Hlavní navigace

Android v levném těle aneb iPhone pro chudé

22. 7. 2010
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Vždycky, když přijde na trh nový telefon, snaží se jej marketingoví elementálové prodat jako iPhone killer. Jenže upřímně, proč si kupovat iPhone killer, když můžete mít živý originál? Vodafone se přišantročil na trh s opačnou aktivitou a nabízí iPhone pro chudé. Jen tomu tak nesmí říkat, aby právníci moštárny byli v klidu. Mají chudé chytré telefony smysl?

Vodafone 845 je zřejmě první chytrý telefon s operačním systémem Android, který se dostal pod hranici 5000 Kč při legitimním nákupu v Česku, konkrétně stojí okouzlujících 3577 Kč včetně DPH, což je cena, za kterou stěží pořídíte horší Nokii. Už z toho se dá tušit, že buďto Vodafone dělá Vánoce v létě, nebo se na telefonu někde muselo brutálně ušetřit. Správně je sice spíše Bé, ale do Vánoc není daleko.

Lupa není místem, kde bychom chtěli recenzovat mobilní telefony, takže tohle nebude recenze. Nechci postihnout všechno, co se kolem Vodafone 845 šustne, spíše vyhmátnout pár podstatných radostí i starostí souvisejících s tímhle „iPhonem pro chudé“, které by vám mohly pomoci se rozhodnout, zda experimentovat s chytrým telefonem v ceně bedýnky třešní.

První věc, které si všimnete: rozměrově je Vodafone 845 příjemně malý, váhově lehký. Oproti běžným chytrým telefonům je to rozdíl výrazný. To ale také predeterminuje výluky z použití – zatímco iPhone nebo větší HTCčka můžete bez uzardění použít jako mobilní multimediální centrum, na 845 se budete dívat na video ve formátu dvou větších poštovních známek, a pokud zatoužíte po titulkách, doporučím spíše investovat do jazykového kurzu nebo většího modelu (podle toho, co ve vašem městysu vyjde příhodněji). Smiřte se s tím, že video na 845 je záležitost spíše indikativní než použitelná.

Vodafone 845 v plné kráse

Kompaktní, malý. Vodafone 845. Zdroj: foto Vodafone

Displej: tekutá láce

A tím se dostáváme rovnou k největší slabině a úspoře: displeji. O jeho úhlopříčku by ani tak nešlo, ta je vlastností danou velikostí zařízení a musíte vy usoudit, zda vám stačí. Jde o kvalitu. Vodafone 845 vyrábí čínský Huawei (je to jeho model Joy), státní výrobce inspirujících se z čehokoliv vymyšleného mimo říši Středu etablující se mezi elitu postupným vylepšováním a lacinou produkcí téhož. V daném případě soudruzi vybrali nejlevnější rezistentní displej, jaký byl k dispozici a to se všemi negativy vyplývajícími z řešení. Jistě, v Číně to nevadí. Pokud nevíte, proč jsou čínská PDAčka a chytrofouny produkovány stále ještě s převážně odporovými displeji, pak hlavně pro jejich schopnost rozpoznat dobře čínské znaky malované stylusem. Toho se kapacitním displejům nedostává a pro místní použití je identifikace rozsypaného čaje základní záležitost. Jenže na euroamerickém trhu vládnou displeje kapacitní, které mají mnohem lepší barvy (nerozptyluje je fólie), rozlišení a hlavně při dotyku není třeba silně tlačit, dotyk je mnohem jistější a ovládání snazší.

A je to tak. Vodafone 845 se díky odporovému displeji neovládá zrovna přesně. Bude vám dlouho trvat, než se naučíte, kdy počkat a co dělat a hlavně nedělat, abyste telefon nějak spolehlivě ovládali. Například posunování v seznamu na displeji vyžaduje jistou prstovou ekvilibristiku. Funguje tu drag and drop, když položíte prst na místo displeje a táhnete, seznam se pohybuje tím směrem. Potud vše dobré. Ale pokud změníte přítlak prstu třeba proto, že se bojíte promáčknout displej, tak to systém rád vyhodnotí, jako že jste položku zvolili.

