Hlavní navigace

Barbora Tyllová (PayU): S příchodem Apple Pay a Google Pay by Češi mohli začít více platit mobilem

7. 12. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: PayU
Češi jsou pořád v placení za zboží na internetu konzervativní, mezi nejoblíbenější metody úhrady patří stále dobírka, říká šéfka PayU pro ČR, Slovensko a Maďarsko.

„Dobírka je specifikum střední Evropy. Pokud ji sečteme s platbami zboží v hotovosti na odběrných místech e-shopů, tvoří stále ještě 60 procent platebních transakcí,“ konstatuje Barbora Tyllová. „Třeba v Rumunsku je to ale ještě víc, zhruba kolem 85 procent. Naopak například v Indii se v hotovosti platí jen zhruba 35 procent zboží,“ dodává.

O tom, jaká je struktura plateb za zboží nakupované na internetu, ví Barbora Tyllová hodně. Téměř už tři roky vede pobočku společnosti PayU pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Firma nabízí platební metody pro e-shopy nebo banky a další zájemce.

„Působíme jako agregátor, který má v sobě naintegrované různé platební metody. Celosvětově jich je asi čtyři sta, na českém trhu jich nabízíme jedenáct,“ doplňuje.

Důvodů, proč tolik Čechů platí vybrané zboží dobírkou, je podle ní několik. Především to ale souvisí s tím, že v Česku funguje přes 42 tisíc e-shopů. „Když jako klient nakupujete, tak samozřejmě nemůžete znát všechny. A zároveň chcete mít jistotu, že vám ten vybraný e-shop zboží dodá, proto volíte platbu až při dodání. U velkých e-shopů je ta důvěra samozřejmě vyšší,“ říká Tyllová.

Dodává, že i PayU by mělo být v přesvědčování kupujících, že se nemusí plateb předem bát, aktivnější. „Měli bychom možná provádět větší edukaci a přesvědčit zákazníky, že pokud má nějaký e-shop platební bránu, tak mu může věřit. Všechny e-shopy, které podepíšou smlouvu s námi, jsou od nás důkladně prověřené,“ konstatuje.

Rozhovor si můžete pustit i jako podcast:

O čem ještě mluví ve videorozhovoru pro Lupa.cz?

BRAND24

Například o tom, že s příchodem systémů Apple Pay nebo Google Pay by Češi mohli začít víc platit mobilem. Nebo také o plánu PayU poskytovat zájemcům nebankovní půjčky. A jak se tváří na platby v kryptoměnách?

V rámci videorozhovorů s osobnostmi české e-commerce scény jsme mluvili například s Tomášem Čuprem, zakladatelem společnosti Rohlík.cz, Tomášem Havrylukem, místopředsedou představenstva společnosti Alza.cz, nebo Simonou Kijonkovou, zakladatelkou společnosti Zásilkovna.cz. Všechny rozhovory najdete zde nebo na našem kanálu na YouTube.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Autor je od ledna 2018 ředitelem médií vydavatelství Internet Info. Předtím 6 let vedl zpravodajskou sekci portálu iDNES.cz, ještě předtím byl několik let reportérem celostátní redakce MF DNES. Občas si rád něco napíše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).