Hlavní navigace

Amiga, Atari, Apple II nebo Voodoo. Podívejte se, na čem se v minulosti hrály hry

11. 7. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Berlínské Computerspielemuseum má Apple II podepsaný Wozniakem a další kousky. Uvnitř: FOTOGALERIE

Na dlouhém a širokém bulváru Karl-Marx-Allee ve východní části Berlína je na první pohled cítit historie. V jedné z budov v architektonickém stylu sovětské Moskvy navíc dějiny cíleně konzervují a přivádějí zpět k životu.

Už ve stanici metra Weberwiese lze zahlédnout vztah této části metropole k technologiím a jejich minulosti. Na perónu vidíte řadu velkých německých vynálezců, inženýrů a technologů. Zvěčněn je zde například počítačový pionýr Konrad Zuse nebo Weber von Siemens. O trošku dál už cedule ukazuje směrem do Computerspielemuseum – anglicky Computer Game Museum a česky zřejmě Muzea počítačových her.

Název ale může trochu klamat. Her jako takových zde zase až tolik neuvidíte. Prim hraje interaktivní výstavka historických počítačů a herních konzolí a na své si tedy přijdou kromě hráčů her především fanoušci hardwaru.

Podepsaný Wozniak

Patronem stálého muzea je Ralph Baer. Tento německo-americký inženýr je považován za otce videoher. Stvořil totiž první domácí herní konzoli nazvanou Magnavox Odyssey, která je v budově rovněž vystavena.

Jak videoherní berlínské muzeum Computerspielemuseum vypadá? Podívejte se:

Slavná jména se v budově průběžně objevují další. Jednou z expozic je třeba počítač Apple II podepsaný jeho tvůrcem Stevem Wozniakem (Woz do muzea sám zavítal). Mezi dalšími geekovskými celebritami berlínskou expozici navštívil například legendární tvůrce herní série Metal Gear Solid Hideo Kojima.

Computerspielemuseum má k dispozici stovky exponátů. Najdete zde různá Atari, Commodore (i Amiga), přístroje od Segy, původní grafický akcelerátor Voodoo (pro nás, vyrůstající v devadesátých a nultých letech, naprosto zásadní věc), TurboGrafx, stroje od Nintenda (GameBoy, NES, SNES a další), Neo-Geo, ZX Spectrum či mnoho skoro obskurních a historií odepsaných modelů. Éra vzestupu PC je zde ale jinak trestuhodně vynechána.


Autor: Jan Sedlák

Zajímavé je vidět, co už je dnes považováno za muzejní historii. Výstavka má k dispozici i PlayStation 1 a 2 nebo původní Xbox. Velkou část vystavených přístrojů naleznete v naší galerii.

Za retrem po Česku

Zajímaví jsou i různí předchůdci tradičních počítačů a konzolí – typicky korespondenční hry, fotbal od Mattel Electronics a další. Vystaveny jsou i různé ovladače a periferie. Vidět můžete i vnitřek Pongu, čtyři stará PC hrající proti sobě Člověče, nezlob se, první pokusy o virtuální realitu (Virtual Boy, VFX1) a několik tradičních arcade automatů. Mladí se mohou podívat, co to byla kazeta, disketa, cartridge nebo dokonce CD-R. Ke všemu je k dispozici hromada textových, video- a audiozáznamů.

Většina přístrojů není zapojena a je za sklem. Některé kousky je ale možné si vyzkoušet a přímo na nich hrát (velice populární byl SNES). Součástí muzea jsou i malé místnosti, které imitují design interiérů budov z dob, kdy stroje vyšly a byly populární. Je to značně romantizované, ale pěkné.

BRAND24

Za historickými (nejenom) herními přístroji není nutné vyrážet pouze do Německa. Na arkádových automatech je možné si zahrát v centru Prahu v baru Joystick a ve velkém pak v herně Arcade Hry v Červeném Újezdu. Projekt RetroHerna sice na Startovači neuspěl (náš článek), i tak ale nadále pokračuje v činnosti, objíždí různé akce a nabízí k vyzkoušení řadu z věcí, které mají v Berlíně.

O starých konzolích, počítačích a hrách také existuje řada kvalitních kanálů na YouTube. Odrazovým můstek mohou být Metal Jesus Rocks, Angry Video Game Nerd, Lazy Game Reviews a další.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).