Virtuální pidiklávesnička

Utrpením je pak samotné psaní. Androidu se sice podařilo do značné míry opajcovat virtuální klávesničku, ale kvůli patentovým potížím nemohli okopírovat všechno a vynechali mnohé z toho, co z virtuální klávesničky na iPhone dělá použitelný nástroj.

Abyste se nemrzeli a bylo tu něco navíc, snad vám to vynahradí tím, že integrovali rovnou trojici klávesnic, mezi kterými si můžete přepínat dvojím posunutím prstu po klávesnici. A na tom si rovnou ukážeme, jak moc si s klávesnicí užijete. Když dvakrát potáhnete prstem (tam a zpět) horizontálně přes klávesničku, buďto se vám objeví jiná, nebo napíšete nějaké písmeno, to podle toho, jak rezistentní displej vyhodnotí, co jste udělali.

Klávesnička je buďto normální QWERTY, nebo má dvě či tři písmena na jedné klávese, které jsou tím pádem větší. Psát na QWERTY je utrpení, pokud ji máte přes užší okraj displeje, když telefon naklopíte a klávesnice se roztáhne přes šířku displeje, bude to o něco lepší, ale ve většině případů neuvidíte moc z toho, co píšete. Při psaní v režimu Portrait je klávesnice opravdu hodně úzká a trefit se prstem je tak půl na půl bez cviku, s dvěma týdny intenzivního cviku dělám tak 20 % chyb a to je zlé. Je to tím, že displej je hodně úzký a málo citlivý.

Hodně nepříjemné je také to, že Android musel použít jiný systém opravování překlepu. Když na iPhone netrefíte správné písmeno, prst prostě nezdviháte a přejedete na kýžené písmeno, teprve pak prst zdvihnete. Rychle si navyknete, protože písmeno, co bude napsáno, displej vykreslí nad koneček vašeho prstu. Android z toho použil jen vykreslení písmena nad prst, když chcete opravit, musíte písmeno smazat nebo podržet prst a pak teprve vybrat jiné písmeno z nabídky. K tomu ale musíte znovu prstem ukázat (klepnout) – a to zdržuje. Navíc vám telefon nabídne jen některá písmena, o kterých usoudí, že byste je mohli chtít. Prostě opruz. Lepší je psát s českou T9 na klávesnici matrixu 3×3 klávesy, do těch se trefíte snadno. Bohužel, když slovo telefon nezná, dá vám dost práce povypínat prediktivu a psát normálně.

K tomu přidejme stavy, kdy píšete SMS a nevidíte tu, na kterou odpovídáte, protože – a to si zopakujme – displej je malý na to, aby se všechno vešlo najednou.

Doporučené řešení pro zachování duševního zdraví je aplikace Thickbuttons. Je zdarma a ve spolupráci se slovníkem T9 zvětší na klávesnici písmena, která byste právě mohli chtít napsat. Vážně dobré!

Thickbuttons

Ovládání není pro třaslavé prsty

Ovládání není proslavené velkou konzistencí. Stejné tlačítko se v programu používá pro odchod z něj a pro návrat o jeden úkon zpět, například na předchozí obrazovku. Připočítejme k tomu, že tímtéž tlačítkem byste měli schovat virtuální klávesničku, pokud je zapnutá a máte o nervy zaděláno vždy, když ho budete chtít použít. A asi vás nepotěší, že Android se sice snaží tlačit vývojáře k tomu, aby otevírali program tam, kde vám zmizel z obrazovky, ale ne všichni z nich to pochopili, takže občas jednoduše o to, co jste dělali, přijdete. Naštěstí je to řídká výjimka.

Zajímavým překvapením je, že tlačítka jsou senzorická, lehkým dotykem a ježděním po nich můžete například pohybovat kurzorem nebo v položkách menu. Tímto způsobem se edituje text a technicky jste na tom sice lépe, než iPhone, v praxi vám ale bude jím vymyšlený způsob editace textu scházet, protože tenoučký kurzor je špatně vidět a ve víceřádkovém textu si poskakuje nahoru a dolů dosti volatilně a je věcí herního cviku dostat ho tam, kde byste ho potřebovali.

