Hlavní navigace

Analogová televize končí ve středních Čechách. Co a kde se vypíná?

31. 10. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
O půlnoci na zítřek skončí zemské analogové televizní vysílání na všech velkých a středních vysílačích ve středních Čechách. Odmlčí se ale také některé analogové dokrývače. Středočeský kraj tak bude po Praze a územní oblasti Plzeň třetím regionem, který vypne zemské analogové televizní vysílání. Jaké analogové vysílače ČT 1, ČT 2, Novy a Primy končí, a které budou vysílat i nadále? Podívejte se na přehledné tabulky.

Prahu čeká už druhé vypínání, končí Cukrák

Pro Pražany je dnešek už druhým vypínáním analogového televizního vysílání za poslední půlrok. Přesně před šesti měsíci přestal analogově vysílat hlavní městský vysílač na Žižkově. Až do dneška ale bylo možné přijímat analogový signál tří televizních programů, ČT 1, Novy a Primy, z dalšího výkonného vysílače Cukrák. Po dnešní půlnoci zůstanou Pražanům už jen malé analogové ostrůvky okolo vysílačů na Strahově, Žvahově, ve Vokovicích a Krči. A i ty by se měly odmlčet v několika následujících měsících.

Ve středních Čechách dnes ukončí analogové vysílání také dva středně silné vysílače ve Voticích (Mezivrata) a Příbrami (vrch Praha). Česká televize navíc vypne šest a Prima devět analogových dokrývačů nízkého výkonu. Nejjednodušší to bude mít Nova: té se bude týkat pouze vypínání Cukráku. Diváci, kteří jsou závislí na pozemním televizním signálu z velkých středočeských vysílačů, a nestihnou si do dnešní půlnoci zapojit set-top-box, nebo koupit nový digitální televizor, už naladí jen informační text České televize, že analogové vysílání skončilo, a jak mají přejít na digitální příjem televize.

Cukrák - šířka

Většiny Středočechů se dotkne vypnutí analogového vysílání z vysílače Cukrák (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

Malé vysílače mohou pokračovat do roku 2011

Dnešní den jako nejpozdější možný termín vypnutí hlavních analogových televizních vysílačů ve středních Čechách určuje vládní harmonogram digitalizace. Pokud by některá z komerčních televizí analogové vysílání nevypnula, hrozilo by jí odebrání licence pro zemské digitální vysílání druhého programu (Novy Cinema nebo Prima Cool). Naopak analogové vysílače malého výkonu a dokrývače mohou televize využívat až do konce listopadu 2011. Je zřejmé, že tak dlouho na nich ale vysílat nebudeme, řekl serveru DigiZone.cz za Českou televizi vedoucí projektu digitalizace Pavel Hanuš.

Ilustrační TV LED obrazovka

Jak přijímat digitální televizi ve středních Čechách?

Nevíte si rady, jakým způsobem přijímat digitální televizi ve středních Čechách? Chcete vědět, z jakých vysílačů vysílají které digitální programy? Přehled digitálně šířených televizí, vysílačů, vysílacích kanálů a mapy pokrytí najdete v kapitole Praha stálé přílohy serveru DigiZone.cz Digitální vysílání v regionech. Pokud vás zajímá satelitní příjem, podívejte se na přílohu Satelitní televize v České republice. Příznivcům kabelového vysílání doporučujeme přílohu Digitální kabelová televize v České republice, a těm, co fandí interaktivním službám, přílohu IPTV v České republice.

Rovněž Prima hodlá povypínat co nejvíce analogových dokrývačů již nyní, a ponechá si pouze ty, které zajišťují signál pro lokality nepokryté digitálním signálem. Takovým problematickým místem je třeba Posázaví, řekl serveru DigiZone.cz technický ředitel Primy Patrik Slavík. Podle technického ředitele České televize Rudolfa Popa se jedná také o lokality v povodí Berounky a Vltavy. I zde chce ale ČT analogové dokrývače vypnout již v průběhu prvního pololetí příštího roku. Do té doby musí zvážit, kde se jí vyplatí zprovoznit digitální opakovače, a kde divákům doporučí přejít na satelitní příjem televize.

Středočeši jsou dobře připraveni

S vypínáním analogu ve středních Čechách by neměl být výrazný problém. Podle průzkumu, který si zde nechala vypracovat Národní koordinační skupina pro přechod na digitální televizní vysílání, přijímalo ke konci letošního září televizi digitálně 74 procent domácností ve Středočeském kraji. Dalších 14 procent chtělo vyřešit přechod na digitální příjem do konce října. Stejný průzkum zjistil, že čtyři procenta domácností v územní oblasti Praha přecházet na nový typ televizního vysílání nehodlá a osm procent s přechodem váhalo.

