Hlavní navigace

Aprílový přehled: Česko za 100 let, postele Uloz.to či plyšový router

1. 4. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Mapy.cz
Nejvtipnější den v roce je zase tady. Jaké aprílové vtípky, které se týkají IT a internetu, se letos nejvíce povedly?

Den, kdy se vás bude kdekdo snažit napálit a kdy se marketingová oddělení firem snaží být nebývale kreativní a vtipná, je tady. Přinášíme tradiční, průběžně aktualizovaný přehled aprílových vtípků z českého i světového internetu. Pokud pro nás máte tip, dejte nám prosím vědět v diskusi pod článkem.

Česko má kryptoměnu. A ne jednu

Místo eura chceme internetovou měnu CzechCoin, shodli se podle Technetu čeští politici. A česká kryptoměna nakonec nebude jen jedna – na ministerstvu financí pod taktovkou hnutí ANO vzniká fork LeapCoin, který nebude anonymní, aby byl kompatibilní s EET. Kromě něj ale další strany zakládají i jiné kryptoměny – jejich přehled i možnost hlasovat o tom, které nejvíc věříte, najdete v článku.

UberTeleMeeting

Portál Digiskills si na apríla připravil UberTeleMeeting – videoosobní schůzky nové generace. „Pokud vaši zákazníci, partneři či dodavatelé stále nevyužívají videohovory, které šetří čas a maximálně zvyšují produktivitu, můžete využít naši službu k tomu, abyste za sebe na schůzku posílali někoho jiného, a přesto se jí účastnili. Vzdáleně a odkudkoli.“

Párky a Erektronika

Cenový srovnávač Heureka.cz dnes v menu na hlavní stránce změnil názvy svých kategorií. Z Dárků jsou Párky, z Bílého zboží Čisté zboží, Oblečení a Móda se změnilo na Hadry a Cetky, Slevy na Nechci slevu zadarmo a tak podobně. Když na název najedete myší, změní se na ten původní.

Nový patch pro World of Warcraft

Nejznámější MMORPG World of Warcraft vydala souhrn obsahu chystaného patche 8.0.41. Obsahuje zajímavé novinky: hráči například budou moci zůstat online i ve chvíli, kdy se ze hry odpojí, a zásadních změn se dočkají všechny profese ve hře.

Byznysový newspeak

Logitech vyvinul software, který dokáže za použití umělé inteligence v reálném čase detekovat, jestli člověk nemluví v nicneříkajících byznysových frázích. Logitech BS Detection je určený zejména pro firemní videokonference:

E-shopy o svátcích zavřou

Poslanci v tichosti schválili zákon, který nepotěší majitele e-shopů. Internetové obchody budou muset mít po vzoru těch kamenných o vybraných státních svátcích zavřeno, píše ve svém aprílovém příspěvku Shoptet.

Programujeme s Jaromírem Soukupem

Časopis studentů Fakulty informačních technologií (FIT) ČVUT zvaný Buď FIT si na dnešek připravil tři zásadní zprávy. První je, že TV Barrandov ve spolupráci s FIT chystá nový pořad Programujeme s Jaromírem Soukupem. „Cílem této unikátní spolupráce není nalákat více studentů, ale ukázat, že IT je opravdu pro každého,“ vysvětluje článek.

Dalším aprílovým článkem je zpráva o tom, že si Elon Musk v Tesle Roadster vyslané do vesmíru zapomněl svůj mobil. Ale společnost SpaceX už pracuje na plánu, jak smartphone dostat zpět na Zemi.

A třetím textem je odhalení, že se na půdě FITu podařilo zasadit první binární vyhledávací strom v historii. Pokoušeli se o to už mnozí, ale až dosud nikdo neuspěl. „Každá snaha ztroskotala na faktu, že binární vyhledávací strom se, stejně jako aplikovaná matematika, ve volné přírodě nevyskytuje,“ vysvětluje článek.

Rohy na Pornhubu

Pornografický server Pornhub nabízí novou sekci Hornhub, která obsahuje videa spojená s lesním rohem (souvislost s anglickým slovem „horny“, v překladu „nadržený“, je jistě zcela náhodná).

Kachna vyřeší vše

Komunitní vývojářský server Stack Overflow nabízí novou poradenskou službu Quack Overflow. V pravém dolním rohu obrazovky se uživatelům ukazuje gumová kachna, které se mohou svěřit s jakýmkoli problémem a ona jim jej pomůže vyřešit. Celé je to odkaz na pojem „rubber duck debugging“.

Zásilky balónem

Drony jsou pasé, budoucností je doručování zásilek horkovzdušným balónem. Jde o staletí prověřenou technologii, tvrdí ve svém aprílovém videu slevový server Zážitky.cz:

Cleverlance vydává kryptoměnu

Česká technologická firma Cleverlance oznámila vydání vlastní kryptoměny. A protože s nápadem přišel její ředitel Jiří Bíba, nese nový token jméno Bibcoin.