Pokud vás teď napadlo, že v seznamu si budete pohodlně listovat právě senzorickými tlačítky, místo toho, abyste používali vrtošivý dotykový displej, pak máte skvělou myšlenku. Opravdu to tak jde a asi nejlépe ze všech mi známých možností. Značnou nevýhodou čitelnosti ale je červené zvýraznění řádku, které za běžného slunečného dne splyne s černou barvou textu, takže nepřečtete, kde zrovna jste. Například pohybovat se takto v Twitteru by bylo skvělé, jenže si nepřečtete text… A jak zvýraznění změnit na něco méně jednolitého jsem nevyzkoumal.

Vypnuto, zapnuto, nabito, vybito

Při delší zkušenosti s Androidem rychle seznáte, proč Apple od počátku zakázal multitasking a i nyní jej řeší vyhrazenými vlákny. Právě benevolentní multitasking dělá z Vodafone 845 zařízení s naprosto nepredikovatelnou výdrží na baterie. Android totiž ukončuje aplikace sám podle své úvahy založené na tom, zda jsou v popředí a kolik zažírají prostředků. Uživatel je vypnout sám nemůže, leda by si instaloval externí manager procesů. A to vám vřele doporučuju, hledejte Advanced Task Killer (pravověrní androidisté ho ovšem odmítají, protože vnáší prý potíže a chaos). Proč si jej instalovat? Protože svévolně běžící procesy umí řádně hnout baterii s kapacitou (vyzkoušeno). Uživatel má jen málo viditelné vlády nad tím, jak často se aplikace domáhají připojení k síti. Sice existuje speciální ikonka synchronizací na „titulní stránce“ telefonu, ale i když ji vypnete, aplikace mají svoje nastavení a například pošta mi stále stahovala zprávy, i když jsem jí to výslovně zakázal. V praxi se vám snadno stane, že baterka dojde už v průběhu dne – stačí mít zapnuté GPS (což by mělo znamenat, že aplikace jej smí používat, nikoliv, že stále běží), data a na pozadí běžící programy, které si občas sáhnou do sítě (Twitter klient atd).

Obtížnou, nepřehlednou a nejednoznačnou manévrovatelnost v prostoru toho, co aplikace mohou a nemohou, považuji za jednu z největších momentálních slabin Androidu. Situaci jsem zkonzultoval se zkušenými anroidisty a vcelku zajímavě se jejich nezviklatelné názory rozcházely.

Nu a v posledku, až se budete chtít kamarádům s iPhone vysmívat, že jailbreakují telefon, tak buďte opatrní. Pokud budete svůj android chtít používat do důsledků, jako oni svůj iPhone, budete vy „rootovat“ a flashovat custom ROM a mohu vás ujistit, že jednoduchost jailbreaku jim budete závidět.

Kde potratili EDGE

Když jsem prvně viděl specifikace Vodafone 845, domníval jsem se, že se někde ztratilo EDGE v popiskách. Bohužel netratilo, kde se podařilo Huawei vyšašit čipovou sadu bez podpory EDGE ale netuším, asi ji sušili na hambalkách pěkně dlouho. Ale opravdu tam není. Pokud jste v 2G síti, vytáhnete rychlosti pro download kolem 60–70 Kb/s, což není špatné, ale dvojnásobek v EDGE síti by potěšil více.

Ve zběsilého draka se promění Vodafone 845 v případě, že má na dosah firemní 3G síť. Pak si budete užívat download 1,5 Mb/s a půlmegový upload, HTTP ping spadne z 450 ms na obstojných 150 ms a řekněme si to upřímně, s tím už se dá žít. Za chvíli zjistíte, že se vám doma nevyplatí na telefonu zapínat WiFi (šetříme přece baterku!) a můžete si klidně pracovat přes 3G (pokud ho doma máte). Ovšem s HSPA/3G jde proužek baterky dolů jak polský Tupolev nad Katyní, o tom zase žádná. A za druhé, pokud máte tarif 100 MB dat měsíčně, s takovou ho rozprášíte po prvním týdnu (jako já) a pak budete rozjímat, zda se vám náhodou vedrem neuvařil modem, že jede tak pomalu.

