Hlavní navigace

Názor k článku ARES jako otevřená data? Ministerstvo financí šlo cestou nejmenšího odporu od 2ephyr - ARES je tak strasne stary system, ze Metuzalem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2018 8:26

    2ephyr (neregistrovaný)

    ARES je tak strasne stary system, ze Metuzalem je proti nemu batole :)
    Je to brutalni moloch, ktery vznikl nekdy zacatkem 90 let pokud se nepletu a uz tehdy byla jeho podoba poplatna dobe a zkusenostem lidi, kteri na nem pracovali (kolik tady asi tesne po komancich bylo lidi, kteri vedeli co je PC, natoz aby byli spickovi programatori). Navic, se to tenkrat navrhlo s nejakou ideou k cemu to ma byt a co ma umet a co to naopak umet urcite nemusi. Od te doby to prochazi vyvojem a jelikoz se doba a pozadavky radikalne meni, ma to ARES dost tezke. Troufam si odhadnout, ze jakakoli byt drobna zmena, se kterou ale system nepocita, da skutecne zabrat. TO je jeden z duvodu, proc jsou nektere statni IT zakazky tak silene drahe (samozrejme ne vzdy je to tim). Protoze aby to vyplivlo neco, s cim se nepocitalo, stavi se nad tim chte nechte dalsi a dalsi vrstvy aplikacni logiky, agregaci atd. Vykon tomu samozrejme odpovida. A proto ta "vnitrni efektivita" bude jeste horsi, nez se asi domnivate :)

    Uz delsi dobu se mluvi o tom, ze by si ARES zaslouzil kompletne prepsat, proste postavit znovu. Problem je, jak naklonovat funkcionalitu takoveho bludiste? Nebudem si delat iluze o dokumentaci, zvlast z ranych dob. Nevim v cem je to psane, ale kvanta lidi, kteri to jeste umi a navic dost aby chapali klicky a pasti, se tady taky asi nepohybuji. A dalsi souvisejici.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).