Hlavní navigace

Amazon přichází do Česka. Na webu nabízí služby v češtině i dopravu zdarma

7. 11. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Samostatný český web Amazon neotevře. Čeští zákazníci ale získali přístup k postupně do češtiny překládané verzi německého Amazon.de.

Těsně před nákupní vánoční sezónou a po řadě spekulací v České republice oficiálně startuje internetový obchod Amazon. Tuzemští zákazníci ode dneška mají přístup k německé verzi Amazon.de, jejíž část byla lokalizována do českého jazyka. Funguje už i dříve registrovaná doména Amazon.cz, která odkazuje přímo na lokalizovanou verzi německého serveru. Na český jazyk si zákazníci mohou přepnout také manuálně.

Nutno dodat, že Amazon českou verzi zpřístupňuje postupně, někteří uživatelé tak volbu českého jazyka zatím ještě nemusí na webu Amazonu vidět.

Amazon zvolil lokalizovaný přístup k německému obchodu z více důvodů. V prvé řadě je to nabídka zboží. Firma prostě jen přeložila informace o milionech produktů, které jsou už nyní Čechům na německém webu k dispozici.

Druhým velkým důvodem přístupu přes Amazon.de je fakt, že už na něm prodává řada českých obchodníků. Ti dostali možnost prodávat na Amazonu dříve. Jejich přesný počet společnost neuvádí. Říká nicméně, že má celkem 3200 českých firem využívajících Amazon a také cloud Amazon Web Services (AWS).

Amazon podobně jako v případě Česka postupuje i na dalších trzích. Amazon.de tak má vedle němčiny a nově češtiny lokalizaci také anglickou, nizozemskou, polskou a tureckou.

Doprava zdarma

Česká lokalizace každopádně zatím není kompletní, na řadě míst se míchá čeština s němčinou. Firma prozatím přeložila produktové informace, ovládací prvky na webu, objednávky, sekci Můj účet, část nápovědy, proces doručení a zákaznickou podporu přes telefon a e-mail. „Je to začátek, v překladu se bude pokračovat,“ uvádí zástupci Amazonu pro Lupu.

Přepnutí Amazon.de do češtiny
Autor: Jan Sedlák

Přepnutí Amazon.de do češtiny

Amazon na českou lokalizaci a podporu zákazníků v minulosti nabral české zaměstnance, řadu z nich právě do centrály v Německu. Lokalit je ale více. Proces překladu je z velké části automatizován.

Amazon umožňuje Čechům prozatím platit pomocí tradičních debetních a kreditních karet a zpřístupňuje také funkci 1-Click Buy na objednání a zaplacení pomocí jednoho kliknutí. K dispozici je rovněž zabudovaný převodník měn, vybírat lze mezi českými korunami a eurem.

U objednávek nad 39 eur je doprava k dispozici zdarma. Tuto možnost ostatně Amazon zavedl pro české zákazníky už před rokem. Amazon má po Evropě uzavřeny smlouvy s více než padesáti dopravci. Firma říká, že středoevropská poloha Česka je z logistického hlediska ideální. Prozatím u nás ale nenabídne služby Prime Now umožňující dopravu zboží v řádech nižších jednotek hodin.

Očekávání nových zákazníků i prodejců

Jako jedno z logistických center pro Českou republiku bude sloužit distribuční sklad v Dobrovízi. Nepůjde ale pouze o tuto lokalitu. Dobrovíz drží 12 až 14 milionů kusů zboží, což na celou nabídku není dostačující. Amazon tradičně bude pracovat s algoritmy tak, aby Čechy nejžádanější zboží bylo co nejblíž.

Amazon.de v češtině
Autor: Jan Sedlák

Amazon.de v češtině

To, na jaká čísla u nás Amazon cílí, firma tradičně nekomentuje. Neuvádí ani počet Čechů, kteří už na Amazonu nakupují. „Pomocí lokalizace a podpory postupně odstraňujeme bariéry pro další zákazníky a cílíme na rozšiřování jejich počtu,“ říká jen obecně. Očekává také nárůst českých prodejců.

Amazon přímo neodpovídá ani na to, zda nebude pozice firmy na našem trhu ztížena vlivem silné historické pozice lokálních a rovněž expandujících hráčů typu Alza.cz nebo Mall.cz. Zástupci Amazonu říkají, že se na konkurenci nedívají, že e-commerce trh je v celkovém hledisku stále relativně malý a že je zde prostor pro růst pro všechny.

S technickým zázemím zřejmě Amazon nebude mít žádné starosti. I pro české zákazníky se bude využívat kapacit cloudu AWS, který má lokality po celém světě a na řadě míst v Evropě. Do Česka se AWS připojuje skrze peeringový uzel NIX.CZ.

UX DAy - tip 2

Amazon má v Česku už poměrně silnou prezenci. V roce 2014 u nás odstartoval centrem v Dobrovízi a korporátními kancelářemi. V Dejvicích se mimo jiné pracuje na IT a spekuluje se o otevření nových kanceláří v Karlíně. Amazon v Česku zaměstnává přes pět tisíc lidí.

TIP: Jak vypadá distribuční centrum Amazonu v Dobrovízi? Podívejte se na fotoreportáž:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).