Hlavní navigace

Autoři legendárního Psionu vrací do hry PDA. Gemini má plnohodnotnou klávesnici a dva systémy

28. 2. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Gemini PDA nabídne také české rozložení klávesnice. Odkazuje zejména na legendární sérii Psion 5, která byla populární v devadesátých letech.

Na Mobile World Congressu 2018 (MWC) v Barceloně byly vedle několika novinek od tradičních značek k vidění také zástupy kopií iPhonu X i s nepříliš oblíbeným prvkem „notch“ v horní části displeje. Podle mnohých operátorů a výrobců síťových technologií to s jejich všudypřítomnými nálepkami „5G“ vypadá, jako by sítě další generace byly na spadnutí.

Vrátilo se také retro. Nokia navázala na loňskou předělávku modelu 3310 a zmodernizovala slavný telefon 8110 označovaný jako banán, který byl popularizovaný zejména díky filmu Matrix. Zašlou slávu oživují také Britové. Londýnská společnost Planet Computers na MWC ukázala zařízení Gemini, jenž je duchovním nástupcem „PDAček“ Psion.

Gemini PDA odkazuje zejména na legendární sérii Psion 5, která byla populární v devadesátých letech. Za Gemini stojí i původní designéři Psionu. Nový produkt má podobnou klávesnici s vystouplými klávesami. Psaní určitě není tak pohodlné, jako na běžném notebooku či stolním počítači, zároveň jde ale o dostatečně kvalitní věc. Gemini v základu nabízí české rozložení klávesnice.

Android i Linux

Psion si původně vyvíjel vlastní operační systém, Gemini nicméně využívá Android. K dispozici je ovšem dual-boot, takže je možné si zprovoznit Linux. PDA má rovněž podporovat systém Sailfish OS. Se systémem se interaguje pomocí dotykové obrazovky, případně pomocí klávesnice – touchpad k dispozici vzhledem k rozměrům není. Chybí i trackpoint známý z ThinkPadů.

Jak vypadá Gemini PDA od Planet Computers:

Planet Computers s Gemini už dříve uspěli na Indiegogo, kde v rámci crowdfundingu vybrali 1,9 milionu dolarů. Tam je nyní možné si zařízení předobjednat. Verze s podporou 4G/LTE a Wi-Fi vyjde na 399 dolarů, verze s Wi-Fi pak na 299 dolarů. Na trh se Gemini má dostat ještě letos. Planet Computers na MWC mimo jiné jednali s prodejci z různých trhů.

Zařízení má v zavřeném stavu rozměry 171 × 79 × 15 milimetrů. Dotykový Full HD displej má 5,99“ a rozlišení 2160 × 1080 pixelů v poměru stran 18:9. Hmotnost je 308 gramů a zabudovaná baterie má 4220 mAh.

Výkon je v tuto chvíli dostatečný a při běžném používání nejsou znát problémy. Čipset je od MediaTeku, konkrétně jde o desetijádrový MT6797X Helio X27 s taktem 2,6 GHz. GPU je Quad Core ARM Mali T880 na 875 MHz. K dispozici jsou 4 GB RAM, 64 GB interní paměti pro ukládání dat a slot pro microSD karty.

Pro někoho může být nedostatkem to, že Gemini nenabízí standardní fotoaparát a k dispozici je pouze 5Mpx přední „selfie“ kamera. Nejde o žádný zázrak, na Skype ale stačí. Přístroj má stereo reproduktory a 3,5mm jack konektor pro sluchátka.

UX DAy - tip 2

Gemini také disponuje Bluetooth 4.1, GPS a dvěma USB-C konektory. Pomocí nich lze připojit rozšiřující komponenty, jako je redukce na HDMI, USB hub a podobně. Technické specifikace najdete zde.

Znovuzrozený banán z Matrixu či telefon se dvěma displeji. Podívejte se na novinky z MWC:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).