Hlavní navigace

Názor k článku Autorské právo IV. - Poplatky a legalita audiovizuálních děl od Lol Phirae - Ad 1/ a) X si koupi "orig" placku, prepali...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 8. 2009 11:39

    Lol Phirae (neregistrovaný)
    Ad 1/
    a) X si koupi "orig" placku, prepali si ji a orig placku nekomu proda/venuje/pujci/... Dotycny si pak take prepali a retez pokracuje dale. Vsichni samozrejme plati poplatky z medii, mechanik, disku, ...
    Zcela legalni pocinani dle § 14 odst. 2 AZ:
    Prvním prodejem nebo jiným prvním převodem vlastnického práva k originálu nebo k rozmnoženině díla v hmotné podobě, který byl uskutečněn autorem nebo s jeho souhlasem na území členského státu Evropských společenství nebo jiné smluvní strany Dohody o Evropském hospodářském prostoru, je ve vztahu k takovému originálu nebo rozmnoženině díla právo autora na rozšiřování pro území Evropských společenství a ostatních smluvních stran Dohody o Evropském hospodářském prostoru vyčerpáno; právo na pronájem díla a právo na půjčování díla zůstává nedotčeno.
    Ad 2/
    b) X si koupi a misto prodani/pujceni/... placku nasdili po siti. Vsichni opet plati poplatky z medii.
    Toto je evidentne v rozporu s AZ:
    § 12 Právo dílo užít
    (1) Autor má právo své dílo užít v původní nebo jiným zpracované či jinak změněné podobě, samostatně nebo v souboru anebo ve spojení s jiným dílem či prvky a udělit jiné osobě smlouvou oprávnění k výkonu tohoto práva; jiná osoba může dílo užít bez udělení takového oprávnění pouze v případech stanovených tímto zákonem.
    (4) Právem dílo užít je
    b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14),
    Ad 3/
    Totiz dilo musi nejdrive nekdo zverejnit a pouze tento jediny clovek muze byt trestne odpovedny. Ostatni nemaji zadnou moznost jak zjistit, zda onen clovek ma nebo nema opravneni takto s dilem nakladat. Logicky pak predpokladaji, ze ma.
    Trestni odpovednost za poruseni AZ predpoklada zavineni, v pripade § 152 TZ je vyzadovano zavineni umyslne, tedy ze

    - pachatel bud chtel zpusobem uvedenym v TZ porusit nebo ohrozit zajem timto zakonem chraneny
    - nebo alespon vedel, ze svym jednanim muze takove poruseni nebo ohrozeni zpusobit a pro pripad, ze je zpusobi, s tim byl srozumen.

    Posouzeni pochopitelne bude individualni u kazdeho pripadu, cili tady zadnou obecne platnou odpoved nedostanete.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).