Rychlost 3G dat berte jako okouzlující, pokud už jste nějaký chytrotelefon s 3G nepoužívali a nemáte s tím zkušenost. S GPRS se lze smířit, ale mínus to samozřejmě je.

Jen tak na okraj, testoval jsem, jakou rychlost utáhne hardware telefonu. Přes WiFi jsem se na domácí lince dostal na cca 4 Mb/s, víc už Vodafone 845 nepobral, efektivní rychlost linky je přitom cca 20 Mb/s. Myslím, že s tímhle byste uměli žít.

Slabý procesor jede, seč může

A tím se oslím můstkem dostáváme k poslední podstatné slabině a tou je celkový výkon hardware odvozený od slabého procesoru. Ten je taktován na 525 MHz a spolu se 128 MB RAM se to podepisuje na celkovém výkonu. Abyste mi nerozuměli špatně, povšechně není výkon zlý. Ale jsou chvíle, kdy bedlivý pozorovatel porozumí tomu, proč Apple i Microsoft pro Windows Mobile mají striktní výkonnostní specifikace, které musí jejich systémy vybavené stroje splňovat. Odezvy telefonu jsou totiž občas rozvážnější. Jestli nemáte zkušenosti s výkonnějšími mobily, nepostřehnete to, nerozlišíte, ale jsou chvíle, kdy vám z toho polezou oči z důlku. Dobrým příkladem je psaní adresy do prohlížeče. Prohlížeč se vám podbízí s adresami, které má uložené a má tam už řadu českých webů, takže jak začnete na klávesničce psát, už vám nabízí. Takže přestanete psát, protože se vám píše otravně a chcete prstem kliknout na nějakou z nabízených adres. A tady se projeví menší výkon: teprve nyní se vyhledání zaostří o poslední písmenko, které jste napsali, přerovná se a do místa, kam klikáte, se nasune jiná položka. Moc hezké. Řešení? Chviličku si počkat, až se všechno dopřerovná a klikat až potom, ne hned po dopsání.

Abych nestrašil: pokud jste ochotni těchto drobných návyků a je vám jasné, že některé programy nemohou mít okamžité odezvy, ničeho příliš horšího se nedočkáte, leda že si záhy zaplníte paměť telefonu nastahovaným software.

Android Market je žertovný

Android Market se chlubí hromadou software. Desítky, ba už snad stovka tisíc kousků software ku koupi a stažení. Ale ne pro vás. Pro občany druhé eurounijní a třetí googlovské kategorie je v Android Marketu přístupný jen software zadarmo, stahovat placený software nemůžete. Tedy můžete, pokud si seženete SIM kartu nějakého povoleného operátora, nejlépe amerického, nebo když si rootnete telefon – návody zde. Už jsem vám připomínal, že je vhodné se nesmát iphonistům za jailbreak příliš nahlas?

Dobrá zpráva: pokud jste chtěli nějakou funkci z iPhone, na Androidu ji pravděpodobně najdete taky jako aplikaci k doinstalování. Po dvou týdnech instalací aplikací jsem se dostal přibližně na komfort, na jaký jsem byl zvyklý, jen už mi nezbývalo moc paměti (vystačíte se 47MB volné paměti?) ani procesorového výkonu na zbyt a v horní stavové liště se mi mačkaly ikonky běžících aplikací.

Hudba a fotoaparát: Šum svistu

U hudby jsem narazil na zajímavou zvláštnost. Moje vlastní sluchátka měla silný šum v pozadí. Stačilo je vyndat a zandat a bylo po šumu. Dodávaná sluchátka tím netrpěla. Po porci porady s panem Googlem se ukázalo, že sluchátka s vestavěným mikrofonem problém nemají, ta bez mikrofonu je třeba jednou vyndat a zandat, čímž je problém povýšen na vlastnost. Krom toho si pořiďte microSD kartu, abyste měli kam hudbu dávat.

