Hlavní navigace

Bezpečí zdarma: braňte se pomocí freeware!

3. 8. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Softwarových nástrojů podporujících zabezpečení jak domácích, tak firemních počítačů a sítí existuje nepřeberné množství. Vybrali jsme pro vás ty z nich, jejichž nové verze vyšly v nedávné době, a zároveň jsou zdarma. Samozřejmě neunikly ani krátkému testování a stručnému ohodnocení Lupou. Co tedy od nich můžeme očekávat?
Windows AntiSpyware Beta 1.0.615
Homepage: Microsoft.com
Lupa hodnotí: 1756
Slunečnice hodnotí:1758

1767

Společnost Microsoft nemůže chybět v boji proti spyware a před nedávnem vydala novou beta verzi svého produktu Windows AntiSpyware (AS). Jak vzhled, tak ovládání celé aplikace sází na jednoduchost, takže si každý uživatel ihned přivykne na práci s ní.

Po instalaci přibude do hlavního panelu ikonka AS, která zpřístupňuje vše potřebné – otevření aplikace, spuštění antispywarového testu a zapnutí či vypnutí ochrany v reálném čase. Posledně jmenovaná preventivní varianta dokáže aktivně zabránit průniku spyware do počítače i detekovat již nainstalované „špióny“. Jedná se o sadu takzvaných agentů, kteří neustále bdí nad systémem a hlídají všechny potenciálně nebezpečné operace. Aplikační agenti střeží programy před neoprávněnou modifikací, systémoví agenti hlídají konzistenci operačního systému, a konečně skupina internetových agentů kontroluje připojení k Síti.
Co se obrany systému proti spywaru týká, může se uživatel stát součástí komunity SpyNet, která detekuje a sdílí informace o elektronických záškodnících. Během vlastního testu počítače AS skenuje právě běžící procesy, soubory na disku i registr systému a nalezené hrozby přehledně zobrazí včetně detailních informací. Samozřejmostí je také podpora naplánovaných testů, spouštěných v uživatelem definovaném čase.

Jednu z mála pih na kráse AS na tvoří fakt, že ne vždy nalezne tolik parazitů jako konkurenční programy podobného ražení.

LameGen 1.1.3
Homepage: Lame-industries.net
Lupa hodnotí: 1755

lameGen

Hesla odjakživa tvoří nedílnou součást počítačového světa. Prakticky každá heslem chráněná aplikace má specifické požadavky na jeho formát, například dovolenou abecedu, minimální délku apod. Pokud uživatel zrovna nemůže přijít na to správné heslo, má k dispozici množství generátorů, jakým je i LameGen verze 1.1.3.

Generování hesel probíhá na základě uživatelem definované masky, v níž každému typu symbolu odpovídá jeden znak. Například v implicitním nastavení odpovídá písmenům a … z symbol ‚x‘ a číslicím znak ‚#‘. Chce-li uživatel vygenerovat osmimístné heslo složené z malých písmen, v němž se na druhé a páté pozici nachází číslice, použije masku ‚x#xx#xxx‘. Kromě zástupných znaků lze upravit také rozsahy použitých abeced. Seznam vygenerovaných hesel lze uložit buď jako textový soubor, nebo jako soubor CSV.

LameGen si bere na mušku jednoduché generování hesel libovolné délky, což do puntíku splňuje. Bohužel však nenabízí nic extra, nedovoluje například ani vyloučit podobně vypadající znaky (1l, 0O apod.)

Actual Keylogger 2.3 
Homepage: Actual Spy Software
Lupa hodnotí: 1749

1769

Programů pro monitorování stisknutých kláves (takzvané keyloggery) existuje nepřeberné množství. Jejich asi nejznámější využití je zisk citlivých informací jiných uživatelů, dají se však použít také jako šikovná administrátorská pomůcka. O své místo pod sluncem se pere také Actual Keylogger, který patří mezi ty jednodušší zástupce.

