kč měsíčně, přitom nejdražší balíček Standard je za 399 Kč měsíčně.

O možnosti objednat si stanice HBO se programový přehled a ceník nezmiňují.

Kuki

Nejnižším tarifem této internetové televize je Kuki Start. Stojí 100 korun měsíčně, za to nabízí 41 kanálů, ale všechny jen ve standardním rozlišení. Do tohoto počtu jsou ovšem zahrnuty i dvě varianty programu ČT1 pro severní Moravu a pro jižní Moravu. Zpětné zhlédnutí stanic je omezeno na 1 den nazpět a nelze ho použít u stanic Novy ani Primy. Prvních 14 dnů sledování je zdarma.

S rostoucím trendem velikosti úhlopříček televizí v nejbližší době i u tarifu Kuki start zvýšíme kvalitu HD kanálů na 1080p,“ doplnil po vydání textu za službu Kuki vedoucí prodeje OTT služeb Vladimír Tovarňák.

Tarif Kuki start lze používat pouze v aplikaci Kuki na chytré televizi Samsung (rok výroby 2015 a novější) nebo LG (verze webOS 4.0 a novější). Dále na Apple TV nebo na zařízení s podporou Android TV. Pro televizory bez připojení k internetu nabízí poskytovatel dva modely set-top boxů za jednorázový poplatek – buď Arris 4302 za 1790 Kč, nebo Arris VIP 4302 BT za 2190 Kč.

Balíček HD kanálů HBO je za dalších 250 Kč měsíčně včetně videotéky HBO Go. Sportovní stanice Nova Sport 1 a Nova Sport 2 je možné přidat při objednávání tarifu Kuki větší, v něm jsou také například kanály Eurosport 1 a Eurosport 2. V tarifu Kuki menší jsou mimo jiné k výběru Sport 5 nebo Golf Channel.


Autor: Kuki

Kuki na Apple TV

Nabídky jsou ověřené podle internetových stránek poskytovatelů ke dni 24. 11. 2019. Jde buď o akční nabídky v souvislosti s končícím vysíláním DVB-T, anebo o tarify pro nové zákazníky za standardních podmínek.

BRAND24

Aktualizace 7:00 – Článek jsme doplnili o akční nabídku Chytrá anténa od DIGI TV.

Aktualizace 29. 11. 2019 – Doplnili jsme vyjádření provozovatele služby Kuki, která do základního tarifu zařadí kanály v HD rozlišení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).