Autor: Cleverlance

EVE Online: robot pro každého

Už nikdy nebude ve studeném kosmu sami, slibují tvůrci vesmírné MMORPG EVE Online. Hráčům nadělí asistenta, který jim bude ve hře se vším pomáhat – pokud jejich herní postava zemře, řekne jim třeba, že to byla hloupá chyba. Hra také začne vyvažovat obtížnost, a to průběžně a personalizovaně, protože každý hráč je jiný.

iPhone se musí přejmenovat

Apple prohrál soudní spor o název „iPhone“, píše server Letemsvetemapplem.

Neuvěřitelné nabídky Slevomatu

Česká hymna na míru, vlastní dvojče nebo hodina, kterou vám ukradli při přechodu na letní čas – to jsou dnešní neuvěřitelné aprílové nabídky slevového portálu Slevomat. Platí jen dnes, tak si pospěšte.

Chromebook nabíjený kompostem

Český Google na své facebookové stránce nabízí tři nové možnosti, jak si uživatel může nabít svůj Chromebook:

První světový smartshoephone

Americký T-Mobile představil Sidekicks, první smartphone v teniskách (smartshoephone):

Koloběžka s blockchainem

Můžete na ní jezdit a zároveň v ní mít uložené všechny možné kryptoměny – včetně těch, které ještě nebyly vymyšleny. Tak představuje svůj projekt koloběžky TREZOR Scooter, vybavené hardwarovou peněženkou na kryptoměny, česká firma Satoshi Labs. Koloběžkou můžete platit u obchodníků přijímajících například bitcoiny, a navíc k ní dostanete vlastní blockchain!

Elektronika v capslích

Konec tahání krabic s velkou a těžkou elektronikou. To slibuje e-shop CZC.cz, který začal nabízet první zařízení vyrobená díky své unikátní technologii Capslock. Ta dokáže jakoukoli elektroniku zmenšit do velikosti malé capsle. Instalace zařízení je jednoduchá: dáte capsli na stůl, zalejete ji horkou vodou a pak jen počkáte, až vám z ní vyroste třeba 25palcový monitor:

Staňte se herním strojem

Firma Razer, která vyrábí zařízení pro hráče videoher, chce odstranit poslední překážku ideálního herního výkonu: slabé schopnosti lidského hráče. V rámci projektu Venom V2 nabízí speciální energy drink obsahující speciální nanoboty, které z hráče udělají doslova stroj:

Google Hummus API

Izraelská pobočka Googlu přišla s unikátní novou službou, která udělá pořádek v chutích uživatelů. Důkladnou analýzou dat a použitím umělé inteligence je schopná poradit lidem, který druh hummusu mají nejraději. A podobnou technologii Google chystá i pro další pokrmy, jako je pizza, taco nebo německý bratwurst.

Mapy Google: Hledej Valdíka

Mapy Googlu letos nabízejí aprílovou hru, ve které mohou uživatelé hledat na obrázcích davů lidí konkrétní cestovatele. Pokud je najdete, postupujete do další úrovně.

Plyšový sen pro adminy

Tvůrci routeru Turris z CZ.NIC přicházejí s novým zařízením. „Turris Cloud vychází vstříc nejmodernějším trendům ukládat vše důležité do hebkého obláčku. Všechna vaše data, všechny vaše vzpomínky zde mohou spočinout a jsou bezpečně chráněné standardními mechanismy rodiny routerů Turris. Zkrátka, Turris Cloud je router vašich snů,“ popisují plyšový router a hned také ukazují svou novinku v akci:


Autor: CZ.NIC

Do postele s Ulož.to

Úložiště Ulož.to přichází s nabídkou speciálních postelí Ulož.se. Jsou vybavené LCD displeji, reproduktory, datovým úložištěm a USB porty a mají uživatelům zajistit ideální podmínky pro relaxaci.

Česko za 100 let

Mapy.cz se na apríla tradičně změnily a nabízejí pohled do budoucnosti – jak bude Česko vypadat za 100 let. Mladá Boleslav vyrábí škodovky pro cesty na Mars, v Brdech vyrostl radarový deštník, na jižní Moravě máme moře a tak dále:


Autor: Mapy.cz

Kupte si vesmírný výtah

Do budoucnosti v roce 2118 se dívá i srovnávač Zboží.cz, který nabízí 22 futuristických produktů: například jízdenku do brněnského metra, robopsa Krastyho, vesmírný výtah nebo jízdenku na Hyperloop (v předprodeji).

BRAND24

Na vtípky Seznamu navazují také reportáže v televizi Seznam. „Janek Rubeš ukazuje, jak bude v roce 2118 vypadat Lítačka a na co ji mohou Pražané využívat, Silvie Friedmannová zase komentuje, jak vznikalo České moře a jaké problémy způsobilo,“ láká ředitel divize Zpravodajství a TV Jakub Unger

Nestačilo vám? Připomeňte si aprílové vtípky z roku 2017 nebo z roku 2016.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).