Hlavní navigace

Aprílový přehled: Opera Vintage, návrat trabantů, příjezd busovlaku či sbírka na D1

1. 4. 2019
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Den, kdy se vás řada lidí bude snažit napálit, je tady. Lupa vlastní mystifikace nechystá, tady ale je náš tradiční přehled vtípků hlavně z oblasti IT a internetu.

Apríl! Tohle zvolání dnes uslyšíte mnohokrát. Kromě vašich přátel se vás celý den snaží nachytat a pobavit také marketingová oddělení řady firem. Abyste neztratili přehled, je tady průběžně aktualizovaný přehled aprílových vtípků z českého i světového internetu. Pokud pro nás máte tip, dejte nám prosím vědět v diskuzi pod článkem.

Nové služby Mall.cz

E-shop Mall.cz si vyzkoušel aprílové vtípky přímo na zákaznících. Na prodejně jim nabízel nové služby „Vyzkoušeno za vás“ a „Bez obalu“. Jak to dopadlo? Podívejte se:

Mall.cz také v rámci aprílu nabízí novou řadu revolučních produktů. „Díky TV antiadvertizátoru už nikdy neuvidíte reklamu, kterou nemáte rádi. Žehlící set Ironman 9000 dá pánským jízdám nový rozměr a bezdrátový stroj času zajistí všem zákazníkům veskrze časoprostorově neomezenou nabídku. Při této příležitosti Mall.cz také představuje nového maskota, s nímž se lidé už potkávají na televizních obrazovkách.“


Jeden Průša vládne všem

Jak vypadá jeden den výrobce 3D tiskáren Josefa Průši? Jeho firma rozhodně není podnikem jednoho muže, zjistíte v povedeném videu: 

Rozkládací telefon Vodafonu

Britský Vodafone si ve svém krátké aprílovém videu dělá legraci z trendů ve výrobě smartphonů. Ukazuje v něm vlastní model VF AF, který je vybaven speciální origami technologií, umožňující přístroj složit do 16 různých tvarů. Dá se nabíjet sluneční, větrnou, pohybovou nebo vodní energií. Díky antigravitační technologii vám nikdy nespadne na zem a fotit můžete jeho 50 kamerami.


Návrat trabantu

Legendární značka trabant se vrací a chce dobýt Evropu, píše server Garáž.cz. Výdyť kdo by chtěl ta moderní předražená auta plná elektroniky!  „Koncepce nového Trabantu je stejná jako u jeho předchůdce – půjde o čtyřmístný, dvoudveřový sedan či kombi. Kabina bude dost prostorná, pohodlná a prostá luxusních zbytečností. V přístrojové kapličce před řidičem bude jen analogový rychloměr, volant bude bez tlačítek, která stejně akorát překážejí, okna se budou stahovat poctivě kličkou, nikoliv elektricky, stejně budou obsluhována i zpětná zrcátka, ostřikovače oken a stěrače,“ uvádí Garáž.cz.


Opera Vintage

Návraty do minulosti jsou letos v aprílových vtípcích docela frekventované. Prohlížeč Opera tak uvedl novou verzi Opera Vintage, která zobrazuje všechny webové stránky v podobě, kterou by měly před rokem 2000. A nejen to – aby byl zážitek kompletní, připojuje se k webům opět vytáčeným přopojením. Nový browser se navíc nedá stáhnout z internetu, musíte si o něj napsat dopis.

Pozor, přijíždí busovlak

Regiojet našel řešení, které kombinuje to nejlepší z autobusové a vlakové dopravy. "Nejmodernější BUSOVLAK se umí přizpůsobit silnici i kolejím, vždy tak elegantně vybruslí z každé nepříjemné dopravní situace, slibuje na Instagramu.


Objednej si DDoS

Na řadě českých serverů (včetně Lupy) se dnes objevily reklamní bannery hackerské skupiny nabízející uspořádání DDoS útoku na libovolný cíl. Jde o reklamní kampaň operátora O2, který takto propaguje své nástroje na ochranu před DDoS.


Vytiskni si video

Server Vyvolej.to si na apríla připravil zásadní novinku: na fotomagenty dokáže nově vytisknout i video. Postup podle služby „spočívá v nano technologii umožňující přeskupovat barevné pigmenty na speciálně upraveném fotopapíru.“


Menza, která je příliš dobrá

Pražská ČVUT řeší problém. Její nová menza příliš dobře vaří a bude se kvůli tomu muset zavřít, informuje časopis FIT ČVUT Buď FIT. "Začaly se nám množit stížnosti studentů. V nich nám píšou, že jim jídlo v Technické menze chutná natolik, že si častokrát objednají více než sní, a zbytečně tak zahlcují svůj rozpočet,"cituje mluvčí školy Marcelu Halanovou.