Při monitorování stisknutých kláves může program běžet neviditelně na pozadí, zpět jej lze kdykoliv vyvolat klávesovou zkratkou vlastní volby. Získané údaje je možné prohlížet buď přímo v programu, nebo příjemněji v exportovaném textovémHTML souboru, přičemž především druhá varianta poskytuje poměrně komfortní cestu k procházení logů. Logy ve své původní podobě jsou na disku ukládány v šifrované podobě tak, aby k nim neměly přístup cizí oči.

Z dodatečných nastavení uživatel nemá příliš velký výběr, může nastavit kupříkladu cestu, kam se mají logy ukládat, jejich maximální velikost či klávesovou zkratku pro vyvolání okna aplikace. Samozřejmě dále nechybí volby automatického maskování běhu aplikace při startu systému, skrytí její instalační složky a ochrana heslem. Užitečnou může být také možnost nastavení textu, který po zadání v dialogu Start → Spustit zajistí běh aplikace.

Pokud hledáte jednoduchou cestu, jak potají monitorovat všechny stisknuté klávesy, stojí Actual Keylogger za zvážení. Spektrem nabízených funkcí sice nikoho neurazí, neposkytne však ani prakticky žádné extra funkce pro filtrování pořízených záznamů.

Jetico Personal Firewall 1.0.1.61
Homepage: Jetico.com
Lupa hodnotí: 1757 1761
Slunečnice hodnotí:1758

1765

Kvalitní osobní firewall by neměl chybět na žádném domácím počítači. Většina produktů této kategorie se vyznačuje vysokou uživatelskou přívětivostí, protože jej musejí ovládat uživatelé všech dovedností. Nejinak je tomu i v případě aplikace Jetico Personal Firewall verze 1.0.1.61.

Popisovaný firewall z dílen společnosti Jetico monitoruje veškeré příchozí i odchozí pakety, dovoluje uživateli blokaci nebo povolení nového spojení formou srozumitelného dialogového okna. Hlavní náplní firewallu je toto nastavení pravidel pro jednotlivé aplikace, kdy uživatel může do detailu specifikovat, které pokusy akceptovat nebo naopak ignorovat. Tato pravidla mohou být přidávána buď pomocí již zmiňovaného intuitivního dialogu při pokusu aplikace o přístup na Internet, nebo ručně. Uživatel má k dispozici všechna potřebná nastavení pravidel, jejich popisem počínaje a číslem povolených či zakázaných portů určitých protokolů konče.

Záznamy o probíhající komunikaci se průběžně ukládají do srozumitelného logu, standardně umístěného v instalační složce aplikace. Kromě toho vede také statistiku vytížení sítě. Vzhledem k širokému spektru nabízených funkcí, faktu, že kvalitní firewall představuje nezbytný doplněk internetového připojení, a snadnosti ovládání zasluhuje Jetico Personal Firewall vysoké hodnocení na všech frontách.

ClamWin Free Antivirus 0.86.2
Homepage: ClamWin.net
Lupa hodnotí: 1749
Slunečnice hodnotí:1759

1766

Antivirový program zdarma, včetně zdrojových kódů – tak by mohla znít stručná definice aplikace ClamWin Free Antivirus 0.86.2 (CW) šířené pod licencí GNU. Jedná se o jednoduchý GUI antivir založený na enginu ClamAV.

BRAND24

Po prvním spuštění na uživatele dýchne jednoduchost ovládání, spojená s přehledností nabízených funkcí. Nutno zdůraznit, že CW slouží výhradně pro testování souborů na disku, nenabízí tedy žádný „rezidentní štít“ pro ochranu v reálném čase, známý z jiných antivirových systémů. Samozřejmostí je naopak podpora pravidelné aktualizace virové databáze, možnost plánování testů i skenování komprimovaných souborů.

Ovládání programu se skutečně může honosit přívlastkem jednoduché, navíc aplikace přidá do kontextového menu volbu dovolující otestovat konkrétní soubor či složku v některém ze správců souborů. Vlastní průběh skenování souborů nepatří mezi nejrychlejší, nicméně dosahuje poměrně dobrých výsledků.

Máte na svém PC nainstalován některý z osobních firewallů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zástupcem šéfredaktora časopisu Computer, živě se zajímá o svět Windows, Internetu a nejen síťové bezpečnosti.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).