Hlavní navigace

Bezdrátové ADSL: Zastavit, stát

19. 2. 2004
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Po žalobách a výzvách k úhradě údajných miliardových ztrát se na veřejnost dostává další kauza spojená s Českým Telecomem. Tentokráte jde o jím plně vlastněný Eurotel a snahu zavést "bezdrátové ADSL" plošně po celé České republice, skrze technologii CDMA v pásmu 450 MHz. Konkurovalo by totiž běžnému ADSL.

Malý výbuch bomby připomínal včerejší článek deníku Mladá fronta Dnes, který poprvé „naplno“ informoval o tom, co se dosud pohybovalo jen v rovině neoficiálních zpráv: že Český Telecom (po)zastavil Eurotelu jeho plány na přeměnu stávající sítě NMT v pásmu 450 MHz na mobilní datovou síť, schopnou dopravit tolik potřebný „broadband skutečně do každé vesnice“. Včerejší Mladá fronta Dnes přináší vyjádření tiskové mluvčí Eurotelu Diany Dobálové, které hovoří o zastavení projektu:

‚Na základě písemného oznámení z Telecomu jsme projekt zastavili. Informovali jsme o tom zaměstnance i dodavatele,‘ říká Diana Dobálová z Eurotelu.

Reakce z Českého Telecomu je podle Mladé fronty Dnes opatrnější a hovoří pouze o dočasném pozastavení:

‚Pozastavili jsme jej do doby, než bude schválen podnikatelský plán Eurotelu pro rok 2004,‘ říká Vladan Crha z Českého Telecomu.

O co jde?

První zprávy o tom, že Eurotel „něco chystá“, přinesl Mobil.cz z pera Patrika Zandla již v loňském roce. Tehdejší článek (Rychlá data Eurotelu: buďto EDGE nebo CDMA-450? ) se ještě nesl v rovině zvažování dvou variant.

Dnes již je zřejmé, že se Eurotel rozhodl pro variantu CDMA-450. Její podstatou je to, že by Eurotel ukončil provoz hlasových služeb ve své stávající síti NMT (ještě analogové sítě první generace), fungující v pásmu 450 MHz, a místo ní by zde nasadil modernější technologii CDMA. Ta sice také podporuje hlasové služby, ale Eurotel by pravděpodobně využil pouze její schopnosti přenosu dat a v pásmu 450 MHz by tak provozoval pouze datové služby.

Možnosti technologie CDMA v uvedeném pásmu jsou přitom velmi slibné, alespoň na stávající poměry. Jde o řešení, které pracuje se sdílenou přenosovou kapacitou (až přes 2 Mbit/s), kterou si uživatelé rozdělují mezi sebe – v závislosti na hustotě buněk a počtu uživatelů pak lze dosahovat přenosových rychlostí v řádu stovek kilobitů na uživatele. Nejčastěji se v dostupných zdrojích uvádí rychlosti kolem 300 kbit/s na uživatele, a to již ve smyslu skutečně dosahované (efektivní) rychlosti. Proti stávajícímu GPRS by to byl opravdu výrazný skok. Dalším významným faktorem je to, že Eurotel již má vybudovány základnové stanice stávající sítě NMT a jejich přeměna na novou technologii by vyžadovala jen změnu hardwaru (a softwaru), nikoli již (alespoň ne ve větším měřítku) budování nových základnových stanic, se všemi stavebními a dalšími pracemi, které s tím souvisí.

Odhad celkových nákladů, které by přebudování celé stávající sítě NMT na CDMA450 stálo, uvádí i včerejší Mladá fronta Dnes: cca 400 milionů korun. Podle dostupných zpráv přitom již Eurotel na novém řešení nějakou dobu pracuje, má vybrány dodavatele a má s nimi již i uzavřené kontrakty. Dokonce již má v provozu i několik testovacích základnových stanic CDMA (v Praze mají být tři) a je schopen předvést jejich plnou funkčnost – postavit uživateli na stůl malou krabičku, zapnout ji, připojit k počítači a komunikovat. Pokud víte, jak funguje a jak se používá stávající služba Eurotel Data Nonstop od Eurotelu (resp. ekvivalent od T-Mobilu), pak zde je to prakticky to samé – jen se zásadním rozdílem v rychlosti.

Telecom vs. Eurotel?

Představa, že Český Telecom nebude z plánů Eurotelu nijak nadšen, není zase až tak překvapivá. Stačí si uvědomit, jaké úspěchy má Eurotel se svou stávající službou Eurotel Data Nonstop – ke konci loňského roku měl oficiálně 32.000 uživatelů, a odhady vycházející z růstových křivek iAuditu vedou k přírůstku cca deset tisíc dalších uživatelů jen v průběhu ledna. Takže dnes, v polovině února, by se počet uživatelů služby Eurotel Data Nonstop mohl blížit k 50.000. Český Telecom se mezitím (k polovině ledna) „zmohl“ pouze na 15.000 přípojek svého ADSL a tempo jejich přibývání je výrazně pomalejší než tempo nárůstu mobilních přípojek.