Sbírka na dálnici D1

Charitativní projekt Ježíškova vnoučata na své facebookové stránce vypsal sbírku na opravu dálnice D1. „Pražané uvěznění v Brně se budou moci konečně vrátit domů. Brňáci se konečně podívají do Prahy. Rozdělené rodiny se znovu setkají (těšte se na reportáž z jejich dojemného shledání). Skončí byznys s prodejem parkovacích míst na D1. Ministr dopravy se konečně v klidu vyspí,“ popisuje, proč je sbírka potřeba.


Chytrá erotika z CZC.cz

„Odhalte netušené možnosti svých elektronických pomocníků.“ E-shop CZC.cz představil novou kategorii chytrých erotických pomůcek.


Vlastní jméno na Škodovce

Místo standardního nápisu Škoda Scala na dveřích kufru si majitelé tohoto modelu mohou nechat na auto napsat své jméno, slibuje v tiskové zprávě Škoda Auto. „Metoda rapidního 3Dtisku umožňuje umístit na záď automobilu nápis odélce od 3 do 9 písmen. Může to být například vlastní jméno, jméno partnera nebo dítěte. Všechna písmena jsou provedena vtypickém písmu ŠKODA, povrch je chromový ve vysokém lesku. Použít lze výlučně velká písmena, včetně české diakritiky, ovšem bez mezer nebo pomlček,“ popisuje novinku automobilka a dovoává, že nápis doručí majiteli auta až domů. „…na nosiči, který působí díky pochromovanému rámu a povrchu skrystalickými strukturami mimořádně elegantně. Tento nosič je možné postavit pomocí rozložitelného stojanu jako obraz, může být mimo jiné zavěšen.Materiál nosiče se vyrábí zdorůstajících surovin, které mohou být ekologicky zlikvidovány. Písmena se vyrábějí zrecyklovatelného materiálu.“


Bulvární zprávy mezi nábytkem

E-shop s nábytkem a bytovými doplňky Bonami oznámil, že kromě svého tradičního zboží začne nabízet také bulvární zpravodajství. Odhaluje v nich například tajemství dlouhověkosti anglické královny či radí, jak dostat hasiče do postele.


Republic of Czechia

V návaznosti na vzrušenou debatu ohledně krátkého jména naší země v angličtině dospělo MZV ke kompromisu a rozhodlo se notifikovat název „Republic of Czechia“. Tímto krokem vyjdeme vstříc jak požadavku na zdůraznění státního zřízení v názvu, tak věcně i gramaticky správnému názvu Czechia, píše na své facebookové stránce Ministerstvo zahraničních věcí ČR. A připojuje pravděpdoobně nový státní znak:


Konec přestupování v metru

Většina přestupů mezi linkami metra už nebude nutná, informuje na své facebookové stránce Pražská integrovaná doprava. Metro totiž využije dosud veřejnosti nepřístupné propojovací tunely a vybuduje v nich nové linky propojující jednotůivé stanice. „Od července se tak můžete těšit na devět nových linek metra ve zkušebním provozu. Pokud se osvědčí, zvažujeme zřízení dalších, případně i vybudování nových propojek,“ slibuje PID.


EU chce zakázat Androidy

Telefony s Androidem jsou bezpečnostním rizikem a budou se muset vypnout, píše server Mobilizujeme.cz. Všechny. Rozhodla o tom Evropská unie, protože Android obsahuje neopravitelnou chybu. NÚKIB ale zatím žádné varování nevydal.


Data tečou obráceně

Na webu peeringového uzlu NIX.cz se dnes setkáte s poněkud netradičními čísly datových toků.


Doplňte tekutiny s Pornhubem

Nejznámější pornoserver přichází s novým energetickým drinkem Baterade, který podle sloganu pomůže mužům i ženám doplnit tekutiny (VŠECHNY tekutiny) v těle, po jakékoli fyzické aktivitě.

Zahrajte si hru Most!

Na základě seriálu Most! vznikne i videohra, informuje server Xboxweb a podle popisu to vypadá na takovou malou českou obdobu Grand Theft Auto.


Pište lžící

Japonský Google představil hardwarový doplněk ke klávesnici Gboard – felxibilní lžíci Spoon bending, jejímž ohýbáním můžete ve svém PC nebo smartphonu psát. Senzor v držadle detekuje úhel, pod kterým je lžíce ohnutá, a na jeho základě pak vybírá písmeno, které se objeví na displeji.

