Hlavní navigace

Aukce kmitočtů pro 5G sítě? Ve hře je návrat státního Telecomu

15. 10. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos / wrangel
Dražba, která by mohla přivést čtvrtého operátora, se nemusí konat. Stát by frekvence v pásmu 700 MHz mohl vložit do vlastního podniku, který by je velkoobchodně prodával.

Aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz, od které si Český telekomunikační úřad i širší veřejnost slibují, že by mohla na tuzemský trh přitáhnout čtvrtého mobilního operátora, je pod palbou z několika stran. Kromě toho, že ministerstvo vnitra stále nevzdalo své snahy o vyhrazení části frekvencí pro potřeby bezpečnostních složek, se během připomínkového řízení objevil ještě jeden návrh – aukci vůbec nepořádat.

Projekt má název 700NET a počítá s tím, že by frekvence uvolněné po televizním vysílání stát vložil do státního podniku, který by pak přístup do sítě operátorům velkoobchodně prodával. Takovýto podnik, u kterého se přímo nabízí přirovnání k historickému kolosu SPT Telecom (a později Český Telecom), by pak mohl uspokojit i zmíněné požadavky resortu vnitra.

Materiál, který v kuloárech koluje nepodepsaný (a s poctivě vymazanými metadaty), předpokládá, že by stát pro získání know-how přizval joint-venture partnera. Nejprve s menšinovým podílem, avšak s opcí získání majority v horizontu tří let po dokončení výstavby sítě. Logicky se tu nabízí společnost CETIN, sesterská firma operátora O2 a nástupce Telecomu, která má v Česku v této oblasti know-how i zázemí největší. Dokument však zmiňuje jako možné kandidáty kromě CETINu i ČEPS Invest, ČEZ Distribuci, Sitel nebo francouzský Orange, který působí na sousedním Slovensku.

Podle zdrojů blízkých ministryni průmyslu a obchodu Martě Novákové se toto řešení šéfce resortu zamlouvá. Oficiálně ale ministerstvo říká pouze to, že cílem je, aby došlo ke skutečné optimalizaci, tedy snížení cen, a zároveň aby nedošlo k deformaci konkurenčního prostředí. „Těmto dvěma hlavním prioritám jsou a budou podřízeny veškeré kroky, které v této věci vláda podnikne,“ říká k možnosti zrušení aukce mluvčí ministerstva Milan Řepka.

Lupě se podařilo zjistit, že tím, kdo za návrhem 700NET stojí, je Jiří Polák. Bývalý poradce ministra průmyslu Martina Římana, premiéra Jana Fischera a později také slovenského ministra hospodářství Tomáše Malatinského. Když se Malatinský stal poradcem předchozího českého ministra průmyslu Tomáše Hünera, znamenalo to na přelomu roku 2017 i Polákův krátký návrat na MPO. Právě během této doby vznikl nápad na státního operátora.

Úryvek z materiálu o projektu 700NET

„Státní podnik v kritické infrastruktuře je normální a logický. Když stát telekomunikace nevlastní, stejně je intenzivně reguluje,“ vysvětluje Polák, který v současnosti působí coby partner či vlastník ve dvou poradenských společnostech a má za sebou několik projektů pro banky na Slovensku, v Česku, Polsku a Lucembursku.

Inspirací tu je někdejší RadioMobil – společnost vlastněná tehdy ještě státními Českými Radiokomunikacemi a konsorciem CMobil (s majoritním vlastníkem Deutsche Telekom), která v tuzemsku od roku 1996 provozovala druhou mobilní síť, dnešní T-Mobile. Nový státní podnik by se v budoucnu podle Polákova plánu mohl stát dokonce budovatelem a provozovatelem všech sítí elektronických komunikací stavených z dotačních peněz, tedy kromě mobilní „sedmistovky“ třeba i optiky.

Lidé z telekomunikačního byznysu a jeho okolí však návrhu většinou nevěří a český trh a celou digitální ekonomiku by podle nich spíš poškodil. První riziko se týká narušení hospodářské soutěže, konkrétně toho, zda by se takovému operátorovi nedostávalo nedovolené podpory od státu a jestli by tedy Česku nehrozila sankce od Evropské komise. 700NET by tak bez diskuse zaměstnal hodně lidí na antimonopolním úřadu.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nemá v tuto chvíli dostatečné informace o tom, za jakých podmínek by docházelo k pronájmu kmitočtů příslušným subjektem, a proto nelze posoudit, zda by taková spolupráce byla potenciálně způsobilá omezit hospodářskou soutěž,“ uvádí tiskový mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Švanda s tím, že znaků nedovolené podpory zná Evropská komise několik.

„Koncentrace kmitočtů pásma 700 MHz v jedněch rukou představuje přesný opak infrastrukturní soutěže, kterou chce regulátor touto aukcí podpořit. Znamenalo by to, že celoplošné mobilní sítě 5G v České republice v tomto pásmu rychle nevzniknou,“ komentuje návrh ředitel regulace Vodafonu Richard Stonavský.

A co by 700NET znamenal pro zákazníky? Přispěl by skutečně k větší konkurenci na trhu a z ní plynoucím tlakům na snižování koncových cen, jak si myslí tvůrce návrhu a část lidí na MPO, nebo by příchodu čtvrtého operátora spíš zabránil? „V nové síti by mohlo působit hned několik nových subjektů,“ obhajuje návrh Polák.

Jenže ne každého operátora zřejmě bude lákat představa působit v roli virtuála. Vlastní frekvence jsou totiž pro firmy to nejcennější.

BRAND24

„O pásmo 700 MHz máme zájem, aukce ale pro nás má stále několik otazníků. Tohle by byl další,“ řekl Lupě Libor Dočkálek, šéf Nordic Telecomu, který je obecně považován za největšího aspiranta na post plnohodnotného čtvrtého mobilního operátora.

Pokud by se vláda k převodu kmitočtů na státního operátora opravdu rozhodla, stalo by se Česko raritou, a to nejen v evropském, ale celosvětovém měřítku. Podobný postup zkouší jen Mexiko, kde stát s vítězným konsorciem Altán Redes letos spustil projekt v hodnotě 7,2 miliardy dolarů, který bude velkoobchodně prodávat spektrum v pásmu 700 MHz a 18 tisíc kilometrů optických kabelů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je technologický konzultant společnosti PwC. Dříve novinář věnující se telekomunikacím a technologiím publikoval mimo jiné na Lupě, v magazínu Forbes či Lidových novinách.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).