Hlavní navigace

Apple iPhone, Google Phone a kdo bude další?

15. 8. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Apple má svůj opěvovaný i nenáviděný iPhone, Google bude možná rozdávat svůj mobil plný reklamy a Microsoft si tiše buduje pozice se svým Windows Mobile. Máme čekat expanzi počítačových firem mezi výrobce mobilních telefonů?
Jiří Macich - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Trh s mobilními telefony vypadá řádně vykolíkovaný, ale přesto jeho vábení firmy z jiných oblastí technologického průmyslu nemohou odolat. Netvařme se, že jde o něco nového. Dnes už nikomu nepřijde zvláštní, že na trhu jsou mobily značek, které původně reprezentovaly výrobce pracovního nářadí či kuchyňských spotřebičů. O slovo se ale hlásí i firmy, které se proslavily hlavně v počítačové branži, a je celkem zajímavé i poučné sledovat jejich postup.

Jako jedna z prvních skočila mezi výrobce mobilních telefonů rovnýma nohama společnost Apple. Vsadila na to, co se jí osvědčilo třeba v případě kapesních multimediálních přehrávačů: jít cestou kultu technověku. Její iPhone nepřináší nic technologicky extra převratného (spíše naopak), má nádherný design a cenou i logikou je tak trochu jen pro vyvolené, kteří si jej mohou dovolit a jsou ochotni zkousnout vrtochy tvůrců. Někteří iPhone nekriticky oslavují a z nedostatků si udělali přednosti. Jiní při vyslovení jeho názvu vidí rudě. Nechci teď hodnotit, jestli je iPhone dobrý či špatný. Nebudu ale ani zastírat, že já osobně bych si telefon podobných parametrů za ty peníze nekoupil. Nekoupil bych si ale ani iPod a přesto to je nejprodávanější kapesní přehrávač…

Google, další adept na vstup mezi výrobce mobilních telefonů, si stejně jako Apple také rád hledá své cestičky. Příprava jeho vlastního mobilního telefonu je veřejným tajemstvím. Pokud se potvrdí spekulace, že svůj mobil bude rozdávat zdarma výměnou za zobrazování reklamy, bude to určitě revoluční krok v této oblasti. Google má ostatně revoluce v malíčku. Není sice vždy tím velkým inovátorem, jak se často zdá (ne, webová kancelář opravdu není jeho nápad), ale svou cestičku si dokáže prošlapat. Rozdávat telefony zdarma zní podobně kuriózně jako před lety e-mailová schránka s gigabajtovou kapacitou. Osobně bych se ale ještě před několika týdny vsadil, že se Google omezí jen na přípravu obsahu, případně doplňků, čemuž by nasvědčovala i avizovaná spolupráce s LG na YouTube telefonech.

Třetím do party by mohl být Microsoft. Ten už sice má bohaté zkušenosti se vstupem na zdánlivě obsazené trhy, ale informace o přípravě jeho vlastního mobilu nejsou příliš žhavé. V případě Microsoftu se zdá, že se prozatím vydá cestou dodávání svého operačního systému Windows Mobile pro chytré telefony třetích stran. Zdatným soupeřem mu je zatím dominující systém Symbian, který tlačí především Nokia (S60) a částečně Sony Ericsson (UIQ). Trochu na škodu také je, že zařízení s Windows Mobile jsou vnímána jako PDA s telefonními funkcemi, ale s tím Microsoft mnoho nenadělá. To už je na jednotlivých výrobcích a třeba HTC si to moc dobře uvědomuje.

BRAND24

Yahoo zatím stojí kousek stranou a soustředí se především na dílčí spolupráci a dodávání služeb. Ale to dříve platilo i o Googlu, takže ani zde bych se neodvážil tvrdit, že někdy nějaký Yahoo Phone nepřijde.

Těžko soudit, kdo se dokáže na trhu s mobilními telefony více prosadit. Apple, Microsoft, Google, nebo někdo jiný? Jisté je, že se rozhodně nudit nebudeme. Ať už si o iPhonu myslíte cokoliv, rozruch a pozornost se mu vzbudit podařilo a to, co se proslýchá o záměrech Googlu, vypadá na velkou mobilní revoluci. Nevím jak vy, ale já se na budoucí vývoj velmi těším.

Myslíte si, že Microsoft také připraví svůj vlastní mobil?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).