Při dubnovém vypínání analogového vysílání ze žižkovského vysílače v Praze byl podíl váhajících vyšší, dokonce 13 procent. Nakonec se ale ukázalo, že veškeré obavy analogově vysílajících televizí, že část Pražanů zůstane bez možnosti sledovat televizní vysílání, byly liché. Podobný vývoj se dá očekávat i u středních Čech. Na přelomu září a října zde bylo na analogovém televizním signálu závislých zhruba 23 procent obyvatel. Téměř polovina, 45 procent, již přešla na příjem zemské digitální televize, 17 procent přijímalo televizi přes satelit, 14 procent prostřednictvím kabelu a jedno procento přes IPTV.

Digihlídky Praha metro - říjen 2009

Státní informační kampaň k vypínání zemského analogového televizního vysílání ve středních Čechách zasáhla i Prahu. Po půl roce se do pražského metra vrátil maskot české televizní digitalizace, digiboy. (Foto: NKS)

ČT 1 vypne dva velké vysílače a čtyři dokrývače

TV ČT 1 logo 2007 zmenšené

První program České televize vypne o půlnoci ze soboty na neděli analogové vysílání na dvou velkých vysílačích: pražském Cukráku a votických Mezivratech. Analogová Jednička se zároveň odmlčí na dalších čtyřech analogových dokrývačích malého výkonu. Česká televize si nadále ve středních Čechách ponechá 36 analogových dokrývačů, z nichž značnou část musela kvůli vypínání hlavních vysílačů přeladit. Seznam pokračujících analogových dokrývačů najdete v této tabulce přílohy Vypínáme.

Jaké vysílače vypíná 31. října 2009 program ČT 1
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Praha Cukrák 26
Votice Mezivrata 30
Benešov Benešov 32
Kamýk nad Vltavou Kamýk nad Vltavou 35
Petrov Pikovice 38
Srbsko Srbsko 36

Zdroj: TPP a Česká televize

ČT 2 vypne dva velké vysílače a dva dokrývače

TV ČT 2 logo 2007 zmenšené

Druhý program České televize už nemusí ukončovat analogové vysílání na Cukráku, protože odtud analogově nevysílá již od loňského října. Analogová dvojka se ale odmlčí na dvou dalších větších středočeských vysílačích: votických Mezivratech a vrchu Praha u Příbrami. Navíc vypne ještě dva analogové dokrývače malého výkonu, zatímco 28 dalších podobných dokrývačů si ve středních Čechách ponechá i nadále.

Jaké vysílače vypíná 31. října 2009 program ČT 2
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Příbram vrch Praha 29
Votice Mezivrata 56
Benešov Benešov 45
Srbsko Srbsko 42

Zdroj: TPP a Česká televize

Nova vypne jeden velký vysílač

TV Nova logo

Nejjednodušší vypínání bude mít televize Nova, která se odmlčí pouze na hlavním středočeském vysílači Cukrák. Na žádných jiných vysílačích velkého a středního výkonu v této oblasti Nova analogově nevysílala, a tak je také nemusí vypínat. Na rozdíl od České televize a Primy se Nova rozhodla nevypínat ke stejnému termínu jako Cukrák žádný ze svých středočeských analogových dokrývačů. Nadále si tedy ponechá všech 27 těchto dokrývačů, jejichž seznam můžete najít v této tabulce.

Jaké vysílače vypíná 31. října 2009 televize Nova
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Praha Cukrák 1

Zdroj: TPP

BRAND24

Prima vypne jeden velký vysílač a devět dokrývačů

TV Prima logo 2008

Největším „vypínačem“ středočeského switch off je televize Prima. Kromě hlavního vysílače Cukrák ukončí analogové vysílání i na devíti dokrývačích malého výkonu, což je více, než vypnou oba programy České televize dohromady. Také Prima si ale ponechá ve středních Čechách několik málo výkonných analogových dokrývačů. Konkrétně devět.

Jaké vysílače vypíná 31. října 2009 televize Prima
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Praha Cukrák 7
Praha Krč 6
Městečko u Křivoklátu Městečko u Křivoklátu 23
Nespeky Nespeky 58
Příbram Příbram 42
Rataje nad Sázavou Rataje nad Sázavou 47
Srbsko Srbsko 56
Vlašim Vlašim 45
Čtyřkoly Čtyřkoly 21
Karlštejn Karlštejn 21

Zdroj: TPP a televize Prima

Dotkne se vás přímo dnešní vypínání analogových televizních vysílačů ve středních Čechách?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).