Hlavní navigace

Android Pay je v Česku. Zatím ho podporují mBank, J&T Banka a Moneta, přibude KB

14. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Stačí zadat číslo platební karty a mít Android od verze 4.4 dále a telefon s NFC.

Mobilní platební systém Android Pay dnes startuje také v České republice. Ta se tak stala osmým trhem v Evropě a šestnáctým na světě, kde je služba dostupná. Zástupci Googlu uvádí, že je to dáno i tím, jak rychle a v jakém rozsahu si Češi zvykli platit bezkontaktními kartami. Podle různých údajů tímto způsobem platí více než 80 procent lidí.

Pro platbu přes Android Pay je možné využít chytré telefony s Androidem od verze 4.4, které mají k dispozici NFC. Není třeba spolupracovat s operátory. Systém je pak kompatibilní s běžnými bezkontaktními terminály, které se už dnes v obchodech využívají a kterých je většina. Brzy také mají přibýt platby na některých zdejších webech. Aplikace Android Pay je k dispozici v obchodě Google Play.

Google začal prodejcům nabízet možnost objednání nálepek s logem Android Pay. Na oficiálním webu také uvádí loga prvních největších partnerských prodejců. Jsou mezi nimi obchody Albert, Billa nebo Lidl, dále také RegioJet, H&M či McDonald’s. V Android Pay rovněž v Česku fungují věrnostní karty, třeba ti od Teska.

Moneta, mBank a J&T

Pro placení přes Android Pay se do systému zadávají údaje z platební karty MasterCard nebo Visa (může jich být několik), se kterými Google spolupracuje. Údaje z karty se opisují při úvodní identifikaci, v telefonech se neukládají. Android Pay s obchodníky nesdílí číslo karty, ale pouze bezpečnostní kód, který platbu potvrzuje. Využívá se také šifrování.

U plateb do 500 korun stačí telefon probudit. U vyšších částek je pak nutné potvrzení, například přes otisk prsku.

Zprovoznění Android Pay probíhá tak, že se opíše číslo karty, datum platnosti a CVC kód. Následně přes ověřovací SMS přijde odkaz vedoucí na potvrzení podmínek. Pak dorazí kód, který se zadá do aplikace Android Pay. Je také nutné telefon zabezpečit skrze některou z metod (PIN, otisk prstu a podobně).

Prvními bankami, které Android Pay u nás podporují už nyní, jsou mBank, Moneta a J&T Banka. Příští rok chce systém nabídnout Fio a letos s touto možností přijde také Komerční banka, pravděpodobně během prosince. Ta na Android Pay přejde ze současného vlastního systému, který nabízí podobně jako ČSOB. S vlastním mobilním platebním systémem chtějí během příštího roku přijít také Air Bank a Česká spořitelna.

Banky, které na Android Pay naskakují, prozatím mluví o potenciálu dostat tuto metodu mezi desítky tisíc svých klientů. První aktivace naskakují už nyní.

UX DAy - tip 2

Google svůj Android Pay bankám poskytuje zdarma. Je to součást jeho strategie, kterou razí ve více oblastech, a sice dostat uživatele skrze různé cesty ke svým dalším službám a přes ně je pak monetizovat, zejména tedy pomocí reklamy. Také Visa a MasterCard berou Google a Android Pay jako partnery a na přímo konkurenci, vysvětlují firmy pro HN.

Konkurenční Apple Pay, který je úspěšný zejména ve Spojených státech, se prozatím do Česka nechystá. Brzy se objeví v sousedním Polsku. Některé české a evropské banky uvádí, že Apple vyžaduje podmínky, které nejsou v Evropě příliš kompatibilní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).