Hlavní navigace

Avast a NortonLifeLock se nyní jmenují Gen. Češi jsou ve vedení, ale také se propouští

7. 11. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Vaca, Internet Info
Spojení Avastu a Nortonu za 8,6 miliardy dolarů je v další fázi. Firmy se nyní jmenují Gen, mají vedení včetně českých zástupců. Dochází ale také ke změnám a redukcím.

Původem česká společnost Avast už má nové jméno navazující na spojení s americkým konkurentem NortonLifeLock. Společný podnik se nyní jmenuje Gen Digital, zkráceně Gen. Název má reflektovat to, že lidé a jejich životy jsou dnes součástí digitální generace.

Na newyorské burze Nasdaq se Gen bude obchodovat pod zkratkou GEN. Od osmého listopadu toto označení nahradí dosavadní symbol NLOK amerického Nortonu. Akcionáři nemusí provádět žádnou činnost. Akcie Avastu byly už dříve staženy z burz v Londýně a Praze.

Avast a Norton se finálně spojily letos v září, a to po zdlouhavém šetření britského antimonopolního úřadu. Transakce vyšla na 8,6 miliardy dolarů. Firmy opakovaně zdůrazňovaly, že nejde o pohlcení či akvizici, ale spojení.

Česká centrála i propouštění

Tomu má odpovídat i rozdělení centrály na dvě. Kromě té americké vycházející z dědictví Nortonu bude nadále podnik operovat z Prahy. Výkonným ředitelem se stal Vincent Pilette, Ondřej Vlček nicméně působí jako prezident.

Všichni si oddechli, Britové schválili spojení Avastu a Nortonu. Jejich obavy byly mimo Přečtěte si také:

Všichni si oddechli, Britové schválili spojení Avastu a Nortonu. Jejich obavy byly mimo

Michal Pěchouček, který byl doposud technickým ředitelem Avastu, bude stejnou pozici zastávat i v Genu. Vítězslav Šantrůček získal post ředitele vývoje. Spoluzakladatel Avastu Pavel Baudiš je členem představenstva společnosti.

Gen uvádí, že si zakládá na silné přítomnosti v USA a Evropě. „Spojení společností Avast a NortonLifeLock a vznik Genu vnímáme i jako most ke spolupráci mezi Evropou a USA v tak strategicky důležité oblasti, jakou je kybernetická bezpečnost a ochrana soukromí na internetu,“ uvedl Vlček.

Zřejmě ne všichni budou souhlasit. Na trhu už se objevují zprávy o propouštění, mimo jiné na různých manažerských pozicích. Zaměstnanci nicméně mluví o dobrém odstupném a vestingu všech získaných akcií (RSU).

Někteří zaměstnanci si podle informací Lupy stěžují na změny ve firemní kultuře Avastu, například vůči zhoršené komunikaci, přechodu na neoblíbené Teamsy, omezování využívání firemního hardwaru pro vlastní účely a podobně. Avast prozatím propouštění a další změny nekomentoval.

Gen zastřešuje značky, které spojené firmy mají v portfoliu, konkrétně Avast, Norton, LifeLock, AVG, Avira, CCleaner a ReputationDefender. Obsluhovat mají přes půl miliardy uživatelů ve více než 150 zemích světa.

Gen se v budoucnu bude chtít hodně zaměřit na ochranu identit a působení uživatelů v digitálním prostoru. I proto existují plány na decentralizovanou identitu postavenou na blockchainu.

Michal Pěchouček (Avast): Chceme umožnit zásadní změny správy identity lidí na internetu Přečtěte si také:

Michal Pěchouček (Avast): Chceme umožnit zásadní změny správy identity lidí na internetu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.