Hlavní navigace

Blamáž s WiFi4EU: První kolo dotací na obecní internet zdarma se ruší kvůli chybám webu

14. 6. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Evropská komise
Znovu a (snad) lépe se s rozdělováním peněz začne na podzim. Vývoj portálu, který obsahuje závažné chyby, stál 800 tisíc eur.

Evropská komise ruší první výzvu v rámci projektu WiFi4EU, v rámci kterého chce v následujících letech rozdělit 120 milionů eur (asi tři miliardy korun) obcím na budování internetového Wi-Fi připojení na veřejných prostranství.

Na vině jsou technické problémy webového portálu, přes který se mohli žadatelé o peníze hlásit. Evropská komise (EK) podle informací Lupy rozeslala zainteresovaným subjektům vyjádření, které už zveřejnila také na oficiálním webu.

„Navzdory velkému zájmu a počtu doručených žádostí je Výkonná agentura pro inovace a sítě (INEA) nucena první výzvu k účasti, která byla zahájena 15. května 2018, zrušit. Po důkladném šetření totiž dospěla k závěru, že kvůli technické chybě nemohli žadatelé podat přihlášku za rovných podmínek.“

Prohlíšení Evropské komise ke zrušení první výzvy WiFi4EU
Autor: Jan Sedlák

Prohlášení Evropské komise ke zrušení první výzvy WiFi4EU

Evropská komise server zavřela už několik hodin poté, co byla první výzva otevřena. Informace o tom, že byla první výzva zrušena, se objevila až dnes. 

Oficiální dokument ukazuje, že vývoj portálu vyšel na zhruba 800 tisíc eur. Je zajímavé, že instituce, která rozděluje peníze na budování internetových sítí, sama technickou stránku věci zajistit nedokáže.

I samotné otevření výzvy v květnu už bylo opožděné. Původně se v pracovním programu psalo o čtvrtém kvartálu loňského roku.

Chybová hláška portálu WiFi4EU po jeho spuštění
Autor: Jan Sedlák

Chybová hláška portálu WiFi4EU po jeho spuštění

Podle Komise se v prvních sekundách po vyhlášení programu o dotaci přihlásilo přes 5 tisíc obcí a do asi dvou hodin už bylo přihlášených kolem 11 tisíc. Podle Jiřího Průši ze sdružení CZ.NIC, které českým obcím s přípravou žádostí pomáhalo, projevilo zájem o zapojení do první výzvy přibližně 430 subjektů z Česka.

Krátce po otevření výzvy ale Komise dostala od nejmenované třetí strany upozornění, že jsou na webu vážné chyby, které narušují férovost soutěže. Komise proto portál uzavřela.

Při následné kontrole se chyby potvrdily. „Umožňovaly některým municipalitám v dobré víře požádat o dotaci ještě předtím, než byla otevřena, a jiným naopak v podání žádosti bránila i poté, co byla výzva otevřena,“ popisuje eurokomisařka Mariya Gabriel. To je vážný problém, protože dotace se mají rozdělovat podle pravidla „kdo dřív příjde, ten dřív bere“, čas podání žádosti je tak skutečně důležitý.

Nebyl to přitom jediný problém s WiFi4EU. Komise třeba z počátku často měnila podmínky. Velmi nestandardní byla například nutnost poskytnutí kopie občanského průkazu starosty před podáním žádosti, přičemž u jiných výzev Komise tento dokument požaduje až v okamžiku uzavření smlouvy.

BRAND24

Komise dále uvádí, že „trvá na tom, aby výběrové řízení bylo nestranné a spolehlivé“. Nová výzva k podání přihlášek bude zveřejněna až na podzim letošního roku, přesné datum prozatím nebylo oznámeno. Obce budou o spuštění portálu informovány e-mailem. Po současných problémech je však otázkou, zda budou mít o výzvu zájem a zda se podaří celému programu vrátit ztracenou důvěryhodnost.

Více o WiFi4EU na Lupě:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).