V úvahu je třeba vzít také to, že Český Telecom má se svým ADSL „velké plány“. Podle informací Euro OnLine z 26. ledna plánuje v letošním roce získat na 100.000 zákazníků:

Český Telecom počítá, že do konce letošního roku bude mít 100 tisíc zákazníků využívajících vysokorychlostní připojení na Internet prostřednictvím technologie ADSL. EURO OnLine to potvrdilo několik důvěryhodných zdrojů.

Informaci EURO OnLine o plánu 100 tisíc ADSL přípojek pro letošní rok nechtěl mluvčí Telecomu Vladan Crha komentovat. ‚Nemohu to potvrdit, naše interní plány dopředu veřejně nesdělujeme. Toto číslo však není nereálné,‘ řekl Crha našemu internetovému serveru.

Pokud by Eurotel spustil své datové služby v pásmu 450 MHz na bázi technologie CDMA, pak tyto by měly být dostupné prakticky všude, na celém území České republiky. Pokud by cena této služby nebyla uměle stanovena příliš vysoko, tak aby zájemce spíše odrazovala, než lákala, pak by jistě byla výraznou konkurencí pro „drátové“ ADSL. Ostatně, ne nadarmo se v České republice o CDMA v pásmu 450 MHz hovoří také jako o „bezdrátovém ADSL“. Jakpak by asi dopadl vzájemný souboj „drátového“ a „bezdrátového“ AD­SL?

Dalším zajímavým rozdílem mezi „drátovým“ a „bezdrátovým“ ADSL jsou i odhady nákladů, které by si vyžádalo jejich plošné zpřístupnění. Odhad pro „bezdrátové“ ADSL jsem již zmínil: cca 400 milionů korun. Pro „drátové“ ADSL lze vyjít z odhadu, který nedávno prezentoval sám Český Telecom, když předložil vládě svůj návrh dalšího rozvoje Internetu v České republice: cca 4,8 miliardy korun (jde o variantu osazení všech ústředen a jednotek RSU DSLAMy). Tedy asi dvanáctkrát více.

V souvislosti s tím neuškodí ocitovat následující úryvek ze včerejšího článku Mladé fronty Dnes:

Telecom nyní podle Crhy počítá, zda se mu výnosy Eurotelu z plánované služby vyplatí, protože mobilní operátor by mu tím zároveň konkuroval.

‚Dosud předložené podklady nesplňují požadavky na zvyšování hodnoty pro akcionáře Telecomu,‘ reagoval Crha.

Co všechno si Telecom může dovolit?

Zajímavou otázkou jistě je, co všechno si Český Telecom může dovolit vůči Eurotelu, coby jeho jediný vlastník. Může jej nechat třeba zkrachovat, nebo mu může jen lehce „přistřihnout křidélka“? Může úplně a bez náhrady zastavit jakýkoli jeho projekt? Nebo by mohl prosadit například takové řešení, kdy nová datová služba Eurotelu nebude mobilní a bude dostupná jenom tam, kam nesahá jeho vlastní ADSL? Nebo by mohl nastavit její cenu tak, aby sice mohla být dostupná všude, ale nemohla konkurovat jeho vlastnímu ADSL?

BRAND24

S odpovědí na takovéto otázky souvisí i to, že Telecom sice je 100procentní vlastník Eurotelu, ale jeho „vlastnická práva“ mají jedno významné další omezení. To vyplývá z rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které muselo povolit „spojení obou soutěžitelů“. Své povolení ÚOHS vydal (plný text), ale podmínil jej dodržením následujícího požadavku:

Společnosti Český Telecom, a.s. (…) se ukládá povinnost zajistit, aby společnosti Český Telecom, a.s. a Eurotel Praha, spol. s r.o., nadále uplatňovaly při poskytování telekomunikačních služeb takové podmínky, aby žádný další poskytovatel telekomunikačních služeb ani spotřebitel nebyl jimi diskriminován co do kvality či ceny poskytovaných telekomunikačních služeb.

Tato podmínka bohužel nepamatuje na „dostupnost“ služby (na diskriminaci co do kvality, ceny či dostupnosti). Ale i přesto by snad mohla posloužit k ochraně spotřebitelů před eventuelním čachrováním s omezováním dostupnosti a umělými cenami. Obávám se ale, že její využití nebude jednoduché…

Co provede Český Telecom s plány Eurotelu na CDMA450?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).