Hlavní navigace

Názor k článku Američtí investoři se dostali do Seznamu a rozhlížejí se dál od Libor Nováček - Xeelee, já vím, že Google se tváří, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 6. 2007 2:10

    Libor Nováček
    Xeelee, já vím, že Google se tváří, že nechce dělat firemní zápisy a hned tak asi v tomto segmentu Seznam konkurenci nezíská. Spíš jsem chtěl svým příspěvkem vyjádřit svůj názor, že Seznam má některé služby, kde může být lepší než Google (nakonec i proto, že Google žádnou takovou službu ani nemá). A že i kdyby jednoho dne Seznam fulltext zavřel a všichni si zřídili e-mail někde jinde, kde neodchází data do věčných lovišť, z katalogu (Seznamu firem) by Seznamu plynuly stále slušné příjmy. Jako uživateli se mi na Seznamu katalog firem celkem líbí a přijde mi užitečnější než seznamácký fulltext - protože, když už hledat zbytečně v omezené množině stránek, kde nejsou zohledněny příchozí odkazy z některých webů, máme tu skvělé Jyxo.

    Google málokdy napřímo sdělí, zda něco v budoucnu s jistotou bude dělat (popř. dělat nebude). Vždy tak trochu mlží. Nikdy neříkej nikdy. Nezavírá si cestu. Jejich poslání (Google's mission is to organize the world's information and make it universally accessible and useful) by se katalog příliš nevymykal. Před devíti lety asi také firma nemyslela na skenování knih, včetně starých tisků. Fulltextové vyhledávání není všemocné - ať již v podání Seznamu či Googlu. Udržovat dobrý katalog (internetový nebo i knihovní) je na druhou stranu nákladné. Pravda, když firmě při obratu 1.000.000.000 zbyde 500.000.000 zisku, jistě si pak ti, kdo zaplatili za zápis v katalogu 20.000 (případně více za grantované pozice), říkají, jestli to není zbytečně moc či zda za ty peníze nemohl být katalog lepší (např. mít lépe vyřešené pořádání).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).