Hlavní navigace

Názor k článku Androidův guláš od Jiří - Každý musí vidět, že výrobky Apple jsou předražené,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 11. 2011 12:10

    Jiří (neregistrovaný)

    Každý musí vidět, že výrobky Apple jsou předražené, protože připlácíte za značku.

    Ale mimojiné platíte také za obal a SW. Počítáte do své výrobní ceny také hliníkovou kastli, za kterou se nemusíte stydět? Pokud máte na mysli iMac, tak si připočtěte také IPS displej s Full HD rozlišením, All-In-One řešení, adekvátní příslušenství (myslím, že je dodávají i s tou jejich hliníkovou klávesnicí) a operační systém.

    IPS displej dnes koupíte tak kolem 8k za 23" a 16:9 (počítám tedy těch 8k Kč). Chcete-li 24" IPS s 16:10, tak už se opět pohybujeme kolem 12k Kč, ale dnešní iMacy už taky bohužel nejsou to co bývaly a v základu mají 21,5" s 16:9 (bůůůůů).

    Když k tomu přidáte tu svou sestavu (řekněme za 7k), tak jsme na 15k Kč. A pokud to chcete dát do alespoň trochu hezké skříně, tak si připlatíte kolem 3k Kč (třeba Fractal Design, nebo levnější Lian-Li), s kvalitní klávesnicí a myší (třeba Logitech Wireless, nebo Illuminated, 1-2k Kč) jsme na částce kolem 20k Kč. Webová kamera by se zdála jako třešnička na vrch, ale za kameru, která vymáčkne použitelné FPS s velkým rozlišením zaplatíte taky skoro 2k Kč (počítám 1k Kč).

    OS X tam legálně nedáte, takže Windows (cca 3k Kč), nebo GNU/Linux (řekněme, že si vystačíte s komunitní distribucí).

    Takže buď 24k Kč, nebo těch 21k Kč. Nepočítám do toho vaši práci (minimálně den) a další náklady.

    Samozřejmě můžete koupit levnou desku, s levným procesorem, nějakou tou pamětí a diskem. Pak to můžete strčit do levné skříně s nevyřešeným chlazením, levným čínským zdrojem a k tomu postavit nějaké TN LCD od Aceru s 1366x768. Možná k tomu ještě připojit klávesnici s myší od HAMA, nebo Geniusu. Webovou kamerku na které přes šum protistranu neuvidíte. Případně ještě nahrát upirátěné Windows. A vyjde to velmi levně. Ale pak to nemůžete porovnávat s tím, co dostanete od Applu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).