Hlavní navigace

Názor k článku Jsou bitcoiny peníze, nebo věc? Zásadní rozdíl z pohledu DPH od dino - Hmmm, teď nevím, zda pochopit nechcete, nebo jsem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 8. 2015 13:13

    dino

    Hmmm, teď nevím, zda pochopit nechcete, nebo jsem zvolil špatný příklad. Zkusím tedy jiné: vodní pólo, švédský stůl, zednická lžíce, americký fotbal. Žádný z těchto termínů není utvořen tak, že by podstatné jméno označovalo, co to je, a přídavné jméno, jaké to je (pokud nezvolíte dostatečně širokou definici základního pojmu vynechávající některé charakteristické vlastnosti, jenže tím byste legitimizoval i virtuální měnu).

    Jinak řečeno to, že sousloví "virtuální měna" interpretujete tak, že by mělo jít o měnu, která má navíc jistou vlastnost (virtuálnost), je otázka právě Vaší interpretace, a pokud je napadáte v souvislosti s bitcoinem, pak napadáte právě a jen svoji interpretaci (přičemž zde je podstatné, že, jak správně píšete, žádná "oficiální definice" neexistuje, takže není autority, k níž by se dalo odvolat).

    Nepopírám, že ti, kdo termín "virtuální měna" šíří, mají své "politické" důvody, kdy chtějí bitcoin a další konotovat s denotáty slova měna. Ale nelze to odbýt tvrzením, že "virtuální měna je měna, která je navíc virtuální", tudíž jde o chybu, tak tomu být může, ale jak ukazují mé příklady, není to nutnost, čeština není tak striktní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).