Hlavní navigace

Názor k článku Anti+globalizace a Internet (spršky z deníčku anti+globalisty) od Jan Hála - Vaše reakce sice nebyla určena přímo mě, ale...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 9. 2000 12:20

    Jan Hála (neregistrovaný)
    Vaše reakce sice nebyla určena přímo mě, ale nedá mi, abych nezareagoval alespoň na nejpodstatnější Vaše poznámky.
    Tedy ad 1)
    Víte něco o funkci a situaci těchto skupin v období mezi válkami a poválečném cca do 60. - 70. let?Jejich financování a ovlivňování ze strany SSSR a dalších zemí "mírového" tábora bylo v té době zcela evidentní, teprve poté se tyto strany pomalu začaly vymaňovat z tohoto neblahého vlivu. Samozřejmě i zde existovaly různé názorové proudy atp. nicméně každá strana s jakkoliv malou příměsí komunistické ideologie a chápání světa je velmi nebezpečná.Navíc znaménko "=" se pro ultralevicové a komunistické strany nedává a priori z nějaké neznalosti, klade se tam, pokud tyto strany hlásají totéž svinstvo(omlouvám se za tento vulgarismus,ale nazývejme věci pravými jmény) svými programy a činy.
    Dále: Podle Vás byly Itálie, Španělsko, Japonsko a Německo dobrovolně fašistickými?
    Za prvé, nepleťme si fašismus a nacismus(uznávám, obojí je odpornost non plus ultra),
    Za druhé, ve Španělsku byla občanská válka, všiml jste si?V Německu i Itálii spolu tvrdě bojovala krajní pravice i levice(demokraté v tu chvíli asi jen zírali, nebo spíš už byli zataženi do boje za jednu ze stran:o)).Pokud jde o Japonsko, tak i tam, přestože historická situace byla zcela odlišná od Evropy, se jen těžko dá mluvit o "dobrovolnosti".
    Ve všech těchto státech bylo příliš mnoho obětí při fázi nástupu těchto režimů, než aby se s čistým srdcem dalo mluvit o dobrovolnosti.
    Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko by tedy dle Vás nebyly fašistickými státy?
    ad 2)
    Naprosto s Vámi souhlasím, (byť napster nepoužívám-přesně řečeno nestahuji mp3 vůbec). Ano, antiglobalizátoři nejsou zdaleka jen radikální levice, souhlas, ale proč se s touto levicí spojují???Že by považovali radikální levici za lepší variantu než globalizaci?Snad ne probůh...a pokud ano, tak k nim tedy mají mnohem blíž, než k normálním a slušným lidem. A potom považuji za tragédii, že se jich tu sešlo byť i jen 10000, protože to je neštěstí demokracie, že tito lidé mohou svobodně vyjadřovat své myšlenky, zatímco ostatní občané musí snášet jejich rozmary a rétoriku.
    ad 3)
    Nevím jak čí rodiče a prarodiče, takže no comment, ti moji naštěstí ne. Bohužel mnozí z těchto generace se přesvědčit nechali, nebo alespoň pasivně přežívali. Jinak Vaše pojetí dnešního našeho řádu jako kapitalismu 19. století je silně přehnané, byť připouštím, že vzhledem k jistým shodným rysům
    je to svádivé:o)
    ad 4)
    Nemyslím si, že by tu neexistovala tato vrstva, existuje, ale proč by se bouřila proti něčemu, s čím souhlasí?:-)))
    ad 5)
    Přečtěte si prosím pozorně reakci od tomashr...
    ad 6)
    nečetl jsem, ale s radostí si tuto knihu seženu.
    ad 7)
    ???




Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).