Třímegapixelový fotoaparát berte jako spíše symbolickou záležitost a praktický důkaz hesla, že o počet megapixelů vůbec nejde. Můj tři roky starý iPhone 2G s 1 Mpx fotoaparátem dělá o něco lepší fotky. Tento je nekvalitní, nerealistické přepálené podání barev do růžova, značný šum. Postačí pro dokumentaci či obveselení přátel, na upload nálady z večírku, kde není tma, na Facebook. Na náhradu jednoduchého kompaktu to ale není.

fotografie krajiny z Vodafone 845

Ideální světelné podmínky a stejně jde barevné podání k růžové

Levný Android je pro začátečníky zajímavý

Výše uvedené můžete brát jako snůšku negativ, ale tak to není. Je to spíše varování nad tím, co by vás na podobném telefonu mohlo mrzet. Pokud vám tyto věci nebudou dělat problém, je důležité konstatovat, že Vodafone 845 je za cenu necelých 3600 Kč dobrý telefon, který může přivést další várku lidí k chytrým telefonům a je dokladem sestupu „chytrých“ telefonů do nejnižších cenových tříd.

Začínající mobilisti mají možnost osahat si, co jim chytrý telefon přinese a zda je na ně dost chytrý, mohou později přejít na nějaký nadupanější model. Lze zvážit HTC Wildfire v ceně do 7000 Kč, který přináší podstatně lepší displej a pokud našetříte ještě další tři a více tisícovek, budete se pohybovat v nejvyšších sférách operačního systému Android. Ještě o málo víc vás vyšvihne do nabídky iPhone a když našetříte ještě více, tak už máte nárok na Vertu, sekretářku a klid bez zvonění telefonů…

Levné chytré telefony přitom jsou důležitým implulsem pro trh. Je to argument pro tvůrce webů, aby je přizpůsobovali jednodušším mobilním telefonům s omezenou šířkou pohledové plochy, zároveň jim to ale slibuje, že se nebudou muset zabývat zoufalostmi, jako je WAP – a vystačí si s rozumně použitým (X)HTML. Stejně tak chytré telefony vytvářejí ekosystém umístěný ve vaší kapse: dále mohou proudit aplikace nebo knihy či hudba (no, u nás ještě ne) do kapes uživatelů a tato data se mohou bezbolestně přemístit na další mobilní telefon, na který uživatel upgraduje. Větší penetrace GPS v telefonech pomáhá rozmachu geolokačních služeb i her a s takto funkčně nadupanými krabičkami za pár korun se už opravdu dá široce čarovat.

Na druhou stranu jsou stále uživatelé, kteří od mobilu vyžadují telefonování a posílání SMS. To lépe odbaví jednoúčelové telefony s hardware klávesničkou a real-time operačním systémem na míru tomuto úkolu. I když, synchronizace kontaktů už dnes jde i zde přes SyncML, e-mail to taky má… v poslední době se nám ty chytré telefony nějak hodně mísí s těmi hloupými.

BRAND24

Pokud jste iPhonista a na svůj telefon nadáváte, rovněž vám doporučuji, abyste si Vodafone 845 koupili. Necelé čtyři tisícovky nebudou tolik v porovnání s nově nabytou duševní rovnováhou a vědomí toho, že máte opravdu momentálně nejfunkčnější mobilní telefon, který je etalonem oboru. Mnohokrát vyslovíte větu jako „To to ty cypové z Google nemohli obšlehnout pořádně?“ a snivé mrkání jablka vás ujistí o tom, že bezpečí stáda mimo jiné znamená fakt, že se můžete soustředit na to, co byste chtěli dělat, nikoliv na to, jak k tomu dokopat váš mobil…

A proč tomu říkám iPhone pro chudé? Pokud si nejste jisti, že užijete lepší telefon, zkuste právě tyto levné Androidy. Ale pokud už jste si platformu osahali, šáhněte po dražším. Nemusí to být zrovna iPhone, on takový Android na dražším hardware a s pořádným displejem také odvede své. Za peníze dostanete něco navíc, co už se zkušeností budete schopni ocenit.

Malá dávka skutečných recenzí

Pokud potřebujete recenzi telefonu, hledejte ji tam, kde se specializují. Nám jde především o uvědomění si potíží, které přináší realizace chytrých OS na low-end hardwarových platformách.

Láká vás Vodafone 845?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).