Hlavní navigace

Blogeři mohou skončit i ve vězení

23. 6. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 74287
Blogy získávají na důležitosti, jsou vnímány jako jeden z kanálů šíření politických i jiných názorů. Autoři blogů se však kvůli svým zápiskům mohou dostat do vězení, a to nejenom v nesvobodných zemích.

Podle informací organizace World Information Access se za poslední rok rapidně zvýšil počet uvězněných blogerů. Od roku 2003 bylo celkem 64 lidí uvězněno kvůli zápiskům v blogu, za rok 2007 to bylo třikrát více než v roce předchozím. Více než polovina všech uvězněných od roku 2003 připadá na Čínu, Egypt a Irán.

Blogeři byli uvězněni z nejrůznějších důvodů. Například kvůli odhalení korupce ve státní zprávě, upozornění na porušování lidských práv nebo kvůli kritice nedemokratického státního zřízení. Počet zadržených podle reportu vzrostl hlavně díky vzrůstající důležitosti blogů v politické sféře. Počet uvězněných blogerů stoupal například v době voleb nebo rozsáhlých politických protestů. Právě tyto a podobné události byly terčem komentářů, které politikům nevyhovovaly.

Průměrný čas, který blogeři trávili ve vězení, dosáhl patnácti měsíců. Nejdelším rozsudkem bylo osm let ve vězení. Skutečný počet uvězněných blogerů může být mnohem vyšší, jelikož u mnohých politických rozsudků není jasné, za co byl vlastně odsouzený uvězněn. Z těchto neurčitých případů může být i dost rozsudků za vyjadřování názorů v blozích. Například organizace Commitee for Protect Bloggers odhaduje, že někteří z více než tří set odsouzených v Barmě mohou být blogeři. Tyto domněnky jsou ovšem neprověřené.

Třicet zemí používá technologické restrikce v boji proti nepohodlným blogerům, například v Číně je technicky velmi obtížné provozovat blog, ve kterém se probírají politická témata. Vláda velmi často pracuje s cenzurou a blokováním závadného obsahu. Zajímavé je, že nejenom vlády v Asii a Africe bojují pro publikování názorů na Internetu. V posledních čtyřech letech byli uvězněni i blogeři v Británii, Francii, Kanadě a ve Spojených státech amerických. Rok 2008 prý přinese rekord v počtu uvězněných blogerů, má být překonáno číslo šestatřiceti blogerů, kteří skončili ve vězení v roce 2007. Příčinami tohoto nárůstu budou stoupající popularita blogů jako média, restrikce na Internetu a také významné politické události. V příštím roce jsou na programu volby ve Spojených státech amerických, Číně, Pákistánu a Iránu.

Podle profesora Phila HowardaUniveristy of Washington je nejnebezpečnější blogovat v Egyptě, Číně a Iránu. Pokud se bloger zaobírá politickými tématy a nesouhlasí se státní politikou, může se obávat sankcí, v nejhorším případě i vězení. Profesor Howard upozorňuje, že zveřejněné počty uvězněných blogerů mohou být mnohem nižší než čísla skutečná. O mnohých kauzách se totiž novináři vůbec nedozvědí, platí to zejména pro Čínu, Zimbabwe a Irán.

Blogy jsou velmi populární v Číně, tam jich existuje asi 70 milionů. Jenom malý zlomek z nich se ale věnuje politice, přesněji řečeno politické opozici. Čínská vláda používá nejen cenzuru a blokování politicky nepřijatelných webových stránek, ale také věznění blogerů. I v rozvinutých demokratických režimech není postih blogera ničím zvláštním, za příklad může posloužit Gavin Brent z Walesu, který byl uvězněn v dubnu letošního roku za psaní výhrůžných zpráv. Zde nešlo o politiku, ale o uvěznění na základě porušení zákona.

Na přelomu loňského a letošního roku svět sledoval kauzu blogera ze Saudské Arábie. Tamní nejpopulárnější postava blogosféry, Fouad Al-Fahran, byl uvězněn za kritiku místního politického zřízení. V této zemi šlo o první podobný případ, bloger kritizoval korupci ve státní správě. Na jeho stranu se postavilo mnoho blogerů z arabského světa, vznikla dokonce webová stránka, vyzývající k jeho osvobození. Blogeři se postavili za práva svého kolegy ještě v době, kdy o případu neinformovala státní média, což potvrdilo, jak rychle se šíří informace v blogosféře.

Al-Fahran dostal před uvězněním šanci na omluvu, tento krok však odmítl. Jeden z jeho příznivců ho pak navštívil ve vězení a napsal o tomto setkání zápisek do jeho blogu. Za uvězněného blogera se postavili i významné osobnosti místního kulturního života. Ostatní saudští blogeři se z případu poučili a začali používat přezdívky (uvězněný bloger používal své pravé jméno).

BRAND24

Mezi známé příklady uvězněných blogerů patří i kauza ze Singapuru, kde skončilo za mřížemi několik lidí, kteří v online diskuzích slovně útočili na jiné rasy. V Barmě byl uvězněn Nay Phone Latt, populární prodemokratický bloger, navíc na tamní poměry velmi zkušený počítačový uživatel. Neví se, zda byl uvězněn za své názory nebo za to, že je prostě jenom schopem provozovat online informační zdroj. Pokud se vrátíme do Číny, která je postihováním svobody slova na Internetu pověstná, existuje zde trochu netradiční kauza. Jeden z blogerů byl uvězněn za to, že provozoval webové stránky s erotickou tématikou. Muž jménem Li psal kromě jiného o sexu, a to se vládě nelíbilo. Za svoje aktivity od čtenářů nevybíral peníze, stejně ale skončil ve vězení. Ten, kdo v Číně tvoří erotický obsah, může skončit ve vězení na půl roku až tři roky.

V České republice mi není znám žádný případ uvěznění blogera, všechny případné přestupky by měly být řešeny podle platných zákonů. Problematickou oblastí by v případě blogů mohlo být například šíření poplašné zprávy nebo pomluvy.

Obáváte se, že byste mohli být stíháni za něco, co uveřejníte na svém blogu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).