Převratný čistič displeje

Screen Cleaner je nová funkce aplikace Google Files. S pomocí chytrého API umí identifikovat špínu na displeji telefonu a s využitím geometrického modelu špíny a generátoru dotykových mikropohybů dokáže displej vyčistit. V akci ji můžete vidět v tomto videu:

Okurkový hamburger

Americký McDonald na svém intagramovém účtu představil nový druh hamburgeru – McOkurka (McPickle). Okurky v něm zcela nahrazují maso.

Had v Google Maps

V mobilní aplikaci Google Map si dnes můžete zahrát legendárního Hada. Ve hře máte za úkol na mapách několika měst (Káhira, Sao Paulo, Londýn, Sydney, San Francisco a Tokio) nabírat do dopravních prostředků co nejvíce pasažérů, aniž byste narazili do hranice obrazovky nebo do svého vlaku/metra/tramvaje. Hada v mobilní aplikaci Google Maps spustíte z menu v levém horním rohu – je v něm nová položka Hrát hada.



V mobilní aplikaci má být hra dostupná asi týden, Google pro ni ale vytvořil i samostatnou stránku, kde se má dát hrát i potom.

Staré dobré Mapy.cz

Mapová aplikace Seznamu Mapy.cz vás dnes přivítá designem, na který už asi většina uživatelů zapomněla. Podobu z roku 1998 si můžete připomenout včetně detailů jako je legenda ikonek nebo nápověda, která popisuje například to, jak se dá mapa, která je ve standardním rozlišení 640×400 px, zvětšit nebo jak v ní vyhledávat. Pobaví i nenápadné zpravodajské titulky, které probíhají pod logem. :)

„Po každém vylepšení si část našich uživatelů stěžovala, že ta starší verze map byla lepší. Z toho nám vyplynulo, že původní verze aplikace z roku 1999 byla vlastně tou úplně nejlepší, a proto se k ní po dvaceti letech vracíme,“ vysvětluje změnu na blogu Seznamu manažer týmu Mapy.cz Martin Jeřábek.

A na Stream.cz najdete také video, ve kterém Seznam novinku vysvětluje podrobně a ukazuje také například novou autonavigaci distribuovanou na vinylové desce.


Stroj času

Vývojářský diskusní server Stack Overflow sice vznikl teprve před deseti lety, dnes se ale vrátil v čase mohem dále. Jeho provozovatelé se rozhodli ukázat, jak by asi web mohl vypadat v roce 1998.


Google Tulip

Je to průlomový okamžik v komunikaci lidí s rostlinami, chlubí se v aprílovém videu nizozemská pobočka Googlu. Tamním výzkumníkům se podařilo za pomoci strojového učení vytvořit nový jazyk, kterým se dokáží domlouvat s tulipány.

Nejlepší herní společník

NVIDIA představila nového herního AI asistenta jménem R.O.N. Hráčům pomůže v analýze jejich herních výkonů, nadávky na neschopné členy týmu v multiplayeru automaticky změní navenek v pochvaly nebo dokáže manipulovat rodinnými příslušníky, abyste měli na hraní více času.

Telefonní budky v USA

Americký T-Mobile přichází na apríla se zprávou, že se v ulicích vybraných amerických měst objeví jeho nové telefonní budky Phone BoothE. Zvukotěsné budky jsou nabité nejmodernějšími technologiemi a mají zájemcům nabídnout nerušené telefonování z jejich vlastního smartphonu.


Sáblíková místo Strahova

Zpravodajský server iDNES.cz přináší aprílový článek o tom, že se rychlobruslařka Martina Sáblíková konečně dočká vytoužené haly. Obří stavba má vzniknout na místě Strahovského stadionu v Praze. Sportovci jásají, architekti nechápou.

UX DAy - tip 2


Jedno Česko, různý čas

Lidovky.cz informují o převratném nápadu ministerstva dopravy, které se chystá rozdělit republiku do časových zón. Některé si ponechají čas letní, jiné pro změnu zimní. Myšlenka souvisí s tím, že si jednotlivé sousední státy mohou nastavit výchozí čas podle libosti. Sousedící české kraje by se s nimi proto měly sladit – zejména kvůli harmonizaci dopravy.

Pokud vám letošní příděl nestačil, připomeňte si aprílové vtípky roku 2018, Apríl roku 2017 nebo aprílové mystifikace roku 2016.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).