Hlavní navigace

Názor k článku Autorské právo II. - Životní cyklus autorského poplatku od Mablung - Už jsem to tu kdysi vysvětloval, udělám to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 7. 2009 0:16

    Mablung (neregistrovaný)
    Už jsem to tu kdysi vysvětloval, udělám to pro Vás znovu.
    Když Vám zaměstnavatel vyplatí výplatu v hotovosti a pak Vám jí ukradne, je to analogie k fyzické krádeži. Měl jste, nemáte. Když Vám zaměstnavatel nevyplatí výplatu (třeba se jednoduše na Vás vykašle a než soud rozhodne, zkrachuje), je to analogie k odcizení nefyzické věci (a i ke stahování). Měl jste jen nárok, ale nedostal jste.
    V obou případech jste na tom úplně stejně. Měl byste mít k dispozici výplatu, ale nemáte. Je jedno jestli Vám ty peníze někdo ukradl a nebo prostě nebyl splněn Váš nárok na vyplacení výplaty (stejnou analogií je třeba když přelezete plot na plovárně. Kdybyste šel branou, bylo by v pokladně o 40 kč více. Vy jste přelezl v plot, tudíž tam ty peníze nejsou a vy si můžete koupit zmrzlinu a dát vydělat zmrzlináři)
    Doufám že jste z následujícího příkladu pochopil, že stažením nahrávky vzniká nahrávací společnosti stejná škoda jako byste ukradl zboží (Samozřejmě, škoda jí vzniká pokud byste si danou nahrávku koupil, šel do kina či půjčil v půjčovně. Tipl bych si že 90 % stažení je ve stylu "čumnu na to když je to zadara", ale i těch zbylých 10 % dělá hodně velké prachy). Nahrávací společnost má také nárok na zaplacení zboží a jestliže ho získáte jinak, ty peníze prostě nemá.
    Stažení je legální. Nabízení není legální. Bez nabídky by nebylo stahování. Z toho výplývá, že celý tento bussines je nelegální. Nezáleží na tom že jedna část legální je (tudíž vy jste nepostižitelný), protože ta druhá část proti zákonu prostě je. To že se zde zákon nevymáhá je věc jiná. Pokud by byl dodržen zákon, Vy byste nestahoval. Nebylo by co.
    Co se týče kompenzace autorskými poplatky, ty se vztahují skuteně na kopírování. Co se stahování týče, zákon je zastaralý. Zoufale ...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).