Hlavní navigace

Bariéry ve veřejném sektoru

30. 5. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Téma bezbariérového webu, otevřené minulý týden, se setkalo s velkým ohlasem. Navážeme přehledem základních chyb na website devětadvaceti institucí české veřejné správy, veřejnoprávních a monopolních poskytovatelů služeb, abychom získali přehled o stavu nabízených informací s přihlédnutím k potřebám hendikepovaných uživatelů.

Zástupci jenotlivých orgánů státní správy a samosprávy se po skončení poslední konference ISSS nechali slyšet, že hodlají více běžné úřední agendy přenést na Internet a asi především na web. Vybral jsem tedy 29 institucí, které mají pro občana velkou důležitost, abychom si udělali přehled o tom, jakým bariérám by se měli vyhnout tvůrci nových systemů (ale i tvůrci nynějších systemů). Podle následujících řádků by se mohlo zdát, že dostupnost poměřuji jen nároky zrakově postižených, ale situace je taková, že obvykle týž prohřešek znepřístupňuje obsah více skupinám hendikepovaných obyvatel.

Nejčastějším problémem webu je absence alternativních textů, případně jejich zcela nevhodné použití. Pokud u obrázku není uveden alternativní text, dostane se uživateli v textovém módu informace, že v daném místě je obrázek (v závislosti na nastavení prohlížeče třeba i název souboru obrázku). Uvedete-li prázdný atribut alt="", dostane se uživateli screen-readeru buď stejná informace, jako v případě, že alternativní text zcela chybí, anebo je obrázek vynechán. Rozhodně není vhodné prázdným altem popisovat odkazy. Nenapadlo by mě o tom psát, kdybych se s tím na několika stránkách nesetkal. Alternativní text nepotřebují jen obrázky, ale třeba i formulářové prvky, ale především pak aktivní plochy klikacích map.

U webmasterů ve státní správě jsou ve velké oblibě rámové struktury (frameset). S výjimkou webmastera Pražského hradu však všichni zapomínají, že screen-readery zpřístupňují vždy jen jeden z dokumentů, a proto je třeba rámu přidělit kromě srozumitelného názvu také textový popisek s vysvětlením jeho určení. Webmaster Hradu nabízí alternativní navigaci místo rámové struktury, což je možná ještě lepší řešení. Důležité je, aby odkaz na popis rámů nebo na samostatnou navigaci obsahovala každá stránka a každá definice rámů. To bohužel nedodržuje žádný webmaster sledovaných serverů.

Nejen s rámovýmy strukturami souvisí požadavek na opakování alespoň základní navigace na každé stránce. V každém dokumentu by se měl objevit odkaz na nadřazené úrovně, na titulní stranu, na index a na mapu serveru. Velmi užitečný je také odkaz, který umožní přesuny v rámci jedné strany (zpět na začátek, odkaz na stránkové menu). Pokud na svém serveru zřizujete mapu stránek, vězte, že ji budou používat především lidé, pro které je běžná navigace těžko přehledná, a proto by měla mapa stránek být snadno uchopitelná i v textovém módu.

S navigací souvisí i volba umístění odkazu. Odkaz v textu by se rozhodně neměl objevit ve slovech najdete zde, v tomto dokumentu, na této stránce a podobně. Někteří uživatelé využívají možnosti nechat si předložit nejdříve všechny odkazy, a teprve potom čtou celý text. Odkazující slovo by mělo nést v sobě informaci pochopitelnou i bez dalšího lineárního kontextu. Zásadní chybou je umisťování odkazů do matematických značek a interpunkce ( → * + #).

Pro prezentaci jednotlivých částí dokumentu by měli webmasteři používat k tomu určené značky jazyka. Pro zvýraznění použít EM, spíše než B nebo I. V grafice textových prohlížečů není obsah značek B a STRONG zvýrazněn, k tomu dochází jen u hlasitého předčítání zesílením hlasu. V případě výčtů odkazů je vhodné použít některý ze seznamů, zvláště vhodné je to u různých menu. Vždy je třeba dbát na to, aby byl text srozumitelný i v textovém modu. Mezi odkazy často chybí interpunkce nebo zalomení řádku, případně jiný druh oddělení.

Pokud na webu poskytujete soubory ke stažení (Office, PDF, RTF) nebo grafy a diagramy, měli byste k nim zvolit i vhodnou textovou alternativu. U rozsáhlých dokumentů pomůže v orientaci třeba i krátká textová sumarizace. U obrázků je možné odkázat na delší popis v atributu longdesc. Vždy je třeba udržovat textovou verzi stejně aktuální jako verzi určenou zdravé populaci.

BRAND24

Při používání interakivních rozšíření HTML dbejte na dostupnost informací i bez podpory užité nadstavbové technologie. Navigace vyvedená v javascriptu zcela vyřadila server Ombudsmana z uvažování o bezbariérovosti — na tyto stránky se prostě s Lynxem nedostanete. Podobné problémy má MV ČR, a v oblasti vyhledávacích formulářů i Ústavní soud nebo CZ.NIC.

Především pro webmastery níže uvedených serverů, ale i pro další zájemce jsem se rozhodl zveřejit své poznámky o bariérách hodnocených serverů v samostatném textovém souboru. Letmý průzkum se týkal následujících institucí:

Setkali jste se v životě s postiženým člověkem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).