Hlavní navigace

Android Pay je v Česku. Zatím ho podporují mBank, J&T Banka a Moneta, přibude KB

14. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Stačí zadat číslo platební karty a mít Android od verze 4.4 dále a telefon s NFC.

Mobilní platební systém Android Pay dnes startuje také v České republice. Ta se tak stala osmým trhem v Evropě a šestnáctým na světě, kde je služba dostupná. Zástupci Googlu uvádí, že je to dáno i tím, jak rychle a v jakém rozsahu si Češi zvykli platit bezkontaktními kartami. Podle různých údajů tímto způsobem platí více než 80 procent lidí.

Pro platbu přes Android Pay je možné využít chytré telefony s Androidem od verze 4.4, které mají k dispozici NFC. Není třeba spolupracovat s operátory. Systém je pak kompatibilní s běžnými bezkontaktními terminály, které se už dnes v obchodech využívají a kterých je většina. Brzy také mají přibýt platby na některých zdejších webech. Aplikace Android Pay je k dispozici v obchodě Google Play.

Google začal prodejcům nabízet možnost objednání nálepek s logem Android Pay. Na oficiálním webu také uvádí loga prvních největších partnerských prodejců. Jsou mezi nimi obchody Albert, Billa nebo Lidl, dále také RegioJet, H&M či McDonald’s. V Android Pay rovněž v Česku fungují věrnostní karty, třeba ti od Teska.

Moneta, mBank a J&T

Pro placení přes Android Pay se do systému zadávají údaje z platební karty MasterCard nebo Visa (může jich být několik), se kterými Google spolupracuje. Údaje z karty se opisují při úvodní identifikaci, v telefonech se neukládají. Android Pay s obchodníky nesdílí číslo karty, ale pouze bezpečnostní kód, který platbu potvrzuje. Využívá se také šifrování.

U plateb do 500 korun stačí telefon probudit. U vyšších částek je pak nutné potvrzení, například přes otisk prsku.

Zprovoznění Android Pay probíhá tak, že se opíše číslo karty, datum platnosti a CVC kód. Následně přes ověřovací SMS přijde odkaz vedoucí na potvrzení podmínek. Pak dorazí kód, který se zadá do aplikace Android Pay. Je také nutné telefon zabezpečit skrze některou z metod (PIN, otisk prstu a podobně).

Prvními bankami, které Android Pay u nás podporují už nyní, jsou mBank, Moneta a J&T Banka. Příští rok chce systém nabídnout Fio a letos s touto možností přijde také Komerční banka, pravděpodobně během prosince. Ta na Android Pay přejde ze současného vlastního systému, který nabízí podobně jako ČSOB. S vlastním mobilním platebním systémem chtějí během příštího roku přijít také Air Bank a Česká spořitelna.

Banky, které na Android Pay naskakují, prozatím mluví o potenciálu dostat tuto metodu mezi desítky tisíc svých klientů. První aktivace naskakují už nyní.

BRAND24

Google svůj Android Pay bankám poskytuje zdarma. Je to součást jeho strategie, kterou razí ve více oblastech, a sice dostat uživatele skrze různé cesty ke svým dalším službám a přes ně je pak monetizovat, zejména tedy pomocí reklamy. Také Visa a MasterCard berou Google a Android Pay jako partnery a na přímo konkurenci, vysvětlují firmy pro HN.

Konkurenční Apple Pay, který je úspěšný zejména ve Spojených státech, se prozatím do Česka nechystá. Brzy se objeví v sousedním Polsku. Některé české a evropské banky uvádí, že Apple vyžaduje podmínky, které nejsou v Evropě příliš kompatibilní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).